Olayın ardından halk sokağa dökülürken, banliyöde polis ile gençler arasında gerilim tırmandı. Ölen gencin ailesinin avukatı ise polis hakkında kasten adam öldürme suçlamasıyla üç ayrı dava açtı.
Fransa’nın başkenti Paris’in banliyölerinden Nanterre’de genç sürücünün polis tarafından vurularak ölümü bölgede protestolara neden oldu.
Olayın ardından halk sokağa dökülürken, banliyöde polis ile gençler arasında gerilim tırmandı. Banliyödeki gençler çok sayıda çöp bidonunu ve aracı ateşe verdi. Şu ana kadar 7 kişi gözaltına alındı.
Siyasetçiler ise olaya sert tepki gösteriyor. Ölen gencin ailesinin avukatı da polis hakkında kasten adam öldürme suçlamasıyla üç ayrı dava açtı.
Nanterre banliyösünde salı sabahı ne yaşandı?
Devriye gezen iki motosikletli polis memuru, Nanterre banliyösünde tren istasyonu yakınlarında sabah saatlerinde içinde 3 kişinin olduğu sarı renk Mercedes AMG marka bir aracı durdurdu.
Olay anına ilişkin sosyal medyada dolaşan görüntülerde, duran araçta, polisle sürücünün bir süre konuştuğu, daha sonra polislerden birinin sürücüye ateş açtığı görüldü.
Yine görüntülere göre, ağır yaralanan 17 yaşındaki Afrika kökenli sürücünün yoluna devam etmeye çalıştı ve ileride direğe çarparak durabildi.
Araçta bulunan bir çocuk gözaltına alınırken, diğer çocuk ise olay yerinden kaçtı.
Olay yerine gelen ilk yardım ekiplerinin tüm müdahalelerine rağmen genç sabah 9,15’te hayatını kaybetti.
İlk soruşturma bulguları arabanın kiralık olduğu ve bir çok kez trafik kurallarını ihlal ettiğini ortaya koydu.
Sosyal medyadaki görüntülerde gözükmemesine rağmen polis kaynakları aracın polise çarptığını iddia ediyor.
Ölen genç kim?
AFP’ye bilgi veren Nanterre savcılığına göre, ölen 17 yaşındaki Nael M. isimli genç kızın, daha önce de polisin ikazlarına ve kimlik kontrolü taleplerine uymama gibi suçlardan adli sicili bulunuyor.
Olaya karışan polisler kim?
Olaya karışan polisler, başkentin 93 ve 94 bölgelerindeki banliyölerinde trafiğe açık yollarda motosikletle devriye gezen polis biriminde görevli.
Salı akşamı, ateş açan polis gözaltına alındı. Savcılık bu polis üzerinde yapılan alkol ve uyuşturucu testlerinin negatif çıktığını açıkladı.
Polis soruşturması ve açılan dava
Ölen gencin ailesinin avukatı , Yassine Bouzrou, kasten adam öldürmek, kamuya yalan söylemek ve kuralları çiğnemek suçlarından toplam üç dava açtıklarını bildirdi.
Avukat, sosyal medyada dolaşan görüntülerin polislerin yalan söylediğini açıkça ortaya koyduğu görüşünü dile getirdi.
Fransız avukat, “Bu bir meşru müdafaa değil, tüm temel kurallar ihlal edildi ve bu açıkça kasten adam öldürme.” dedi.
Savcılığın açtığı soruşturma dışında, polis müfettişleri de, olaya karışan polislerle ilgili ayrı bir inceleme başlattı.
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise yaptığı açıklamada olayın açıklığa kavuşması için bakanlık olarak ellerinden gelen bütün çabayı gösterecekleri vaadinde bulundu.
Gencin öldürülmesine yönelik tepkiler
Paris Emniyet Müdürü Laurent Nunez, davanın mümkün olan en kısa zamanda açıklığa kavuşmasını arzu ettiğini belirterek, kamsamlı bir soruşturma yürüttükleri güvencesini verdi.
Nanterre Belediye Başkanı Patrick Jarry, ölen gencin ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileyerek, soruşturma sonuçlanana kadar kasaba halkına itidal çağrısı yaptı.
Fransız Meclisi’nde, hükümete soru önergeleri seansında Yeşiller (EELV) Partibi milletvekili Sabrina Sebaihi, polisin silahını kendisi için hayati tehlike teşkil eden belirli durumlarda kullanması gerektiğini vurguladı.
Nanterre’de meydana gelen olayın görüntülerinin “korkunç” olduğunu ifade eden Sebaihi, ölen sürücünün aracı hareket halindeyken polislerin fiziksel olarak tehlikede olmadığını savundu.
İçişleri Bakanı için sözlü soru önergesi sunuldu
Sebaihi, bu olaya benzer durumların daha önce Paris ve Nice kentlerinde de yaşandığını anımsatarak, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’e “Neden cumhuriyetimizde ‘dur’ ihtarına itaatsizlik etmek kafaya bir kurşunla cezalandırılabilir?” sorusunu yöneltti.
Darmanin, söz konusu olayın görüntülerinin, “şoke edici” olduğunu belirterek, polis kontrolü sonrası gencin ölmesini “bir dram” olarak nitelendirdi.
Polisin yakın mesafeden ateş etmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Darmanin, sürücünün ailesinin yasına saygı duyulması gerektiğini kaydetti. Darmanin, ateş açan polisin masumiyet karinesi olduğuna işaret etti.
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Fransız milletvekili Manon Aubry, Twitter’da, Fransız polisinin, genç sürücüye ateş açtığı anın görüntüsünü paylaştı. Aubry, bu görüntülerin “korkunç” olduğunu ifade ederek, polisin “dur” ihtarına uymamanın ölümle cezalandırılmaması gerektiğini vurguladı.
Eski Fransa cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Melenchon, Twitter’da yaptığı açıklamada, Fransa’da ölüm cezasının bulunmadığını, meşru müdafaa dışında hiçbir polisin öldürme hakkına sahip olmadığını belirtti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***