Deutsche Welle’nin (DW) düzenlediği Küresel Medya Forumu 2023 (Global Media Forum) Almanya’nın Bonn şehrinde 19-20 Haziran tarihlerinde gerçekleştirildi. Toplantıya International Journalists Association e.V. (IJA) adına Dış İlişkiler Direktörü ve Journalist Post dergisi genel yayın yönetmeni Yüksel Durgut da katıldı. Toplantının açılışını Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock yaptı. Dünyanın 120 farklı ülkesinden katılımcının yer aldığı etkinliğe Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere, sosyal medyanın gücü ve yalan haberler damgasını vurdu.
Nobel barış ödülü kazanan katılımcıların yanı sıra dünyaca ünlü medya şirketlerinin üst düzey yetkililerinin de hazır bulunduğu iki günlük toplantılar Almanya’nın ilk başkenti olan Bonn’daki ilk millet meclisinde gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını DW genel müdürü Peter Limbourg’un yaptığı konfernaslarda daha sonra kürsüye Almanya dışişleri bakanı Baerbock geldi.. Rusya’daki bir dergide kültür sayfası editörü olarak çalışan ismini açıklamadığı Rus gazetecinin, savaşın başlaması ile zor günler geçirdiğini ve işini yeniden yapmasının güç olduğunu anlattı. Alman hükümetinin son 12 ayda Hannah Arendt Enstitüsü üzerinden binden fazla Rus gazeteciyi desteklediğini dile getirdi.
Konferansa damga vuran bir diğer isim ise Nobel Barış ödülü sahibi Rus gazeteci Dimitry Muratov oldu. Rusya’da ‘savaş’ kelimesi yasak olduğu ve ‘cehennem’ kelimesine hala izin verilmesinden dolayı ‘cehennem’ kelimesini kullanacağım” diyen Muratov’un konuşması sırasında savaşın en korkunç sesi olan siren sesleri de çalındı. Ukrayna’dan da birçok gazetecinin katıldığı panellerde en önemli isim IJA’nın etkinliklerine de katılan Sevgil Musaieva oldu.
Açılışta hedef oldukları için yüzleri maskeli bir şekilde sahneye çıkan Belaruslu bir şarkı grubu da yer aldı. “Garip bir ülkede yabancı- Sürgün gazetecilik yükselişte” adlı bir panelde; Giderek artmakta olan kendi ülkelerinden kaçmak zorunda kalan sürgün gazetecilik konuşuldu. Can Dündar’ın da katıldığı panele, ülkelerinde artan sansür ve baskılar karşısında seslerini duyurabilmek, yaşanan insan hakları ihlalleri ve yolsuzlukları dünyaya duyurabilme adına ülkelerini terk eden sürgün gazeteciler söz aldı.
Ayrıca Panele Nobel Barış ödülü sahibi Liberyalı Leymah Roberta Gbowee, ünlü fotoğrafçı Ron Haviv, 2022’de Time dergisinin yılın en etkili kadınlarından biri seçilen Afgan gazeteci Zahra Joya katıldı. Programda en çok alkışı ise DW tarafından Global Medya Formunda her yıl düzenlenen İfade Özgürlüğü Ödülüne layık görülen El Salvadorlu gazeteci Oscar Martinez oldu.
Dünyanın birçok ülkesinden bine yakın kişi panel aralarında birbiriyle iletişim fırsatı buldu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***