Artı Gerçek – Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk, demans hastalığı nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği ihlal kararı üzerine 27 Ekim 2022’de tahliye edildi. Ancak Tuğluk hakkında tahliye sonrası “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla dava açıldı. Dava dosyasına bakan Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Tuğluk’un Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katılarak savunma yapması için ara karar kurdu.
Tuğluk’un avukatları Serdar Çelebi ve Reyhan Yalçındağ, müvekkillerin yargılanmasının sürdürülmesi ve savunma yapmaya zorlanmasına itiraz etti. Avukatlar, ATK’nin “cezaevinde yaşamını tek başına sürdüremeyeceğine” yönündeki raporuna işaret etti.
AVUKATLARI YARGILANMANIN DURDURULMASINI İSTEDİ
Tuğluk hakkında açılan davanın duruşması 5 Mayıs’ta görüldü. Tuğluk, rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya katılmadı. Tuğluk’un avukatı Serdar Çelebi, müvekkilinin cezasının infazı iyileşinceye kadar ertelendiğine işaret ederek, bu durumun yargılama için “bekletici mesele” yapılmasını istedi. Müvekkilinin fiziken sadece yürüyebildiğini, tüm bakımlarının başkası tarafından yapıldığına dikkati çeken Çelebi, yargılamanın durdurulmasını istedi. Mahkeme, iddialar hakkında savunmasının tespiti için Tuğluk hakkında gerekli işlemlerin yerine getirilmesine, talimat yazılması halinde ise SEGBİS talimatı yazılması yönünde karar kurdu.
DOSYADA BİRLEŞTİRME KARARI
Mahkeme, ayrıca Tuğluk’un başka bir dosyadan yargılamasının sürdüğü Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin Adli Tıp Kurumu’ndan talep ettiği görüş yazısının gelmesi halinde kendilerine gönderilmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca Van’da 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan “örgüt propagandası” davasının, görülen dosya ile birleştirilmesine karar verdi.
AVUKATLAR İTİRAZ ETTİ
Tuğluk’un avukatları Çelebi ve Reyhan Yalçındağ, müvekkillerin yargılanmasının sürdürülmesi ve savunma yapmaya zorlanmasına itiraz etti. Müvekkillerine Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevindeyken demans hastalığı teşhisi konduğunu hatırlatan avukatlar, ATK’nin “cezaevinde yaşamını tek başına sürdüremeyeceğine” yönündeki raporuna işaret etti.
ATK RAPORU HENÜZ HAZIRLAMADI
İtiraz dilekçelerinde Anayasa Mahkemesi’nin Tuğluk hakkında “yaşamının maddi ve manevi bütünlüğünün korunması için gerekli tedbirlerin alınması” yönünde karar verdiği belirtildi. Dilekçede Tuğluk’un hastalığının kalıcı ve iyileştirici tedavisinin olmaması ve gün be gün ağırlaşması nedeniyle 3 Mayıs 2023’te Adli Tıp Kurumu 3’üncü İhtisas Dairesi’nce muayene olduğu ve bu konuda raporun henüz hazırlanmadığını belirtildi.
‘SAVUNMA YAPABİLMESİ İMKAN DAHİLİNDE DEĞİLDİR’
Dilekçede, “Bu koşullar altında müvekkilin duruşmalara katılması ya da savunma yapabilmesi imkan dahilinde değildir. Müvekkil hakkındaki kovuşturmanın devam edebilmesi, savunma yapabilecek durumda olmasına ve cezai ehliyetinin olup olmamasına göre belirlenecektir” ifadelerine yer verildi.
Dilekçede, Tuğluk’un İstanbul’daki ikametgahında başkasının refakatiyle yaşamını sürdürdüğüne işaret edilerek, ifade alınması yönünde verilen talimat evrakının iadesi ve yargılamanın durdurulması talep edildi.(MA)
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***