ŞIRNAK – Kürt siyasetinin tanınmış isimlerinden eski Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Orhan Doğan’ın kızı Ayşegül Doğan, 32 yıl sonra babasının izinden gidiyor. Yeşil Sol Parti’nin Şırnak’tan milletvekili adayı gösterdiği Ayşegül Doğan, babasının yarım kalan hayallerini gerçekleştirmek istediğini söyledi.
2007 yılında yaşamını yitiren eski DEP Milletvekili Orhan Doğan’ın 32 yıl önce seçim çalışmaları yürüttüğü sokaklarda bugünlerde kızı Ayşegül Doğan dolaşıyor. Gazeteci olan Doğan’ı Yeşil Sol Parti Şırnak üçüncü sıradan aday gösterdi.
“Keşke siyasete atılmam gerekmeseydi”
Seçim çalışmalarına Cizre’de devam eden Doğan, seçim bürosunda partililerle bir araya geldi. Seçim bürosuna gelenlerin büyük çoğunluğu ya onu ya da babasını tanıyor. Konuklarıyla sohbetinin ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Doğan, şartların kendisini siyasete yönlendirdiğini anlattı.
Asıl mesleği olan gazeteciliği yapmak istediğini vurgulayan Doğan, “Keşke siyasete atılmam gerekmeseydi. Keşke Türkiye hepimizin özlediği demokratik bir ülke olsaydı. Keşke biz meselelerimizi konuşarak halledebilmiş olsaydık geride bıraktığımız yıllarda ve ben de gazetecilik yapmaya devam edebiliyor olsaydım. Çünkü ben işimi yapmak istiyordum. Gazetecilik yapabilecek imkan ve olanak kalmamıştı. Biraz da bu belki beni siyasete sürükledi ama yine söylüyorum keşke bana ihtiyaç olmasaydı. Bu mesele hallolmuş olsaydı ve her birimiz olduğumuz yerde, yapmak istediğimiz işleri yapıyor olsaydık” diye konuştu.
“Babamın yerini almam mümkün değil”
Seçim çalışmalarına esnaf ziyaretiyle devam eden Doğan’ın yolu bir kıraathaneye düştü.
Kıraathanede oturanların ilgi gösterdiği Doğan, örnek pusulaları göstererek nasıl oy kullanılacağını anlattı. Gruptan bazıları Doğan’a babasıyla ilgili anılarından bahsetti.
Gittiği neredeyse her yerde babasına ait bir iz bulduğunu söyleyen Doğan, babasının yerini alacağı söylemine karşı çıkıyor. Babasının izinden gitmeye çalışacağını söyleyen Doğan, “Babamın yerini almam mümkün değil. Bunu sahaya geldikten sonra çok daha net bir biçimde görüyorum. İzini sürmeye çalışmak diyebiliriz. Burada karşılaştığım insanlar da bana bunun imkansız olduğunu söylüyorlar çok net bir biçimde. Fakat izini sürerken en az onun kadar çalışkan, fedakar, görev ve sorumluluk bilinciyle hareket etmemi beklediklerini görüyorum. Ben de ancak bunu yapabilirim” dedi.
“Babamın yarım kalan hayalini tamamlamaya çalışacağım”
Evlerinin bulunduğu mahalleyi sık sık ziyaret etmeyi ihmal etmeyen Doğan, babasının yarım kalan hayalini gerçekleştirmeye çalışacağını dile getirdi. Babasının hayallerinin bedelini canıyla ödediğine dikkat çeken Doğan, şunları söyledi:
“Babamın yarım kalan hayali, kendi ifadesiyle, adil, onurlu, kalıcı bir barışı tesis etmekti. Türkiye’ye bunu getirebilmeyi, bunun geniş yollarını sağlayabilmeyi, o yolda bedel ödedi. Hayatını ortaya koydu. Bu en büyük hayaliydi. Yarım kalan o hayaline bir küçük damla da katkı sunabilirsek ne kadar güzel olur. Tam da Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında.”
Yeni yüzyılda yüzleşme olması gerektiğini savunan Doğan, “Şimdi bu acılarla yüzleşmeden yol almamızın imkanı yok. Babamın hayali yüzleşebilmekti. Onurluca yüzleşebilmek, unutmadan hatırlatmaktı. Şimdilerde helalleşmeden çok bahsediliyor, yüzleşmekten çok bahsediliyor. Bunları nasıl yapacağız, nasıl sağlayacağız, bunlara dair bir çabanın parçası olmak istedim” şeklinde konuştu.
“Önceliğim kadınlar, Kürtler ve gazeteciler”
Peki Doğan’ın önceliği neler olacak? Siyasete atılmasında kadınlar, Kürtler ve gazetecilerin önemli rolü olduğuna dikkat çeken Doğan, seçilmesi halinde önceliğinin bunlar olacağını belirtti.
Seçimin sorunların çözümü için başlangıç olabileceğini ifade eden Doğan, “Seçimle her şey hallolacak, yeni bir sistem kurulacak, kayyumlar gidecek, Kürtçe anadil önündeki engeller kalkacak, bütün hapishaneler boşalacak, her şeye bir çözüm bulunacak ve Türkiye tamamen demokratik bir sisteme erişecek demiyoruz. Bu mümkün değil ama bu seçim tam da bu söylediklerimizin bir başlangıç noktası olabilir. Beni bu siyasete sürükleyen 3 temel unsurdan biri kadın olmak, Kürt olmak ve gazeteci olmak. İlk yapmak istediğim şeyler kadınların, Kürtlerin ve gazetecilerin özgürlüğüne dair olacak” dedi.
1991 yılında Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden Şırnak Milletvekili seçilen Orhan Doğan daha sonra kurucusu olduğu Halkın Emek Partisi’ne (HEP) geçti. Türkiye Doğan’ı 1994 yılında dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra Meclis’ten çıkarken gözaltına alınması ve daha sonra tutuklanmasıyla tanıdı. 10 yıl cezaevinde yattıktan sonra tahliye edilen Doğan, 2007 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.