AMED- Amed merkezli gözaltılara dair kente gelen TBB Başkanı Erinç Sağkan ve baro başkanları, sürecin hukuka uygun yürütülmesi çağrısında bulundu.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 25 Nisan günü 21 kentte yapılan gözaltı operasyonunda gözaltına alınan 134 kişinin emniyet, savcılık ve hakimlik işlemleri sürüyor. Soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı haber Editörü Abdurrahman Gök muhabir Mehmet Şah Oruç JİNNEWS muhabiri Beritan Canözer ve Gazeteci Remzi Akkaya “Örgüt üyeliği” suçlamasından tutuklandı.
Gözaltılara ilişkin tepki göstermek amacıyla kente gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan Amed Baro Başkanı Nahit Eren’in yanı sıra çok sayıda kentin baro başkanları Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya çok sayıda avukat ve hukukçu ile aile ve gazeteci de katıldı.
’15 MESLEKTAŞIMIZ GÖZALTINDA’
Açıklamada ilk olarak konuşan Amed Baro Başkanı Nahit Eren, gözaltı operasyonunu hatırlatarak, “Türkiye’nin birçok yerinden baro başkanı ve avukat meslektaşlarımıza hukuki destek için kentte geldi. 25 meslektaşımız hakkında gözaltı kararı verildi. Dün akşam iki meslektaşımız emniyette serbest bırakıldı. Halen 15 meslektaşımız gözaltında. Özellikle gözaltında meslektaşlarımıza hukuksuz uygulamalar olduğu bilgisi paylaşıldı. Bildiğiniz gibi Türkiye seçim sürecinde. Kamuoyunda bu operasyon ciddi kaygılar uyandırdı. Kamuoyu adil ve demokratik bir seçim süreci istediklerini dile getirdiler” ifadelerini kullanarak dayanışmadan dolayı gelen baro başkanlarına teşekkürlerini iletti.
‘GÖZALTILAR HUKUKA AYKIRI’
Ardından konuşan TBB Başkanı Erinç Sağkan da “Aralarında 25 meslektaşımızın da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. TBB ve barolar olarak sürecin adil yürütülmesi ve meslektaşlarımızın haklarını savunmak için buradayız. Soruşturmaya ilişkin kısıtlılık kararı var. Dosyanın içeriğine dair bilgi paylaşacak düzeye sahip değiliz. Ama yaşanan aksaklıkları aktaracağız. Soruşturma bir ceza davasının en önemli aşamasıdır. Kısıtlılık ve ya avukata erişim bu süreci sekteye uğratıyor. Bizler hukukçularız yapılan işlemleri hukuk çerçevesinde değerlendiririz. Evlerin baro temsilcileri olmadan aranması hukuka aykırı işlemlerdir. Soruşturma sürecinin hukuka uygun yürütülmesi en büyük beklentimiz. Tutuklama en son uygulanması gereken tedbir olduğu unutulmamalı. TBB olarak meslektaşlarımıza ilişkin yürütülen süreci yakından takip ediyoruz. Sürecin hukuka uygun yürütülmesinin elzem olduğunu belirtmek isteriz” ifadelerini kullandı.
Açıklama “Savunma susmadı, susmayacak” sloganı ile sona erdi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***