– Sudan’da üç günlük ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından Batılı ülkelerin vatandaşlarını tahliyesi de sürüyor. Ancak ülkeden endişe verici haberler gelmeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sudan’da çatışan gruplardan birinin ulusal halk laboratuvarını işgal etmesinin ardından “yüksek biyolojik risk” konusunda uyardı.
DW Türkçe’nin haberine göre, DSÖ’nün Sudan’daki temsilcisi Nima Saeed Abid yaptığı açıklamada savaşçılar “laboratuvardan bütün teknisyenleri kovdu” diyerek laboratuvarın tamamen çatışan taraflardan birinin kontrolüne geçtiğini söyledi. Abid hangi tarafın kontrolü aldığını açıklamadı.
‘TEKNİSYENLERİN BİYOLOJİK MADDEYİ GÜVENLİ MUHAFAZA ETMEYE ERİŞİMİ YOK’
Abid, Hartum’daki ulusal halk sağlığı laboratuvarından Pazartesi günü 72 saatlik ateşkes başlamadan önce bir telefon aldığını belirterek “Merkezi kamu sağlığı laboratuvarının işgal edilmesiyle büyük bir biyolojik risk söz konusu” dedi ve ekledi: “Laboratuvarda teknisyenlerin laboratuvara gidip biyolojik maddeyi güvenli bir şekilde muhafaza etmeye erişimi yok. Asıl endişe kaynağı bu.”
‘KIZAMIK, ÇOCUK FELCİ VE KOLERA DA YER ALIYOR’
DSÖ yetkilisi laboratuvarda ölümcül hastalıklara ait örnekler bulunduğunu belirterek bu örnekler arasında kızamık, çocuk felci ve koleranın da yer aldığını kaydetti. Laboratuvar müdürünün de kan torbası stoklarının tükendiği ve güç kesintileri nedeniyle bozulma riski olduğu konusunda kendisine bilgi verdiğini söyleyen Abid “Çalışmayan jeneratörler nedeniyle kimyasal tehlike yanında biyolojik risk tehlikesi de çok yüksek” dedi.
SAĞLIK HİZMETLERİNE YÖNELİK 14 SALDIRI TESPİT EDİLDİ
DSÖ, çatışmalar sırasında sağlık hizmetlerine yönelik 14 saldırı tespit ettiklerini ve bu saldırılarda sekiz kişinin öldüğünü ve iki kişinin de yaralandığını açıkladı.
Sudan’da geçen haftadan bu yana Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Burhan ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) lideri General Muhammed Hamdan Dagalo arasındaki rekabet nedeniyle iki grup arasında silahlı çatışmalar yaşanıyor.
Sudan Sağlık Bakanlığı çatışmalarda şu ana dek 459 kişinin yaşamını yitirdiğini söylerken, 4 bin 72 kişinin de yaralandığını bildiriyor. Ancak DSÖ bu verileri doğrulamadı.
GÖÇMEN AKININDAN KORKULUYOR
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Mülteci Ajansı çatışmalar nedeniyle Sudan’ın komşu ülkeleri Çad ve Güney Sudan’a yaklaşık 270 bin kişinin kaçmaya hazırlandığını açıkladı.
BM’nin Çad’daki yetkilisi Laura Lo Castro, çatışmaların başlangıcından bu yana 10 gündür Çad’a 20 bin göçmenin geldiğini ve “en kötü senaryoda” beklentilerinin 100 bin göçmenin gelmesi olduğunu aktardı.
Güney Sudan’a da şu ana kadar 4 bin göçmenin geldiği ancak bu rakamın 45 bine çıkabileceği belirtiliyor.
NE OLMUŞTU?
Sudan’ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında “HDK’nin tamamen orduya katılmasını” öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüşmüştü. Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın, orduyla çatışan HDK’nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün tarafların 72 saat süreyle ateşkes ilan edeceğini duyurmuştu. (Kaynak)
Sudan’da 72 saatlik ateşkes
Sudan medyası: Erdoğan’ın arabuluculuk önerisi taraflardan kabul görmedi
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***