Adana Barosu, Adana Emniyet Müdürlüğü’nde yapılan işkenceyi ve bu işkenceyi savcıya bildiren avukatın da şiddet uğramasıyla ilgili açıklama yaptı.
Açıklamaya göre, M.K. isimli şüpheli, 17 Nisan saat 18:00 sularında D-5 Karayolu üzerinde polis tarafından gözaltına alındı. Av. Ahmet Kaya, müvekkili ile görüşmek üzere saat 22:30 sıralarında Adana Emniyet Müdürlüğü’ne gitti.
Birçok birime ve polis merkezine müvekkilinin akıbetini soran avukat Kaya’ya bilgi verilmezken, Adana Barosu açıklamasında yaşananlar şöyle aktarıldı:
“Meslektaşımız, Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü’nde bulunduğu sırada, telsiz anonsundan şüpheli M.K.’nın isminin geçtiğini fark etmiştir. Meslektaşımızın görevli memura M.K.’yı tekrar sormasının üzerine, bir görevli gelerek işlemlerin devam ettiğini ve beklemesi gerektiğini söylemiştir.
‘HASTA, UYUYOR’ DİYEREK AVUKATI GÖRÜŞTÜRMEDİLER
“Meslektaşımız, saat 00:30’a kadar beklemesine rağmen müvekkili ile görüştürülmemiştir. Daha sonra bir görevli, şüphelinin parmak izine gönderildiğini, bir iki saat daha beklemesi gerektiğini söylemiştir. Şüphelinin saat 02:00-02:30’da nezarethaneye konulduğu beyan edilerek, görevli memurlar tarafından şüphelinin hasta olduğu, uyuduğu, kendilerinin ambulans çağırdıkları beyan edilmiştir.
“Görevli polis memurunun nezarethane mazgal kapağını açması üzerine içeriye bakan meslektaşımız, şüpheliyi bankta yatar vaziyette görmüştür. Meslektaşımız, müvekkiline görüşmek üzere geldiğini söylemiş, ancak müvekkili yerinden kalkamadığını beyan etmiştir. Müvekkilinin yerinden kalkamaması gerekçe gösterilerek meslektaşımızın nezarethane içerisinde görüşme talebi reddedilmiştir.”
Bunun üzerine Av. Ahmet Kaya’nın 112’yi arayarak ambulans istediği, ambulansı 15 dakika sonra geldiği, ancak emniyet personeli tarafından geri gönderildiği belirtildi.
Av. Ahmet Kaya’nın müvekkili ile ancak ertesi gün (18 Nisan) Cumhuriyet savcısı ile yaptığı görüşmenin ardından görüşebildiği anlatıldı.
‘GÖZLERİNİ BAĞLAYIP, SU DÖKÜP COPLA VURULDU’
Adana Barosu’nun açıklamasında, M.K.’nin anlatımları ve avukata yönelik şiddet şöyle yer aldı:
“Şüphelinin meslektaşımıza 3-4 polis memurunun gözlerini bağlayarak üzerine su döküp copla birçok kereler vurduğunu beyan etmesi üzerine müvekkilinin sırt bölgesini açtığında çok sayıda cop izi ve ayak baldırlarında şişlik olduğu meslektaşımız tarafından gözlenmiştir. Meslektaşımız, işkenceyi ihbar etmek üzere Cumhuriyet savcısını aramak istediğinde, KOM Şube koridorunda 10-12 kişilik görevli polis memuru tarafından zorla şube dışına çıkarılmak istenmiştir.
AVUKAT YERLERDE SÜRÜKLENDİ
“Meslektaşımız, ısrarla Cumhuriyet savcısına durumu bildirdikten sonra müvekkiliyle görüşmeye devam etmek istediğini söylemesi üzerine yaratılan arbede sonucu yere düşmüş; bir polis memuru meslektaşımızın sağ ayağından tutarak, diğerleri de ona yardımcı olduğu halde koridorda meslektaşımız, sırtı yerde olacak vaziyette yaklaşık 15-20 metre sürüklenerek KOM Şube dışına çıkarılmıştır.”
‘İŞKENCE İNSANLIK ONURUNA AYKIRIDIR’
“İşkence ve kötü muamele asla kabul dilemez. İşkence, insanlık onuruna aykırıdır” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Yaşanan bu olayı esefle kınıyoruz. Baro Başkanı’mız avukat Semih Gökayaz ve Avukat Hakları Merkezi’miz, olay anından itibaren işkence olayının aydınlanması ve meslektaşımıza yönelen saldırı nedeniyle meslektaşımızın yanında yer almıştır. Baro Başkanı’mız tarafından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na durum ilk andan itibaren bildirilmiş ve delillerin karartılması ihtimaline binaen Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen derhal soruşturma başlatılması ve delillerin toplatılması talimatı verilmiş ve işlemler başlatılmıştır. İşkence ve meslektaşımıza yönelen kötü muamelenin sonuna kadar takipçisi olacağız. Bu çağda işkenceyi reva gören ve avukatlık mesleğini yerlerde sürükleyen kişilerden yargı önünde hesap soracağız.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***