ANKARA – Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimde yarışacak ittifaklarda ortak milletvekili aday listelerine karar vermek için bugün son görüşmeler yapılıyor.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı seçim takvimi uyarınca bugün saat 17.00’ye kadar ittifaklarda yer alacak siyasi partilerin kendi logosuyla genel seçime katılma ya da katılmama kararı vermesi gerekiyor.
Dolayısıyla iktidardaki Cumhur İttifakı ile muhalefetteki Millet İttifakı cephelerinde 9 Nisan günü YSK’ya teslim etmeleri gereken milletvekili aday listeleriyle ilgili “ittifak kararı” için bugün son gün.
Kesinleşecek ittifak anlaşmaları sonrasında YSK, 8 Nisan günü siyasi partiler arasında logo sıralaması için oy pusulası kura çekimini yapacak. Böylece 14 Mayıs günü genel seçim oy pusulasında hangi partilerin, hangi sırayla yer alacağı kesinlik kazanacak.
Cumhur İttifakı’nda mevcut durum ne?
Saat 12.00 itibariyle Cumhur İttifakı cephesinde, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bugün ikili bir görüşme yapacağı iddiası var. Erdoğan ile Bahçeli’nin, MHP’nin ortak listede yer almayarak kendi logosuyla 14 Mayıs genel seçimine katılma kararını yeniden değerlendireceği öne sürülüyor.
MHP Lideri Bahçeli, 29 Mart günü MHP’nin kendi logosuyla tüm illerde seçime gireceği açıklamasını yapmıştı. Bahçeli özetle, “MHP, milletvekili Genel Seçiminde, tüm seçim çevrelerinde olmak suretiyle üç hilal amblemiyle ve değerli milletvekili adaylarıyla demokratik mücadelesini yapacak, nihayetinde hak ettiği, layık olduğu, hasretle beklediği başarıya kesinlikle ulaşacaktır” demişti.
Ancak Bahçeli’nin “üç hilal” vurgusuna rağmen Ankara kulislerinde AKP ile MHP arasında ortak liste çalışması yapıldığı ve Meclis’te çoğunluk sağlanabilmesi bakımından “artık oy” yürürlükten kalktığı için Erdoğan’ın ortak liste gerektiği görüşünde olduğu kaydedildi.
Millet İttifakı’nda neler oluyor?
Millet İttifakı’nda ise, saat 12.00 itibariyle “DEVA Partisi’nin kendi logosuyla seçime girme kararı” nedeniyle anlaşmazlık ve müzakere süreci devam ediyor. CHP ile DEVA Partisi arasında, “CHP logosuyla ortak listeyle 81 ilde genel seçime girilmesi” yönünde görüşme yapıldığı ancak henüz sonuçlandırılmadığı bilgisi edinildi.
Millet İttifakı içerisinde “üçlü ittifak kurulması” ise, “Saadet Partisi’nin kendi logosu altında DEVA Partisi ile Gelecek Partisi’nin seçime katılması gerektiği” görüşünde ısrarcı olmasıyla sonuçsuz kalmıştı.
DEVA Partisi, kamuoyuna bir yıl önce kendi logosuyla seçime katılma sözü verildiğini belirterek, Saadet Partisi logosu altında yer almayı kabul etmemişti. Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu da, parti tarihi açısından DEVA Partisi logosuyla aday gösteremeyeceklerini belirtmişti. Şimdi CHP logosuyla Demokrat Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin ortak liste üzerinden seçime gitmesi görüşmesi yapılıyor.
DEVA Partisi tarafı ise, Ali Babacan’ın geçtiğimiz yıl 27 Nisan’da “Demokrasi ve Atılım Partisi önümüzdeki seçimlere kendi adıyla, kendi şanıyla, kendi logosuyla girme kararını almıştır” açıklamasıyla son bir yıldır parti teşkilatındaki hazırlıklar nedeniyle rahatsızlık yaşıyor. Millet İttifakı içinde anlaşma sağlanamaması halinde DEVA Partisi’nin 81 il için kendi aday listesini hazırlamış olduğu öğrenildi.
VOA Türkçe’nin edindiği bilgiye göre DEVA Partisi’nin parti içi değerlendirmesinde kurmaylarınca Babacan’a, “Biz bu seçimi kaybettirecek, Meclis çoğunluğunu kaybettirecek parti konumunda olmayalım. Parti logomuzu seçim sonrasını vurgulayarak yola devam ederiz” görüşü aktarıldı.
CHP ile İYİ Parti’den 10 ilde ortak liste
CHP’nin ise tüm tarafları ortak listeye ikna etmeye çalıştığı konuşulurken; İYİ Parti ise sadece CHP’yle birlikte ortak listeyi kabul etti ve şu anda sadece 10 ilde ortak liste çalışması kesinleşti. CHP tarafı ise İYİ Parti’yle ortaklık kurulacak il sayısını arttırmaya çalışıyor.
YSK’nın belirlediği vekil dağılımına göre, birer milletvekili çıkaracak Tunceli ve Bayburt’un yanı sıra Meclis’te iki vekil ile temsil edilecek Artvin, Bilecik, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Kırşehir, Sinop, Bartın, Ardahan, Iğdır ve Kilis illeri masadaydı. Ancak bu 13 il hedefi de henüz CHP ile İYİ Parti arasında sağlanamadı.
Millet İttifakı’nın Seçim İttifakı Komisyonu üyeleri CHP Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, İyi Parti Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez, Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel, DEVA Partisi Teşkilat İşleri Başkanı Sadullah Ergin ile Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün ise bugün süreci liderler düzeyinde telefon görüşmeleri trafiğiyle takipte.
Emek ve Özgürlük’te son yaklaşım ne?
HDP’nin yerine kısa adıyla Yeşil Sol Parti’nin (Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi) katılacağı 14 Mayıs yarışında Emek ve Özgürlük İttifakı kapsamında iki parti logolu listeler sunulması bekleniyor. Bu kapsamda Emek Partisi (EMEP), ittifaktan imzasını geri çekti ve seçime Yeşil Sol Parti listesinden girecek.
EMEP Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, VOA Türkçe’ye bugün yaptığı açıklamada, “Bugün ittifak protokolü, Yeşil Sol Parti ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) imzalı şekilde yenilenmiş olarak YSK’ya sunulacak. Dolayısıyla bu iki parti genel seçime katılacak. Biz EMEP olarak ise fermuar sistemiyle diğer ittifak bileşenleriyle birlikte Yeşil Sol Parti listesinde olacağız. Çoğunlukla emekçi, işçi arkadaşlarımız ile aydın ve sanatçılardan oluşan bir karma liste ortaya çıktı. Bazı yerlerde TİP ise hiç aday göstermeyecek. Ancak Yeşil Sol Parti ise 81 ilde tüm seçim bölgelerinde aday gösterecek” dedi.
Yeşil Sol Parti’nin 81 ilde 87 seçim bölgesinde seçime girme kararı itibariyle TİP’in ise bazı illerde ve seçim bölgelerinde oy bölünmesine yol açmamak için seçime katılmaması söz konusu olacak. Ancak seçim yasası uyarınca TİP’in kendi logosuyla seçimde bulunabilmesi için en az 41 ilde kendi aday listesini çıkarması gerekiyor.