Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, göçmen geçişlerini önlemek için Türkiye-Yunanistan sınırında örmekte oldukları çelik duvarı uzatmak için Avrupa Birliği’nden mali yardım istedi.
Projeyi duyurmak için Yunanistan’ın kuzeydoğusundaki Feres’e bu sabah (1 Nisan) yaptığı ziyaret sırasında AFP’ye konuşan Miçotakis, “AB’nin bu tür projeler için Avrupa fonları sağlamayı ciddi olarak düşünmesinin zamanı geldiğini düşünüyorum. Sonuçta, Avrupa’nın güvenliğine katkıda bulunuyoruz ve aynı zamanda daha entegre ve etkili bir Avrupa iltica politikasına da katkıda bulunuyoruz” dedi.
Atina, Türkiye-Yunanistan sınırını belirleyen Meriç Nehri boyunca uzanan beş metre yüksekliğindeki çelik duvarı 35 kilometre (21,7 mil) daha uzatmaya karar verdi. Duvar şu anda 37,5 km uzunluğunda ve Atina 2026 yılına kadar duvarı 100 km’ye ulaştırmayı hedefliyor.
Miçotakis, bedeli 100 milyon avro (108 milyon dolar) olarak tahmin edilen projenin AB fonları olmasa da devam edeceğini söyledi.
Başbakan Miçotakis, “Burada gördüğünüz şey, Yunan hükümetinin aynı zamanda Avrupa Birliği’nin dış sınırları olan bir ülkenin sınırlarını korumak için ördüğü bir engeldir. Dış sınırlarımızı korumazsak, göç ve iltica konusunda yeni bir anlaşmaya varamayacağımıza her zaman inandım. Ve bence burada yaptığımız şey, bu amaca yönelik önemli bir katkı. Burada gördüğünüz şey, yalnızca Yunan bütçesi tarafından, Yunan vergi mükellefleri tarafından finanse ediliyor” diye konuştu.
Bu tür duvarların finansmanına ilişkin tartışma, Şubat ayında yapılan bir AB zirvesinde yeniden su yüzüne çıkmıştı.
Avusturya ve Yunanistan’ın da dahil olduğu birçok ülke, sığınmacıların akışını azaltmak için blokun dış sınırları boyunca duvar örmek için AB’den fon sağlanması çağrısında bulunmuştu.
Ancak Avrupa Komisyonu, AB bütçesinde bunun için para olmadığı konusunda ısrar etti. AB İçişlerinden Sorumlu Komiseri Ylva Johansson, “Duvarlara veya çitlere para harcasaydık, diğer şeylere para kalmazdı” demişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***