– Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Doğu Afrika ülkesi Tanzanya’nın Ebola’nın semptomlarına büyük ölçüde benzerlik gösteren bir virüsün ilk vakalarını doğruladığını duyurdu. Duyuru, Tanzanya Ulusal Halk Laboratuvarı’nın, Marburg humması adıyla bilinen virüsün ülkenin kuzeybatısındaki Kagera bölgesinde ateş, kusma, kanama ve böbrek yetmezliği gibi semptomlar gösteren sekiz kişiden beşinin öldüğünü açıklamasının ardından geldi.
‘161 KİŞİ TEMASLI VE GÖZETİM ALTINDA’
DSÖ, ölenler arasında bir sağlık çalışanının da olduğunu açıklarken hayattaki üç kişinin tedavisinin sürdüğü ve 161 temas vakasının da takip altında olduğunu duyurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan DSÖ Afrika Bölge Direktörü Matshidiso Moeti, “Tanzanya sağlık yetkililerinin hastalığın nedenini belirlemeye yönelik çabaları, salgına etkili bir şekilde yanıt verme kararlılığının açık bir göstergesidir” dedi. Moeti, “Virüsün yayılmasını durdurmak ve kontrol önlemlerini hızla artırmak için hükümetle birlikte çalıştıklarını” sözlerine ekledi.
İLK OLARAK ALMANYA’NIN MARBURG KENTİNDE ORTAYA ÇIKMIŞTI
Ebolaya neden olan hastalığın virüsü ile aynı aileden olan Marburg virüsü, yüzde 88’e varan ölüm oranıyla oldukça tehlikelidir. Batı Afrika’da yıllardır önemli bir sağlık sorunu olan Marburg virüsünün neden olduğu hastalığın son evresinde şiddetli kan kaybı ve şoka neden olduğu bilinmektedir.
Hastalık ilk olarak 1967 ağustosunda Batı Almanya’nın Marburg şehrinde ortaya çıktığı için bu ismi almış, Marburg ve Frankfurt kentlerinde 30 kişide görülen hastalık daha sonra Belgrad’da iki kişinin hastalanmasıyla seyrini sürdürmüştü.
Meyve yarasaları aracılığıyla bulaşan Marburg virüsü, insanlar arasında da enfekte kişilerin vücut sıvıları veya teması yoluyla yayılıyor. Enfekte kişilerde yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kusma gibi belirtiler aniden ortaya çıkıyor ve birçok hastada yedi günde şiddetli hemorajik belirtiler gelişiyor.
Ekvator Ginesi de şubat ayında teyit edilen ilk Marburg salgını ile mücadele ediyor. Angola’da ise 2005’te yaşanan Marburg virüsü salgınında, virüsün bulaştığı 252 kişinin yüzde 90’ı hayatını kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)
Batı Bengal’de adenovirüs salgını: 19 çocuk öldü, binlercesi hasta
SARS salgınını dünyaya duyurmuştu: ‘Çin’in sessizlik alışkanlığını kıran doktor’ öldü
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***