– Maraş depremlerinde Suriye’de de yıkıma sahne olan noktalara yardımın geç gitmesinin arka planında, en çok etkilenen bölgelerin silahlı isyancıların kontrolünde bulunmasının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) ile Şam arasındaki karmaşık ilişkilerin de bulunduğu belirtildi. Financial Times (FT) gazetesi, Şam yönetiminin iç savaşın başından beri ülkede dağıtılacak yardımları tekelinde tutmak istemesinin, BM kurumlarında bile liyakatsizliğe yol açtığını yazdı. Haberde, BM’nin bu nedenle, bazı zamanlarda zorunlu olmakla beraber, Suriye’ye yönelik yaptırımları ihlal ettiği de belirtildi.
Yardımların Suriye’de deprem bölgelerine niçin geç gittiğinin sorgulandığı haberde, ülkede liyakatsizliğin BM kurumlarına da sıçradığı yorumu yapıldı. Habere göre, Suriye’de hükümet kontrolündeki bölgelerde faaliyet gösteren BM kurumları ile uluslararası kuruluşların hükümete yakın isimleri de işe alması, bazı yerel çalışanlar arasında CİDDİ rahatsızlık yaratıyor.
ŞAM’DAKİ BM FONU’NDA İSTİHBARAT ŞEFİ’NİN KIZI ÇALIŞIYOR
Bu durumun bir örneği olarak, ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere’nin insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırım uyguladığı Suriye Genel İstihbarat Teşkilatı Başkanı Husam Luka’nın kızının, Şam’daki BM Merkezi Acil Müdahale Fonu’nda (CERF) çalışması gösterildi. 20’li yaşlarının başlarında olduğu belirtilen kadının, daha önce de Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nde çalıştığı belirtildi. FT, herhangi bir suistimalle suçlanmaması nedeniyle söz konusu kadının ismini vermedi.
Spy chief’s daughter highlights UN’s tangled relations with Syrian regime https://t.co/3hqrz3UTBV
— FT Breaking News (@ftbreakingnews) March 8, 2023
‘KAÇ YETKİLİNİN BASKI YAPTIĞINI ANLATAMAM’
Bununla birlikte haberde, 2016 yılında sızdırılan bir belgede BM’nin, geçmişte de Şam yönetiminden üst düzey yetkililerin akrabalarını işe aldığının görüldüğünü hatırlattı. Bu belgelerde, Ortadoğu’da çalışan bir yardım görevlisinin, “Size, Suriye hükümetinden bir yetkilinin kaç kez bizim ofisimize geldiğini ve çocuklarını işe almamız için baskı yaptığını anlatamam” dediği görülüyordu.
FT ise haberinde, “Suriye’de muhalefetin kontrolündeki yoksul bölgelere depremlerden sonra uluslararası yardımların geç gitmesi – ki bunu üst düzey BM yetkilileri de doğruladı- insani yardımların, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın rejimi tarafından nasıl rutin biçimde silah olarak kullanıldığının altını çiziyordu. Yardım uzmanlarında ve sektörde çalışanlara göre bu durum, BM’nin ve diğer yardım gruplarının Suriye lideri ile yardımcılarının işine yarayan tavizler vermeye nasıl zorlandığını da ifşa etti” ifadelerini kullandı.
‘YARDIM ÇALIŞANLARI, SAHİBİ YAPTIRIMLARA TABİ OLAN İŞ İNSANININ OTELİNDE’
Haberde, yardım kuruluşu çalışanlarının zorunlu olarak Şam’daki Four Seasons Oteli’nde konakladığı ve BM’nin 2014’ten bu yana otele 81.6 milyon dolar ödeme yaptığı belirtildi. FT, otelin hisselerinin büyük çoğunluğunun ise Esad’la bağlantıları gerekçesiyle Amerikan yaptırımlarına tabi tutulan iş insanı Samer Foz’a ait olduğunu aktardı. Kısa süre öncesine dek BM’nin Şam’daki üst düzey yetkililerinden biri olan Francesco Galtieri ise altyapı sıkıntısı nedeniyle bu konuda fazla seçenekleri olmadığını, alternatif konaklama taleplerine de Şam’dan izin çıkmadığını söyledi.
‘YÜKSEK DÖVİZ KURU ZORLAMASI VAR’
FT, Suriye yönetiminin uluslararası yardım kuruluşlarını yüksek bir döviz kurundan para bozdurmaya zorladığını, bu sayede Suriye Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin desteklendiğini de öne sürdü. Suriye poundunun hızla değer kaybetmeye başladığı 2019’dan beri BM’ye sadece üç kez daha iyi bir döviz kuru sunulduğu iddia edildi. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***