– Rusya-Ukrayna savaşının ardından güvenlik kaygıları nedeniyle Finlandiya ile birlikte NATO’ya katılma başvurusunda bulunan ancak Türkiye’nin “terörle mücadelede yeterince çaba göstermediği” gerekçesiyle engeliyle karşılaşan İsveç’ten konuyla ilgili yeni bir açıklama geldi. İsveç’in muhafazakar Başbakanı Ulf Kristersson başkent Stokholm’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Kristersson ülkesinin, parlamentoda 9 Mart’ta oylanacak yeni yasa tasarısıyla “terörle mücadeleye karşı Türkiye’ye karşı sorumluluklarını yerine getirmiş olacağını” söyledi. Kristersson, ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada “İsveç makamları terör için para toplayan PKK’lılara karşı daha sert önlemler alıyor. Daha önceden terör örgütlerinin İsveç’teki finans faaliyetlerini yeterince ciddiye almadık. Şimdi bunu ciddiye alıyoruz. PKK için para toplayan kişilerin çeşitli suç yöntemlerini kullandıklarını ve bunun da terörü finans ettiklerini biliyoruz. Hükümetin organize suçla mücadeleye odaklanması PKK’nın işini zorlaştıracaktır” ifadelerini kullandı.
Kristersson 9 Mart’ta parlamentoda terörle ilgili yeni bir ceza yasasının oylanacağına işaret ederek, “Bu yasa ile birlikte terör örgütlerine katılmak ve finans sağlamak yasaklanacak. Yasa,1 Haziran’dan itibaren uygulamaya koyulacak” dedi. Kristersson, “İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasındaki Üçlü Muhtıra terör örgütleriyle beraber mücadele etmeyi gerektiriyor. Bu yasa onu da kapsıyor. Bu yasa ile birlikte NATO konusunda üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirdiğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
STOLTENBERG: 9 MART’TA TÜRKİYE, İSVEÇ VE FİNLANDİYA ARASINDA BİR TOPLANTI YAPILACAK
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise İsveç ve Finlandiya’yı NATO’ya kabul etme zamanının geldiğini tekrarladı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile düzenlediği basın toplantısında, iki ülkenin katılımının “birinci öncelik olduğunu ve ilerleme kaydedildiğini” söyledi. Genel Sekreter, 9 Mart’ta NATO Karargahında Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında bir toplantı daha düzenleneceğini de söyledi.
Stoltenberg Türkiye ile birlikte iki ülkenin adaylığını henüz onaylamayan tek ülke olan Macaristan’da parlamentonun onay müzakerelerine başlamasını da memnuniyetle karşıladığını ve oradaki sürecin kısa sürede tamamlanmasını beklediğini de aktardı. Genel Sekreter, “İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği İttifakımızı daha güçlü hale getirecek” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)
Finlandiya parlamentosu NATO katılım anlaşmasını onayladı
Macaristan Cumhurbaşkanı: ‘Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği bir an önce onaylanmalı’
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***