– Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı (UNDP) yetkilisi, Türkiye’deki depremlerin yarattığı hasarın 100 milyar doları aşacağını belirtti. UNDP yetkilisi Louisa Vinton , Antep’ten yaptığı görüntülü açıklamada, “Bugüne kadar yapılan hesaplamalarda görünen o ki hükümetin yansıttığı ve uluslararası ortakların onayladığı hasar tespiti 100 milyar doları aşacak” dedi.
Vinton, Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere kaynak oluşturulması için 16 Mart’ta Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenecek bağış konferansı için tahmini hasar büyüklüğünün temel alındığını ekledi.
Vinton, Türkiye’de depremden en çok etkilenen illerden Hatay’daki durumu “kıyametvari” olarak nitelendirerek, yüzbinlerce evin yıkıldığının altını çizdi ve “İhtiyaçlar çok büyük ama kaynaklar kıt” ifadelerini kullandı.
DÜNYA BANKASI RAPORUNDA FİZİKSEL HASAR 34,2 MİLYAR DOLAR OLARAK HESAPLANMIŞTI
Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki şiddetli deprem ve sonrasındaki artçı sarsıntılarda Türkiye ve Suriye’de 52 binden fazla kişi ölmüştü. Dünya Bankası daha önce depremlerin Türkiye’de yarattığı fiziksel zararı 34,2 milyar dolar olarak hesaplamıştı. Türkiye’deki doğrudan fiziksel hasarlar üzerinde odaklanılan Küresel Hızlı Afet Sonrası Hasar Tahmini (GRADE) Raporu’nda, 1,25 milyon insanın yaşadığı binaların orta ila ağır derecede hasar görmesi veya tamamen çökmesi nedeniyle geçici olarak evsiz hale geldiği tahminine yer verilmiş oluşan 34,2 milyarlık zararın Türkiye’nin 2021 yılı GSYH’sının yüzde 4’üne karşılık geldiği belirtilmişti. Dünya Bankası raporunda yeniden inşa ve iyileştirme ihtiyaçları ile bu rakamın iki üç katına çıkabileceği de ifade etmişti. (DIŞ HABERLER)
Dünya Bankası: Depremler 34,2 milyar dolarlık fiziksel hasar yarattı
Dünya Bankası Raporu: Hükümet İstanbul’daki kentsel dönüşümü kamu kaynaklarından finanse etmek istemedi
EBRD: Depremler Türkiye’nin GSYH’sinde yüzde 1’lik kayıp yaratabilir
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***