– Depremin etkilediği illerde satılık konut fiyatları ortalama yüzde 14, konut kiraları ise yüzde 17 artış gösterdi. Çevre illerdeki satılık konut fiyatları yüzde 7, konut kiraları yüzde 4, büyükşehirlerdeki satılık konut fiyatları yüzde 11, konut kiraları yüzde 14 arttı.
Depremin etkilediği illerde satılmayı bekleyen konut stoku ortalama yüzde 53, kiralanmayı bekleyen stok adedi yüzde 59 düşüş gösterdi. Buna karşılık, çevre illerde satılmayı bekleyen konut stoku yüzde 8, kiralanmayı bekleyen konut stoku yüzde 49 düşüş gösterdi. Büyükşehirlerde satılmayı bekleyen konut stoku yüzde 19 artarken, kiralık konut stoku değişmedi.
EN FAZLA HATAY ETKİLENDİ
Yıkılan konutlar nedeniyle depremin etkilediği illerde önemli oranda stok düşüşü ve bunun sonucu olarak fiyat artışları oldu. Depremden en çok etkilenen illerden olan Hatay’da satılmayı bekleyen konut stoku yüzde 85, kiralık konut stoku ise yüzde 93 düştü, satılık konutların fiyatları yüzde 16, kiralar ise yüzde 56 artış gösterdi. Malatya’da ise satılık konut stoku yüzde 93, kiralık konut stoku yüzde 95 düşerken, satılık konut fiyatları yüzde 33, kiralar ise yüzde 41 artış gösterdi. Deprem olmasa satılık konut fiyat artışı Hatay’da yüzde 8, Malatya’da yüzde 9 olarak, kira artışı ise Hatay’da yüzde 6, Malatya’da yüzde 4 olarak beklenmekteydi.
MERSİN’DE KİRALIK VE SATILIK SAYISI ARTTI
Endeksa’nın yapay zeka ve büyük veri analizi kullanarak yaptığı hesaplamaya göre, çevre iller arasında gayrimenkul fiyatlarının en fazla etkilendiği iller Dersim ve Kayseri oldu. Dersim’de satılık konut fiyatları yüzde 16, kiralar yüzde 1 arttı. Satılık konut stoku yüzde 7 yükselirken, kiralanmayı bekleyen konut stoku ise yüzde 57 düşüş gösterdi. Kayseri’de satılık konut fiyatları yüzde 13, kiralar yüzde 29 artış gösterdi, satılık konut stokuyüzde 17 düşerken kiralık konut stoku yüzde 45 geriledi.
Çevredeki neredeyse tüm illerde stok düşerken Mersin’de satılık konut stoku yüzde 36, kiralık konut stoku ise yüzde 31 arttı. Özellikle Adana’daki depremzedeler başta olmak üzere Mersin’de yazlık konutu bulunan kişilerin bu konutları kiraya veya satışa çıkarttığı bu nedenle stokların yüzde 30 üzerinde arttığı, artan stok ile birlikte kiraların düştüğü, satış fiyatının ise diğer illere göre daha az arttığı görülüyor.
Deprem öncesi ve sonrasında büyükşehirler içerisinde konut satış fiyatlarının en fazla arttığı il Muğla, kiraların en fazla arttığı il ise Ankara oldu. Muğla’da satılık konut fiyatları yüzde 13 artarken, kiralar yüzde 20 artış gösterdi. Endeksa’nın tahmin algoritmasına göre Muğla’da şubat ayında satış fiyatlarında yüzde 11, kiralarda yüzde 14 artış bekleniyordu. Muğla’da deprem döneminde satılık konut stoku yüzde 13 arttı, kiralık konut stoku ise yüzde 8 düştü.
Ankara’daysa kiralar yüzde 26 arttı. Satılık konut fiyatlarının yüzde 11 artış gösterdiği Ankara’da, satılık konut stoku yüzde 15 yükseldi, kiralık konut stoku yüzde 24 düştü. Endeksa’nın Ankara’daki şubat ayı fiyat ve kira artışı beklentisi yüzde 10 seviyesindeydi. (EKONOMİ SERVİSİ)
TOKİ Başkanı Bulut: Bizim maliyetimizin piyasadan düşük olma şansı yok
TOKİ Başkanı Bulut: Bizim maliyetimizin piyasadan düşük olma şansı yok
TOKİ’nin yapacağı dairenin maliyeti 1 milyon 700 bin lira
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***