15 Temmuz’dan sonra cemaatle iltisaklı olduğu iddiasıyla KHK ile kapatılan bir dernekte yönetici olan bir kişi, savcılık tarafından kısıtlı listesine alınması nedeniyle İş Bankası’nda maaş hesap açtıramadı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde evi hasar gören kişinin uzun uğraşlar sonucu açtırdığı hesaba anında bloke konuldu.
15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile bin 748 vakıf ve dernek kapatıldı. Bu derneklerde yönetici olanların birçoğu hakkında ‘cemaat’ soruşturmaları başlatıldı.
Diyarbakır’daki bir dernek de cemaat ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle KHK ile kapatıldı. Derneğin yöneticilerinden S.T. hakkında ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla dava açıldı. Mahkeme, S.T. hakkında kararını verdi ve 5 yıl suç işlememesi şartıyla hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
KISITLI OLDUĞUNU BANKAYA GİTTİĞİNDE ÖĞRENDİ
Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre, özel bir şirkette işe başlayan S.T, geçen ay çalıştığı iş yeri tarafından maaş hesabı açması için Türkiye İş Bankası’na yönlendirildi. Daha önce bu bankada hesabı olmayan S.T, yaptığı başvuruda yöneticisi olduğu derneğin KHK ile kapatılması nedeniyle savcılık tarafından ‘kısıtlı listesi’ne alındığını öğrendi.
AÇILAN HESABA ANINDA BLOKE KONULDU
Hesap açma başvurusu reddedilen S.T, iş yerinden de “Hesap açtırmazsan işine son vermek zorunda kalırız” şeklinde uyarı aldı. 6 Şubat’ta Maraş merkezli depremde evi hasar gören ve işsiz kalma riski yaşayan S.T, bankada hesap açtırmak için savcılığa ve İş Bankası’nın genel merkezine başvuru yaptı.
S.T. yaptığı başvuruların ardından tekrar İş Bankası’nın Diyarbakır’daki bir şubesine gitti. Banka personelinin yöneticiler ve genel merkezle yaptığı görüşmeler sonucunda S.T’nin hesap açmak için yaptığı başvuru kabul edildi. Ancak hesap açılır açılmaz bloke konuldu.
HER AY VEZNEYE GİDİP MAAŞINI ALACAK
Şimdilik işsiz kalmaktan kurtulan S.T, hesabında bloke olduğu için her ay maaşı yattığında banka şubesine giderek maaşını alabilecek. Banka, her ay başında hesaptaki blokeyi kısa süreliğine kaldırarak, vezneden hesabındaki miktarı S.T’ye ödeyecek. Geçici bir formülle maaşını alabilecek olan S.T, hesabındaki bloke nedeniyle istediği zaman istediği miktarda para çekme ve yatırma işlemi yapamayacak.
GERGERLİOĞLU SKANDALI MECLİS’E TAŞIDI
S.T’nin yaşadıkları hakkında, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e önerge verdi, İş Bankası’nın yaptığı işlemin yasal dayanağını sordu. Önergede, S.T’nin başka bankalarda hesap açtırabiliyorken İş Bankası’nda açtıramamasının nedeni ve kaç KHK’lının bankada hesap açtıramadığı soruları da yer aldı.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***