Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu 84 yaşında hayatını kaybetti.
Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun hayatını kaybettiğini duyurdu. Eminağaoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu artık aramızda değil. Mücadelesi her zaman sürdürülecek. Başımız sağolsun.” ifadelerini kullandı.
367 KRİZİNİN MİMARI OLARAK BİLİNİYOR
Sabih Kanadoğlu, 2007 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanan tarihe ‘367 krizi’ olarak geçen olayın mimarı olarak biliniyor. 2000 yılında seçilen 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in görev süresi 16 Mayıs 2007’de doluyordu. İlk tur oylama gününü 27 Nisan olarak belirlemişti. Bu arada ülkenin çeşitli yerlerinde “Cumhuriyet Mitingleri” düzenlendi. Eşi başörtülü birinin Çankaya’ya çıkamayacağı savunuluyordu. AKP’nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül olarak açıklandı.
Anayasa’nın 102. maddesine göre cumhurbaşkanı seçilebilmek için, ilk iki turda nitelikli çoğunluk (367 oy), sonraki iki turda ise salt çoğunluk (276 oy) aranıyordu. Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 26 Aralık 2006’da Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan yazısında, 367’nin sadece karar yeter sayısı değil aynı zamanda toplantı yeter sayısı olduğu görüşünü ortaya attı. Oylamalara en az 367 milletvekilinin katılması gerektiğini, aksi halde sonucun geçersiz olacağını yazdı.
Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adayı olduğu seçimde, ilk tur oylama 27 Nisan 2007’de yapıldı. Toplam 357 oy kullanılırken, Abdullah Gül 352 oy aldı. Genelkurmay Başkanlığı internet sitesine, daha sonra e-muhtıra olarak anılacak bir basın açıklaması yayınlandı. Hükümetin tepkisi sert oldu.
Anayasa Mahkemesi 1 Mayıs’ta verdiği kararla, 367 iddiasını kabul ederek yapılan birinci tur oylamayı iptal etti. Bunun üzerine 6 Mayıs’ta yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısının (367) bulunamayışı yüzünden 11. Cumhurbaşkanı seçilemedi. Oylamanın hemen ardından CHP “367 iddiasıyla” seçimi Anayasa Mahkemesi’ne götürdü.
AYM 1 Mayıs’ta verdiği kararla, cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında Meclis Genel Kurulu’nda en az 367 milletvekilinin bulunması gerektiğine hükmetti ve Meclis’teki birinci tur oylamayı iptal etti.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***