– Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un ulusal seçim kuruluna yönelik reformu protesto edildi. Ülkenin çeşitli şehirlerindeki meydanlarda toplanan on binlerce kişi, Ulusal Seçim Enstitüsü’nün (INE) bütçesinde ve çalışan sayısında kesintiye giden yasanın Kongre’de onaylanmasına tepkisini dile getirdi.
Muhalefet, başkent Mexico City’de bulunan Zocalo meydanındaki eyleme yaklaşık 500 bin kişinin katıldığını ve ülke genelindeki 100’den fazla şehirde eylemler düzenlendiğini açıkladı. Yerel hükümet ise katılımcı sayısının 90 bin kişi olduğunu öne sürdü.
‘ÖZGÜR VE ADİL SEÇİMLERİN YAPILMASI ZORLAŞTI’
Solcu devlet Başkanı Lopez Obrador’un yozlaşmış ve verimsiz olmakla suçladığı Ulusal Seçim Ensitüsü’nün yapısında değişim öngören yasa tasarısı çarşamba günü Meksika Kongresi’nde onaylandı. 69 yaşındaki devlet başkanı, söz konusu değişikliklerin Meksika demokrasisini zayıflatacağı iddialarını reddederken yasaya karşı çıkan kesimler INE’nin bütçesini, personelini ve sorumluluklarını azaltan yasayı Yüksek Mahkeme’ye götüreceklerini açıkladı. Devlet Başkanı ise pazar günkü protestoları “muhalefetin hükümeti itibarsızlaştırmaya dönük partizan bir girişimi” şeklinde niteledi.
INE’ye göre, söz konusu değişiklikler anayasayı ihlal ederek seçim kurulunun bağımsızlığını kısıtlıyor ve seçim sürecini korumakla görevli binlerce kişinin işine son vererek özgür ve adil seçimlerin yapılmasını zorlaştırıyor.
ABD DEMOKRATİK KURUMLARIN ZAYIFLATILMASINA KARŞI UYARDI
Meksika’da onlarca yıllık tek parti yönetiminden çıkışın ve çoğulcu demokratik kurumların tesis edilmesine öncülük eden kurumlardan biri olan INE’nin yapısındaki değişimler ABD’nin de gündemindeydi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Brian Nichols dün Twitter’dan yaptığı açıklamada Meksika’da Seçim Enstitüsü’nün yapısındaki değişikliklerin “seçim ve yargı kurumlarının bağımsızlığını test ettiğini” söyledi. Nichols, “ABD, demokratik süreçleri ve hukukun üstünlüğünü güçlendiren bağımsız ve güçlü seçim kurumlarını destekliyor” dedi.
Today, in Mexico, we see a great debate on electoral reforms that are testing the independence of electoral and judicial institutions. The United States supports independent, well-resourced electoral institutions that strengthen democratic processes and the rule of law.
— Brian A. Nichols (@WHAAsstSecty) February 27, 2023
Kamuoyu yoklamalarında yüzde 60’ın üzerinde bir oy oranına sahip olduğu görülen Lopez Obrador 2024’te yapılacak seçimler için de favori durumunda.
LOPEZ OBRADOR KİMDİR?
Ülkenin güneyindeki Tabasco Eyaleti’nde, esnaflık yapan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Obrador, siyasi kariyerine yıllardır ülke siyasetinde egemenliği bulunan Kurumsal Devrimci Parti’ye (PRI) girerek başladı. PRI’ya dair yaşadığı hayal kırıklığı nedeniyle 1986 yılında, bu partiden ayrılarak kurulmuş Demokratik Akım hareketine katıldı. Bu hareket daha sonra sol çizgideki Demokratik Devrim Partisi’ni (PRD) oluşturdu. 2000 yılında PRD’den Mexico City belediye başkanı seçildi.
Şehirdeki Obrador yönetimi, yaşlılar için sosyal yardım programları ve telekomünikasyon alanında yatırımları olan iş adamı Carlos Slim’in Mexico City’nin merkez çarşısını restorasyonuna destek vermesi gibi projelerle, kent sakinlerinden destek gördü. 2006 ve 2012’de devlet başkanlığı seçimlerinde yarışan Obrador üçüncü denemesinde zafer kazandı. 2014 yılında sol çizgideki Ulusal Yenilenme Hareketi Partisi’ni (Morena) kuran Obrador, seçimlere Morena’nın başını çektiği üç partili ittifakın adayı olarak katılmıştı. (DIŞ HABERLER)
Meksikalı eski bakan, ‘El Chapo’dan milyonlarca dolar rüşvet almaktan suçlu bulundu
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***