İsrail’de Benjamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağ koalisyonunun yüksek yargıyı kontrol altına almak için Knesset’ten (Meclis) geçirmeye çalıştığı yasa Cumartesi günü on binlerce İsrailli tarafından protesto edildi.
Meksika’da ise Pazar günü 500 binden fazla kişi Başkan Obrador’un Meksika’nın Yüksek Seçim Kurulu olan Ulusal Seçim Enstitüsü’nü kontrol altına alma çabalarına karşı sokağa döküldü.
Netanyahu’ya göre yargı fazla bağımsız!
On binlerce İsrailli, hükümetin demokrasiyi tehdit eden yargı reformu tasarısını geçirme planını protesto etmek için toplandı. Yasanın, ülkenin denge ve denetleme sistemini alt üst edeceğini ve gücü başbakanın elinde toplayacağını söyleyen vatandaşlar, ayrıca yolsuzluk suçlamasıyla yargılanan Başbakan Benjamin Netanyahu’nun yasayı kendi çıkarı için kullanacağını ifade ediyor.
Protestocular hükümeti iktidarı ele geçirmekle suçlarken, Netanyahu ve iktidardaki koalisyon, mahkemenin yıllardır kontrolsüz bir güce sahip olduğuna inanıyor.
Ocak başından bu yana Tel Aviv’de her hafta düzenlenen protesto gösterilerine on binlerce kişi katılırken, Cumartesi günü düzenlenen protesto şimdiye kadarki en büyük protesto oldu.
Protesto, milletvekillerinin basit bir çoğunlukla Yüksek Mahkeme kararını bozmasına olanak tanıyan yasa tasarısının Meclis’te görüşülmeye başlamasının hemen ardından gerçekleşti.
İsrail tarihinin en sağcı hükümeti, benzeri görülmemiş gösterilere, ordu ve iş dünyası liderlerinin uyarılarına ve Amerika Birleşik Devletleri’nin itidal çağrılarına rağmen planı uygulamaya devam ediyor.
Öte yandan İsrail’de protestocular, Netanyahu’yu, Humeyni, Erdoğan, Putin ve Orban’la beraber protesto etti.
Meksik’da solcu Başkan Obrador, Ulusal Seçim Enstitüsü’nü zayıflatıyor
Meksika’nın çeşitli şehirlerinde, protestocular hükümetin seçim kurulunu zayıflatmaya yönelik girişimlerine karşı büyük protestolar düzenledi. En büyüğü Mexico City’de düzenlenen eylemlere ülke genelinden 500 binden fazla kişinin katıldığı tahmin ediliyor.
Milletvekilleri geçen hafta Ulusal Seçim Enstitüsü’nün (INE) bütçesinin azaltılması ve personel sayısının düşürülmesi yönünde oy kullandı. Başkan Obrador, INE’yi partizanlık yapmakla suçluyor.
Muhalifler ise son oylamayı demokrasinin kendisine yönelik bir saldırı olarak nitelendiriyor ve Yüksek Mahkeme’nin bu kararları anayasaya aykırı bularak iptal etmesi için baskı yapıyor.
Meksika Senatosu, Çarşamba günü reformları onayladı ve reformlar Obrador tarafından imzalandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Daha önceki iki başarısız girişimin ardından Temmuz 2018’de seçilen solcu politikacı López Obrador, seçimlere nezaret eden INE’yi uzun süredir eleştiriyor.
Geçtiğimiz ay bağımsız kurumu hile yapmakla suçlayan Obrador, kurum çalışanlarının “sandıkların doldurulmasına, seçim tutanaklarının tahrif edilmesine ve oy satın alınmasına” göz yumduğunu söyledi.
2006’daki ilk başkanlık denemesinde muhafazakar rakibi Calderón’a karşı bir puandan daha az bir farkla kaybetmişti. 2012 seçimlerinde de Nieto’ya karşı kaybeden Obrador, iki seçimde de hile yapıldığını iddia etmişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***