MEREŞ – Deprem bölgelerinde dezavantajlı, yaşlı ve çocukların ihtiyaçlarını belirleyen ve buna göre hareket eden mekanizmalara ihtiyaç var. Depremde kimisi protez dişlerini, kimisi işitme cihazlarını, kimisi portatif tuvaletini kaybetti.
Depremin 20’nci günü. Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ilçesinde çadıra erişenler gibi erişemeyenler de var. İhtiyaçlar ailelere göre belirlenmediği için depremin üzerinden 20 gün geçmesine rağmen hala ihtiyaçları giderilemeyenler var. Özellikle dezavantajlı insanların, yaşlıların ve çocukların ihtiyaçlarını belirleyen ve buna göre hareket eden bir mekanizma kurulamadığı için, bu kesimler daha çok mağdur ediliyor.
Deprem sırasında ağzındaki diş protezlerinden, kulağındaki kulaklıklarından, bastonlarından, tekerlekli sandalyelerinden ve portatif tuvaletlerinden olan yaşlılar ve dezavantajlılar, hala bu ihtiyaçları giderilemediği için büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Dezavantajlıların yaşadıkları sorunlar sadece bunlar sınırlı değil. Yemek, gıda ve kimi ihtiyaçların karşılanması sırasında uzun kuyruklar oluştuğu için özellikle yalnız başına yaşayanlar, burada da sorunlarla karşılaşıyor. Hareket etmekte zorlandıkları için genellikle sıranın en sonunda kalabiliyor ve hiçbir şeye ulaşamayabiliyor. Bu durum zaman zaman kendilerini yalnız hissetmelerine ve yaşadıkları travmanın daha da derinleşmesine neden olabiliyor.
Deprem bölgelerinde çalışma yürüten sağlıkçılar, dolaştıkları çadır kent, baraka ve köylerde benzer birçok sorunla karşılaşan insanların hikayelerine tanık olduklarını belirtiyor. Deprem bölgelerinde çalışma yürüten her bir sivil toplum örgütü, sendika, oda ve hayırseverlerin bundan sonra yapacakları çalışmalarda dezavantajlı grupları, yaşlıları, çocukları düşünmeleri ve bunların da her türlü ihtiyaçlarını giderebileceği mekanizmalar oluşturması gerektiğini kaydediyor. Sağlıkçılar, deprem öncesi toplum içinde kendilerine yer bulan dezavantajlıların deprem sonrası kendilerini yalnız hissetmeye başladıklarını ve bunun da psikolojilerini etkilediğini söyledi.
MA / Abdurrahman Gök – Rukiye Adıgüzel
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***