Hatay’da dokuz gün boyunca yardım gönüllüsü olarak bulunan oyuncu Gökhan Gürün, deprem bölgesinden döndükten sonra yaşadıklarını anlattı. “Maalesef söylemek istediklerim var” diyen Gürün, “Bölgeye Gemlik iş adamları ve Polat Holding sayesinde 87 konteyner kurduk, siyasileri dinlemeyip, gerçek ihtiyaç sahiplerini yerleştirdik. Bazı siyasiler otel rezervasyonu gibi bizden sürekli konteyner istedi” ifadelerini kullandı.
Gürün, bu durumun başlı başına bir konu olduğuna dikkat çekti.
Üç gün boyunca sadece sivil mücadele olduğunu ve insanların ölüme terk edildiğini belirten Gürün, “Gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmak oldukça zordu. Bunu orada hayatta kalan gençler ve gönüllü gelenler sağladı. Siyasiler (vali, kaymakam, milletvekilleri) bol bol fotoğraf çekildi. İçlerinde özverili ve bir şeylerin ucundan tutan çok azdı. Bölgeye Gemlik iş adamları ve Polat Holding sayesinde 87 konteyner kurduk, siyasileri dinlemeyip, gerçek ihtiyaç sahiplerini yerleştirdik. Bazı siyasiler otel rezervasyonu gibi bizden sürekli konteyner istedi” dedi.
‘HALEN İLETİŞİM AĞIR SAĞLIKLI ÇALIŞMIYOR’
Oyuncu Gürün yaşadıklarını Instagram hesabından şöyle anlattı:
“1) 3 gün boyunca tek tük yardım ekipleri dışında kimseyi enkazlarda görmedim. Sadece sivil mücadele vardı.insanlar ölüme terk edildi.
2) Hala kaldırılmayan enkazlar var. Aileden hayatta birileri kaldıysa enkaz başındalar. Yoksa enkazlar/cenazeler sahipsiz.
3) Talanlar ve yağmalar gerçek fakat her ırktan insan vardı. (İkinci gün barbaros mahallesinde talana şahitlik ettiğimiz için ben ve arkadaşlarıma bıçak çekildi / yine ikinci gün sakarya mahallesinde darp etmeye çalıştılar)
4) Hiçbir iletişim ağı telekomünikasyon sağlıklı çalışmadı. Hala tam sağlıklı olduğu söylenemez.
‘GERÇEK İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞMAK ZORDU’
5) 4. gün bölgede güvenlik görevlileri vardı. Ama görevlendirme ile değil, gönüllü olarak gelenler polisler ağırlıktaydı.
6) Gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmak oldukça zordu. bunu orada hayatta kalan gençler ve gönüllü gelenler sağladı/sağlıyor. (iyi ki varlar)
7) Siyasiler (vali, kaymakam, millet vekilleri) bol bol fotoğraf çekildi. içlerinde özverili ve bir şeylerin ucundan tutan çok azdı.
8) Bölgeye Gemlik iş adamları ve Polat Holding sayesinde 87 konteyner kurduk, siyasileri dinlemeyip, gerçek ihtiyaç sahiplerini yerleştirdik. Bazı siyasiler otel rezervasyonu gibi bizden sürekli konteyner istedi. (Bu başlı başına bir konu)
‘HERHANGİ BİR KOORDİNASYON YOK’
9) İskenderun teknik üniversitesinde afad koordinasyon merkezine başvuruya onlarca aile gönderdik ama onlar her seferinde bize geri gönderdiler. Herhangi bir koordinasyon olduğunu düşünmüyorum.
10) Ağır bakım bölgesinde iş makinaları ve gelen yardımlar için koordinasyon merkezi var. Operasyonu yöneten çalışan sayısı 2 kişiydi.
11) İskenderunda sadece toplu halde bulunan 162 konteyner, 70 adet çadır var. İnsanlar hala sokaklarda ve arabalarda yaşıyor.
12) Afet bölgesinde şu güne kadar para geçmiyor. Sonrası için elbette ihtiyaç olacaktır.
13) Tahminimce süreç oldukça uzun sürecek lütfen bunu kimse gözden kaçırmasın.
Serbest Görüş:
‘EN BÜYÜK İHİYAÇ BARINMA’
14) Gördüğüm en büyük ihtiyaç barınma alanı.
15) Hala insanlar sıcak yemeğe ulaşmak konusunda zorluk çekiyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***