MEREŞ – Depremin vurduğu Mereş’in 3 ilçesine bağlı 8 kırsal mahallede, birçoğu aynı aileden 31 kişi yaşamını yitirdi. Onlarca evin yerle bir olduğu mahallelerde, mezarlıklar da devrildi.
Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ilçesinde 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 8’inci gününde. 10 binlerce kişinin yaşamını yitirdiği depremlerde bilanço her saat daha da ağırlaşırken, depremin merkez üssü olan Bazarcix kırsalında yaşanan tahribatı görüntülemeye devam ediyoruz. Bugün de Bazarcix, Dulkadiroğlu ve Türkoğlu ilçelerine bağlı kırsal mahallelerde depremin tahribatını yerinde gözlemledik.
7’Sİ ÇOCUK 12 CAN KAYBI
Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Arslanbey Mahallesi ilk durağımız oldu. 80 hanenin bulunduğu mahallede, 14 ev tamamen yıkılmış ve birçok ev ağır hasar görmüş durumda. Yaşanan yıkımdan kaynaklı biri Suriyeli toplam, 7’si çocuk, 12 kişi hayatını kaybetmiş. Yaşamını yitirenlerin isimlerinin bazıları şöyle: Kadriye Akkurt, Harun Şahan, Nimet Şahan, Vesila Şahan, Furkan Şahan, Hacer Atıcı, Muhammed Atıcı.
ÇOCUKLARIYLA BİRLİKTE KURTULDU
Mahalle girişinde yıkılan evin önünde deprem günü yaşananları anlatan Akkurt ailesinden İlyas Akkurt, 4 evlerinin bulunduğunu ve bunlardan 2’sinin ağır hasar gördüğünü aktardı. Yaşamını yitirenlerin birçoğunun aynı ailelerden olduğunu ve mahalle sakinleri tarafından kurtarıldığını ifade eden Akkurt, birçok mahalle sakininin kış ayları olması nedeniyle kent dışında olduğunu, aksi halde can kaybının daha fazla olacağını vurguladı.
Ardından derme çatma bir barakanın kenarında yemek yiyen Akkurt ailesinin diğer fertlerine uğruyoruz. Çocuklarıyla birlikte enkazdan sağ kurtulan ve eşi Kadriye Akkurt’u yitiren Yakup Akkurt, yaralı olmasından kaynaklı bir eliyle yemek yerken, diğer yandan yaşananları anlatmaya çalışıyor. Akkurt, telefonundan yıkılan evinin önceki halini gösteriyor.
DEPREM ANLARINI ANLATTI
Annesi Kadriye’yi yitirdiği enkazın başında dolaşan Hamza Akkurt ise, aynı enkazın altından 7 kişiyle birlikte kurtulduğunu aktardı. Deprem sonrası her yerin karardığını belirten Akkurt, “Yarım saat sessiz kaldım. Herkes telaşlıydı. Yarım saat sonra bağırmaya başladım. Babam sesimi duydu. Onu çıkarmışlardı. Amca çocuklarım geldi. 4 saat sonra beni kurtardılar” dedi.
Depremin ilk gününde ablasının yanında kaldıklarını dile getiren Akkurt, halen dışarıda kendi imkanlarıyla kurdukları çadırda kaldıklarını belirtti.
CAN VEREN OKUL ARKADAŞLARINDAN HABERSİZ
Aynı mahallede gezerken Nohutlu ailesiyle karşılaşıyoruz. Günlerdir dışarıda yaşam mücadelesi vermekten kaynaklı yorgun olduğunu belirten anne Meryem Nohutlu, teselli etmeye çalıştığı çocuğuna işaret ederek, “Okul arkadaşlarının birçoğu yaşamını yitirdi. Halen haberi yok” diyor.
Anne Nohutlu, kendilerine ilk gün gelen yardımların kesildiğini ve şu an gıda sıkıntısı yaşadıklarını ifade ediyor.
YAŞAM MÜCADELESİ
Mahallede ilerlerken yıkık evlerle karşılaşıyoruz. Yurttaşlar, kendi imkanlarıyla yaralarını sarıyor. Bazı kişilerin evlerinin içini temizlediğini ve bazılarının ise kendilerine yeni ulaşan çadırları kurmaya çalıştığını görüyoruz.
Mahalle muhtarı, enkaza dönen evlere dikkati çekerek, havaların soğuduğunu belirtiyor. Muhtar, en çok kömür, hayvan yemi ve gıda ihtiyacının olduğunu aktarıyor.
Bir sonraki durağımız Emiroğlu Mahallesi. 80 hanelik mahallenin merkezinde 5 kişi enkaz altında can vermiş. Çok sayıda ev ve ahırın yerle bir olduğu mahallede, en büyük ihtiyaç çadır. Mahallenin merkezi yerinde toplanan yurttaşlar, yitirdikleri canlar için gözyaşı döküyor, bir yandan da kendilerine gelen gıdaları paylaşıyorlar.
‘DEVLETTEN BİR ŞEY GÖRMEDİK’
Mahalle sakinlerinden Ünal Yaraşır, 18 evin yerle bir olduğunu aktararak, şunları söylüyor: “Gıda ve çadır ihtiyacı var. Duyarlı vatandaşlarımız ihtiyaçlarımız karşıladı. Devletten bir şey görmedik. Sadece 3’üncü gün AFAD bir çadır getirdi. 3 aile bir çadırda yaşıyor. Soranımız yok, devletimiz yanımızda olmadı.”
YENİKÖY’ÜN DURUMU
120 hanenin bulunduğu Yeniköy Mahallesi’nde, deprem nedeniyle yıkılan ev yok. Sadece bazı evlerde çatlaklar göze çarpıyor. Mahallede can kaybı olmazken, Dîlok’ta bulunan mahalle sakinlerinden 7 kişi hayatını kaybetmiş. Buradaki mahalle sakinlerinin birçoğunun da kış ayları nedeniyle farklı kentlerde bulunması olası can kayıplarının önüne geçmiş. Mahalle sakinleri, en çok yağ, şeker ve deterjana ihtiyaç duyduklarını aktardı.
Türkoğlu ilçesine bağlı Özbek Mahallesi de depremden en çok zarar gören mahallelerden. 38 haneli köyde 14 kişi yaşamını yitirmiş. Mahalle sakinlerinden 8 kişi de Mereş merkezde yaşamını yitirmiş. Yerle bir olan evlerin molozları sokaklara saçılırken, mahalledeki bütün evler büyük zarar görmüş. Birçoğu da yerle bir olmuş halde.
MEZARLIK BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ
Hasar sadece bununla da sınırlı değil, mahalledeki tepelik alanda toprak kayması göze çarpıyor. Biraz ilerlediğimizde mahalle mezarlığının da burada bulunduğunu ve mezar taşlarının birçoğunun yıkıldığını görüyoruz. Bazı mezarların ise aşağıya doğru kayarak, ters döndüklerine tanıklık ediyoruz.
SAĞLAM MAHALLELER
Cennet Pınarı, Küçük Cennet ve Akdemir mahalleleri, depremi en az hasarla atlatan mahalleler. Mahallelerde sadece eski okul binası yıkılmış. Yine bazı evlerde ağır hasar meydana gelmiş. Can kaybı ise yok.
SOĞUK HAVA
En son durağımız Karahüyük kırsal mahallesi. 120 hanelik mahalleye akşam saatlerinde ulaşıyoruz. Havanın soğuması nedeniyle mahalleliler ya çadırlarda ya da hasar görmeyen evlerinde. Evini onarmaya çalışan bir yurttaş, mahallede 4 kişinin enkaz altında kaldığını, bazı mahalle sakinlerinin farklı kentlerde depreme yakalandığını ve can verdiklerini, 22 evin tamamen yıkıldığını ve evlerinin iç taraflarının büyük hasar gördüklerini aktardı.
MA / Azad Altay – Abdurrahman Gök
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***