AMED – Depremin yıkıma neden olduğu Amed’te 24 saat kesintisiz bir şekilde sahada gönüllü olarak çalışan gençler, arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra barınma ve taziye alanlarında halkın yaralarını sarıyor.
Depremin etkilediği Amed’te yıkılan 7 binanın enkazında arama kurtarma çalışmalarına katılan gönüllü gençler, 24 saat kesintisiz hareket halindeler. Enkazdaki çalışmaların yanı sıra bir yandan barınma alanlarındaki sorunlara çözüm olmaya çalışırken, diğer yandan taziye kurulan bölgelerde yaraları sarıyorlar. Şu ana kadar 282 kişinin yaşamını yitirdiği, 900’ün üzerinde yaralının çıkarıldığı enkaz alanlarında gece gündüz çalışan gençler, Peyas (Kayapınar) ilçesi Gaziler semtinde bulunan Kaplan City Düğün Salonları komplesinde kurulan taziye alanında ailelerin acılarını paylaşıyor.
İrem Nur Alkaş ve Ruken Karadağ adlı gençler, insani ve vicdanı sorumluluk gereği taziye alanında gerekli ihtiyaçları sağlamaya çalıştıklarını belirtti.
BİR TAZİYE BİTMEDEN DİĞERİ KURULUYOR
İlk günden bu yana kurulan taziyelerin sayısını dahi tutamadıkların söyleyen Alkaş, “Ailelerimize ve halkımıza destek olup yaralarını birlikte sarmak istiyoruz. Burada 10-15 gönüllü olarak 4 gündür çalışma yürütüyoruz. O kadar çok insan yaşamını yitirdi ki bir taziye bitmeden diğer taziye kuruluyor. Şu an burada onlarca farklı insanın taziyesi var” dedi.
DAYANIŞMAYI BÜYÜTME ÇAĞRISI
İnsanların yaralarını sarıp, dertlerine ortak olmak için çabaladıklarını dile getiren Alkaş, “Her türlü ihtiyacı karşılamak için burada çalışma yürütüyoruz. HDP Kriz Koordinasyon Merkezi gibi birçok yerden destek ve ihtiyaç duyulan malzemeler sağlanıyor. Bütün gönüllü insanları burada yardımlaşmayı büyütmeye çağırıyoruz” diye belirtti.
GÜNLERDİR HER YERDELER
Arkadaşlarıyla birlikte gönüllü hizmet verdiğini ifade eden Ruken Karadağ ise, şöyle dedi: “Roboski Park’ında kurulmak istenen taziye polis tarafından engellendi. Bundan dolayı taziyeler burada kurulmaya başlandı. Günlerdir bir taziye bitmeden diğeri başlıyor. Temel amacımız yaşamını yitiren yurttaşlarımızın ailelerine sahip çıkmak ve yardım etmektir. Örneğin; dün enkaz altında kalan aynı aileden 5 kişinin taziyesi vardı. Benzer durumda olan aileler var. Taziyede yemek, çay veya herhangi bir ihtiyaç olsun, yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sadece taziye işiyle uğraşıyoruz. Enkaz başında olan arkadaşlarımız var, gıda dağıtımı veya barınma gibi sorunların giderilmesi için uğraşan arkadaşlarımız da alanlarda çalışıyor.”
KOOPERATİFLER KURULDU
İhtiyaç malzemelerinin gönüllüler, yardım severler, sivil toplum örgütleri ve HDP Kriz Koordinasyon Merkezi’nin yanı sıra kurulan kooperatifler üzerinden sağlandığını ifade eden Karadağ, “Varsa bir eksiklik onlar üzerinden temin ederek gidermeye çalışıyoruz. Özellikle yemekler oluşturulan kooperatifler üzerinden sağlanıyor. Taziye yemekleri de bu komün kooperatifleri kanalıyla sağlanıyor” dedi.
MA / Ruken Polat – Mehmet Güleş
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***