Remzi BUDANCİR
DİYARBAKIR – Merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğündeki depremin vurduğu Diyarbakır’da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Aramalar Yenişehir ve Bağlar’da bulunan enkazlarda sürerken yakınları enkaz altında bulunan aileler, bir umutla yakınlarından iyi bir haber gelmesini bekliyor.
Aramaların devam ettiği yerlerden biri Yenişehir’de bulunan Galeria alışveriş merkezi. Depremden önce 30 dairenin bulunduğu Galeria’da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Enkazdan ses almak için çaba sarf eden ekipler, bu gün yıkımın olduğu bölenin etrafından geçen yolları trafiğe kapattı. Ekipler, enkaz altından gelebilecek sesleri işitmek için bölgede ek önlemler aldı.
OFİSTE 60 KİŞİNİN ENKAZ ALTINDA OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR
Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bir başka bina ise Ofis Semtinde bulunan dokuz katlı Suna Apartmanı. Arama kurtarma çalışmamalarını takip eden ailelerin verdiği bilgiye göre binada yaklaşık 90 kişi bulunuyor.
Bugün altı kişinin cenazesi enkazdan çıkarılan Suna Apartmanı’nda ölü ve yaralı toplam yaklaşık 40 kişinin enkazdan çıkarıldı. Aileler, enkaz altında yaklaşık 60 kişinin olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
EKİNCİLERDE ARAÇ TRAFİĞİ DURDURULMALI
Aileler arama kurtarma çalışmasının yapıldığı, Ekinciler caddesinin karşısında bekletiliyor. Arama çalışmalarında yakınları enkazda olan gönüller de bulunuyor.
Arama çalışmalarında gereken hassasiyetin gösterilmediğini anlatan ailelerden biri, “İlk gün yeterli arama yapılmadı. Sonra aramalara başlandı. Ancak titiz davranılmıyor. Bakın ikide bir susun, gelecek sesi dinliyoruz diyorlar ama Ekinciler caddesinde trafik akışı durdurulmadı. Enkazın hemen önünde araba trafiği var. Biz burada susmuş olsak bile araba sesinden nasıl ses duyulur? Öncelikle bu trafiğin durdurulması gerekiyor” diyerek tepkilerini dile getirdi.
DİYARBAKIR SEFERBER OLDU
Kentte bir yandan arama kurtarma çalışması devam ederken, depremden dolayı evlerine gidemeyenler de parklarda AFAD tarafından kurulan çadırlarda bekliyor. Bu yerlerden biri Newroz Parkı.
AFAD’ın koordinasyon eksikliği konusunda şikâyetler Diyarbakır’da da gözlemlenirken Diyarbakır’da yediden yetmişe herkes yardım için seferber olduğunu anlatan bir depremzede, “Battaniye getiren var. Evinde yemek pişirip getiren var. Marketten içecek ve yiyecek alıp getiren var. Herkes elinden geleni yapıyor” diye anlattı.
DEPREMZEDELER DİĞER KENTLERE YARDIMLARI YÖNLENDİRİYOR
Depremzedeler, Diyarbakır’dan, bölge kentlerinden çok fazla yardımlar geldiğini anlatıyor. Gelen yardımlarda önceliği diğer kentlere verdiklerini anlatan bir depremzede, kentteki dayanışmayı şöyle anlattı:
“Depremden sonra bölgeden buraya yardım tırları geldi. Biz durumumuz daha iyi olduğunu söyleyerek yardımların Maraş ve Hatay’a götürülmesini istedik. İki yardım tırını çevirerek gönderdik. En son yardımları getiren bir hayırsever ‘Oraya da göndereceğiz. Ama bir tane tırı kendi elimle burada, Amed’de dağıtmak istiyorum’ dedi. O yardımları dağıttı. Battaniye, yiyecek ve giyecek vardı. Daha sonra Diyarbakır’dan herkes akın akın geldi. Halk çok yardım getirdi. Ama getirilen yardımlar koordinasyon olmadığı için sağlıklı dağıtılamadı. İlk günü soğukta geçirdik. Şimdi yavaş yavaş soba, battaniye ve yatak sorunu giderilmeye başlandı.”
‘ÇALIŞMALAR YETERSİZ’
Organize Sanayi Bölgesinde kalan depremzedeleri ziyaret eden HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Gülistan Atasoy, ailelerin arama kurtarma çalışmalarının yetersiz kalmasından şikayetçi olduklarını söyledi. Bu konuda ciddi anlamda yetersizlik olduğunu ifade eden Atasoy, “Diyarbakır diğer illerle kıyaslanmayacak kadar daha az hasarlı ve yıkılan bina var. Depremin dördüncü gününde enkazların altında kaç kişi olduğu hala bilinmiyor. Her geçen gün hayatları ile ilgili kaygılarımız daha artıyor. Aileler hala bekliyor. Çalışmalar istenilen oranda değil. Yetersizlikler var. Bu, iktidarın enkazın altında kaldığının göstergesi. Enkaz sayısının bu kadar az olmasına rağmen sürecin yavaş ilerlemesinin akıl alır bir yanı yok” diye konuştu.
‘BÜYÜK BİR DAYANIŞMA VAR’
HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, depremin ardından halkın gösterdiği dayanışmaya değindi. Burada çok üst düzeyde bir insani, halk dayanışması olduğunu hatırlatan Ceylan, şunları söyledi:
“Bir sivil toplum dayanışması var. Sadece deprem yaşamadık, depremle birlikte kış koşullarından kaynaklı büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Şu anda yüz binlerce insanımız evini kullanamadığından dolayı dışarıda kalıyor. Amed’in Organize Sanayi Bölgesindeyiz. Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalardan tutalım, tüm spor salonlarına, kahvehanelere, parklarda kurulan çadır kentlere, taziye evlerine, düğün salonlarına kadar her yerde insanlarımız var. Büyük bir dayanışma var. Halkın desteği ile sorunlar giderilmeye çalışıyor. Depremin olmadığı illerden de destekler gelmeye başladı. Biz diyoruz ki Amed kendi derdine derman olabileceğinden dolayı elimizden geldiğince yardımları Maraş’a, Malatya’ya, Adıyaman’a ve diğer yerlere yönlendirmeye çalışıyoruz.”
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***