AMED – Amed Barosu, Yeni Yaşam Derneği ve Hollanda Kraliyeti ile ortak yürüttüğü “Yerelde Haklara ve Adalete Erişim Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi”nin tanıtımı yapıldı.
Amed Barosu, Yeni Yaşam Derneği ve Hollanda Kraliyeti ile ortak yürüttüğü “Yerelde Haklara ve Adalete Erişim Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi”nin tanıtım toplantısını Amed’in Yenişehir ilçesinde bulunan Wyndham Garden Otel’de gerçekleştirdi. Toplantıda, Amed Baro Başkanı Nahit Eren, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Amed Temsilcisi Murat Aba, Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan ve birçok sivil toplum ve meslek örgütlerinden katılımcı yer aldı.
Toplantıda söz alan Amed Baro Başkanı Nahit Eren, projenin Amed Barosu’nun da yer aldığı bölgedeki 7 farklı kentteki barolarla ortaklaşarak, insan hakları merkezlerinin kapasitesini güçlendirecek çalıştaylar yapmayı hedeflediklerini belirtti.
‘ETKİN SAVUNUCULUK GELİŞTİRİLECEK’
Projenin koordinatörlüğünü yürüten Aydın Yasin Karadeniz, son dönemde insan haklarına yönelik ihlallerin artarak yaşandığına dikkati çekerek, insan hakkı ihlallerine sebep olan unsurlardan birinin de cezasızlık politikası olduğunu söyledi. Karedeniz, şöyle devam etti: “Hak ihlallerinde yargı makamlarının cezasızlık politikasını destekleyici tutum ve davranışları, kamu gücünü elinde bulunduran makamların ihlaller karşısında sessiz kalması, hak ihlallerini gerçekleştiren unsurları adeta teşvik etmektedir. Projemizin amacı bölgede yaşanan hak ihlallerine karşı etkin savunuculuğun tesisi ve yurttaşların adalete erişimi noktasında baroların insan hakları merkezlerinin kapasitelerinin geliştirilmesi, barolar arası deneyim aktarımında bulunmak ve bölge baroları ile STK’ların insan hakları ihlallerine karşı ortak hareket edebilme becerisinin sağlanmasıyla bölgedeki 15 şehirde baroların ve STK’ların kapasitelerini geliştirmektir. Proje kapsamında avukatlara yönelik 40 eğitim gerçekleştirilecek ve yaklaşık 2 bin avukata ulaşılacaktır.”
‘100 MÜLTECİYE ULAŞILACAK’
Bölge barolarında insan hakları merkezlerinin kurulması ve kapasitelerinin güçlendirilmesi için çalıştayların düzenleneceği bilgisini paylaşan Karadeniz, “Mülteci hakları alanında eğitim ve çalışmalarla 100 mülteciye ulaşılacak ve mülteci hakları konusunda bilinçlendirilecektir. Proje süresince en az 5 rapor hazırlanacak STK’lar ve bölge barolarının katılımıyla Diyarbakır’da İnsan Hakları Konferansı yapılacaktır” dedi.
Projenin Ocak ayı itibariyle 1 yıllık süre içerisinde tamamlanması hedefleniyor.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***