27 Mayıs 1960 darbesinde idam edilen dönemin başbakanı ve Demokrat Parti Genel Başkanı Adnan Menderes’in son fotoğraflarından birini çeken, dönemin Ordu Foto Film Merkezi Amiri, emekli astsubay İsmail Şenyüz, doksan yaşında hayatını kaybetti.
Menderes’i 17 Eylül 1961’de idama götürülürken fotoğraflayan Şenyüz’ün, önceki gün bir aydır tedavi gördüğü Etlik Şehir Hastanesi’nde çoklu organ yetmezliği nedeniyle öldüğü belirtildi.
Törene İsmail Şenyüz’ün ailesi, yakınları ve yurttaşlar katıldı. Şenyüz’ün cenazesi, öğle kılınan cenaze namazından sonra Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.
“15-20 GÜN UYUYAMAMIŞTIM”
İsmail Şenyüz, 17 Eylül 2021’de Adnan Menderes’in fotoğraflarını çekmesiyle ilgili verdiği röportajında, “Menderes asıldıktan sonra dönerken çektiğim fotoğraf karesi gözümün önünden gitmedi. 15-20 gün uyuyamadığımı hatırlıyorum” demişti.
Serbest Görüş:
“SAĞLIKLI OLDUĞUNU GÖSTERMEK İÇİN GARDİYANLARA KOLUNDAN ÇIKIN DENİLDİ”
İsmail Şenyüz, “Menderes, kendisini muayene etmeye gelen sağlık heyetine ‘Sizi bu vaziyette karşıladığım için üzgünüm’ dedi. Kibarca onları karşıladı. Baştaki profesör ‘geçmiş olsun’ dileklerini iletti. Yakın arkadaşı Etem Menderes ile görüştürdüler. Ada Komutanı, Menderes’e ‘Hazırlan, İmralı Adası’na gidiyoruz’ dedi. Yağmurlu bir havada 2 hücumbotla adaya gittik. Adaya vardığımız zaman savcının odasına girdik. Savcı ‘İdam kararını’ Menderes’e tebliğ etti. Son sözünü sordular. ‘Hayata veda edeceğim, çocuklarımı sevgi ve saygıyla anarım’ dedi. Daha sonra imam ile 5 dakika görüştü. Görüşmenin ardından üzerine idam kararının yazılı olduğu gömlek giydirildi. Koluna 2 gardiyan girdi. Menderes’in sağlıklı olduğunu göstermek için gardiyanlara ‘Kolundan çıkın’ denildi. İdam sehpasına kadar bu şekilde yüründü” diye konuştu.
İsmail Şenyüz, Menderes’in idam sehpasını görünce nasıl bir tepki vereceğini merak ettiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sakin bir şekilde sehpanın yanına gitti. Sehpanın üzerine çıkardılar ve son sözünü sordular. O anki heyecanla ne dediğini hatırlamıyorum. Sonradan ‘Vatan sağ olsun’ dediğini öğrendim. Savcının odasında bile söylediği kelimelerin çoğunu hatırlamıyorum. Kelime-i Şehadet getirdi. Ayağının altındaki tabureyi çektiler ve idamı gerçekleşti. Menderes asıldıktan sonra dönerken çektiğim fotoğraf karesi gözümün önünden gitmedi. 15-20 gün uyuyamadım.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***