İZMİR – Çocuğa tecavüz suçlamasıyla öğretmen Uğur Erbil hakkında açılan davada, ses kaydının çözüm için ATK’ye gönderilmesine karar verilirken, avukatlar, Yargıtay’ın bozma kararında delilleri yok saydığını söyledi.
İzmir’de bulunan Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği’nde (ODER) müzik öğretmeni Uğur Erbil hakkında bir çocuğa tecavüz ettiği için açılan davanın, Yargıtay’ın bozma kararından sonra duruşması yeniden görüldü. Bayraklı Adliyesi İzmir 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Uğur Erbil tutuklu bulunduğu Afyon Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılırken, çocuğun ailesi ve avukatları salonda hazır bulundu. Kentte bulunan kadın örgütleri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da duruşmayı takip etti.
Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, İstanbul Barosu davaya müdahil olma talebinde bulundu.
FAİL BERAATİNİ İSTEDİ
Duruşmada fail Uğur Erbil, suçlamaları reddedip, beraatini talep ederken, sanığın avukatı da müvekkilinin tahliyesini istedi.
‘YARGITAY DELİLLERİ YOK SAYDI’
Ailenin avukatı Nergiz Tuba Arslan, Yargıtay 9’ncu Ceza Dairesi’nin kararının hukuki, ahlaki ve vicdani olmadığını belirterek, “Dosyadaki tüm deliler kanıtlı ve ATK raporu var. Yargıtay hiç bir delil görmeden, karar vermiş. Dosyadaki raporlar değerlendirilmemiş. Dosyada 4 bilirkişi raporu var. Ses dinleme cihazın kaydın çözümlemesi ve CD’ler mevcut. 2 uzman raporu ve mahkeme tutanağı var. Daha önceki deliler kanıtlanmış, tüm delillerin içeriği rapor olarak sunulmuş. Mahkemenin Yargıtay kararına uymamasını istiyoruz” diye konuştu.
Aile avukatı Şule Arslan Hızal da, dosyadaki çelişkilerin giderilmesi için ATK’nin rapor hazırlanması isteyerek, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.
ANNE: ADALET İSTİYORUM
Mağdur çocuğun annesi ise, 5 yıldır hukuk mücadelesi verdiklerini belirterek, “Bu kadar kesin delillere rağmen adaletin sağlanmaması bizi derinden üzüyor. Geç gelen adalet, adalet değildir. Adaletin sağlanması için failin tutukluluğun sürmesini, adaletin tecelli etmesini istiyorum” ifadelerin kullandı.
Savcı da dosyadaki eksikliklerin giderilmesini ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.
3 NİSAN’A ERTELENDİ
Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyadaki çelişkilerin giderilmesi için ses kaydının ATK’ye gönderilmesine ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 3 Nisan’a erteledi.
DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA
Duruşma sonrasında Mor Dayanışma üyeleri, adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı yapan Mor Dayanışma üyesi Sibel Örkmez, Yargıtay’ın tüm rapor ve delilleri yok saydığını söyledi. Otizmli çocuğu erkek vicdanına bırakmayacaklarını vurgulayan Örkmez, “Failleri, katilleri, istismar suçlularını, tacizcileri ve tecavüzcüleri cezasızlıkla ödüllendirdiğiniz için kadınlar ve çocuklar güvende değil” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
İzmir’de 2018 tarihinde anne P., çocuğunun gelişimi için ODER Otizm Derneği’ne kaydını yaptırdı. Dernekte müzik ve piyano kursu alan 13 yaşındaki oğlunun istismar edildiğinden şüphelenen anne oğlunun çantasına ses kayıt cihazı yerleştirdi. Kaydı dinlerken cinsel istismarı fark eden anne ertesi gün öğretmen Uğur Erbil hakkında şikayette bulundu. Yapılan muayenede A.’da cinsel istismar bulgusuna erişildi. Ses kaydına ilişkin bilirkişi raporunda, cinsel saldırıyı kanıtlayan ifadeler çözümlenince Uğur Erbil tutuklandı. İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlayan dava Ekim 2020’de tamamlandı.
Erbil’e, “çocuğun cinsel istismarı” suçundan 30 yıl hapis cezası verildi.
Sanık avukatının itirazı sonucu dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 6 Temmuz 2022’de yerel mahkeme tarafından verilen cezayı bozarak, sanık Uğur Erbil’in yeniden yargılanmasına hükmetti. Yargıtay kararında, cezaya dayanak olan ses kaydı için “Tahmini olarak tespit edilen konuşmaların delil olarak kabul edilemeyeceği”ni belirtti.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***