Artı Gerçek – Avrupa ülkelerinde hızla yayılan Kızıl hastalığı olarak bilinen Strep A bakteriyel enfeksiyonu onlarca çocuğun ölümüne sebep oldu. Türkiye’de ise basına yansıdığı kadarıyla ilk ölümün 11 Ocak günü Ankara’da olduğu ortaya çıktı.
İLK ÖLÜM 11 OCAK’TA
Soğuk algınlığı teşhisi konulan üç yaşındaki Aras Sönmez, ilaç verilerek eve gönderildi. Çocuk gece tekrar rahatsızlanınca bu kez Etlik Şehir Hastanesi’ne götürüldü, yoğun bakıma alındı ancak 11 Ocak’ta vefat etti. Ölüm raporuna “Belirlenemeyen bir bakterinin yayılmasından dolayı doğal ölüm” olarak yazıldı. Çocuk defnedildikten sonra Strep A enfeksiyonuna bağlı olarak öldüğü ortaya çıktı.
CHP’Lİ EMİR KONUYU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI: SAĞLIK BAKANI’NI UYARIYORUM
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Emir, üç yaşındaki çocuğun ölümünün üzerinden 10 gün geçmesine rağmen Sağlık Bakanlığı’nın açıklama yapmamasına tepki gösterdi.
Dünya genelinde önceki yıllara oranla Strep A vakalarında ciddi artış yaşandığının altını çizen Emir, bakterinin Türkiye’deki yayılımı hakkında çocuk ölümüne kadar bilgi sahibi olunamadığını kaydetti.
Emir bakanlığın Covid-19’un salgın dönemindeki tutumunu hatırlatarak, “Ne vatandaşları uyarıyor ne de önlem alıyor” ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanı’nı uyaran Emir şöyle konuştu:
“Önlem alınması için bakanlık daha fazla can kaybı mı bekliyor? Hastanelerde bu bakteri ile ilgili ne gibi protokoller uygulanıyor? Hekimlere bu salgınla ilgili bilgilendirme yapılıyor mu? Bunların hiçbiri şu anda bilinmiyor. Sağlık Bakanı’nı uyarıyoruz. Avrupa’da gittikçe yayılan Strep A bakterisi, ülkemizde daha fazla çocuğun canını almadan bir an önce önlem alın. Ölümleri gizlemek yerine şeffaf olun. Covid-19 salgınında yaptığınız hataları bir kez daha tekrarlamayın.”
STREP A BAKTERİSİ ENFEKSİYONU NEDİR?
“Strep A” bakterisi genellikle insanların boğazına ve derisine yerleşerek zaman zaman soğuk algınlığı ve boğaz şişliğine yol açmasıyla biliniyor. Vücudun bazı bölümlerinde kızarıklık ve deri enfeksiyonuna neden olan bakteriler, bazı vakalarda ciddi komplikasyonlara ve ölümlere yol açabiliyor. “İnvaziv grup A streptokok hastalığına (iGAS)” sebep olabilen bakteri, hapşırma, öksürük ve yakın temas yoluyla insanlar arasında kolaylıkla yayılabiliyor. iGAS enfeksiyonlarında, bakterinin kan, akciğerler ve kaslar gibi normalde görülmediği bölgelere kadar yayılması halinde hayati tehlike oluşturabiliyor.
UZMANLAR: STREP A ENFEKSİYONU TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIK
Strep A enfeksiyonu antibiyotikle tedavi edilebilir bir hastalık olmasına karşın, geçmişten bugüne her zaman ölümcül enfeksiyonlara sebep olduğu biliniyor.
BBC Türkçe’ye konuşan hekimler, Strep A enfeksiyonunun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizerek, ölümcül seyrin çok nadir olduğunu da kaydetti.
Hekimler, Ekim ayından bu yana hem yetişkinlerde hem de çocuklarda artarak seyreden grip, influenza, adenovirüs vb. salgınları, çocuklarda görülen Strep A bakterisini daha tehlikeli hale getirebileceğini belirtti.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi, Covid-19 pandemisinin ardından çok sayıda enfeksiyonun bir arada görüldüğünü ve Strep A enfeksiyonunun da dahil olduğunu dile getirdi.
Çiftçi, hastalığın tanısının konuşmasına ilişkin öyle konuştu:
“Hekim arkadaşlarımız bu hastalığı nasıl tanıyacaklarını biliyor ama elbette bu kadar çok hasta ve hastalığın içerisinde bazı Strep A vakaları ilk muayene sırasında gözden kaçabilir. Bu nedenle başlangıçta virüs enfeksiyonu denmiş ama çocuk iyiye gitmiyorsa o çocuk yeniden muayene edilmelidir. Ayrıca çocuğun ateşinin düşmemesi, genel durum bozukluğu, çocuğun bilinç bozukluğu, çok halsizleşmesi, hızlı soluk alıp verme, morarma, ciltte döküntü ya da çocuğun iyiye gittiğinin görülmemesi gibi durumlarda mutlaka yeniden doktora başvurulmalıdır.”
Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, çocuklarda ölümcül seyrin çok nadir görüldüğünü söyleyerek, “Nadir görülen ölümcül Strep A seyri seyir genellikle grip, influenza ya da suçiçeği salgınlarına eşlik ediyor. Bir viral enfeksiyonun üzerine ikincil olarak eklendiğinde bu tarz özellik geliştiriyor” dedi.
HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?
Şenol, grip aşılaması bu yıl çocuklarda her zamankinden daha büyük önem taşıdığını belirterek Strep A bakterisine karşı kamunun bilgilendirilmesi, okul aşılamalarının yapılması ve çocukların sık sık ellerini yıkamaları konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Strep A enfeksiyonunun belirtileri şöyle:
- Boğaz ağrısı
- Ateş
- Ciltte kızıl benzeri döküntülerin olması
- Boğazlarda beyaz iltihaplı görünüm
- Lenf bezlerinde büyüme
- Damakta oluşan kırmızı noktalar
- Halsizlik, yorgunluk
- Kas ağrıları
- Baş ağrısı
HİJYEN, MESAFE VE TEDAVİ
Bulaşıcı bir hastalık olan Strep A enfeksiyonu bulaşını önlemek adına da hasta kişilerle sarılmak, tokalaşmak, ortak havlu kullanmak, ortak kaşık kullanmak gibi durumlardan kaçınılması ve kişisel hijyen tedbirlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Antibiyotik tedavisi başlandıktan 24-48 saat sonra bulaştırıcılığı sonlanan enfeksiyonda tedavi almayan kişiler 2-3 haftaya kadar enfeksiyonu bulaştırabildiği belirtiliyor. (HABER MERKEZİ)
***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***