İSTANBUL – İBB’nin yoksullara dağıtılması için DİAYDER’e verdiği yardım kartları nedeniyle yargılanan İBB eski Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık’ın duruşması ertelendi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) eski Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık’ın İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı olduğu dönemde, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne (DİAYDER) verdiği yardım kartları nedeniyle, “örgütle iltisaklı” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Saltık ile avukatı duruşma salonunda hazır bulunurken, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile CHP’li il ve ilçe yöneticileri ile bazı belediye meclis üyeleri de duruşmaya izleyici olarak katıldı.
Mahkemede tanık olarak dinlenen İBB İnanç Masası’ndan Fatma Yavuz Korkmaz, Saltık’ı görevi dolayısıyla tanıdığını ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın kendilerinden sorumlu olduğunu söyledi.
‘ŞAHİT DEĞİLİM’
Korkmaz, “Dernek yasal bir dernekti. Biz zaten kimin ne olduğunu araştırmıyorduk, yetkimiz de yoktu. Belediye hizmeti dahilinde yardım talepleri geldiğinde, kolaylaştırıcı oluyorduk. Bize sosyal yardım talebi geldiğinde Yavuz Bey’e iletirdik. Bunların kararlarını Mahir Bey verirdi. Yavuz Saltık’ın, Mahir Polat’ın ve diğer arkadaşlarımın ‘terörle’ herhangi bir bağlantılarının olduğuna şahit olmadım” dedi.
Tanık Yavuz, beyanının devamında, “DİAYDER ile ilk teması, Mahir Polat aracılığıyla ben kurdum. Ekrem Baran ile beni Mahir Bey tanıştırdı. İnanç Masası yeni kurulduğu için kanaat önderleriyle, derneklerin yöneticileriyle tanışıyorduk. DİAYDER, Şafii Kürtlerin önemli bir derneğiydi. Mahir Polat bu dernekle ilgilenmemi istemişti, sorunlarını çözerdim. Çözemeyeceğim bir sorun olursa da, Mahir Polat’a iletirdim. Özel olarak sadece DİAYDER ile ilgilenmemi değil, diğer inanç gruplarıyla da ilgilenmemi isterdi” diye konuştu.
Tanıkların beyanlarına karşı bir diyeceği olup olmadığı sorulan Yavuz Saltık, “Bu davada bulunmamın nedeni, benimle husumeti olan birisidir. Gerçek ortaya çıktığında hem bu dünyada hem de inancı varsa diğer dünyada karşılığını alacaktır” dedi. Duruşma savcısı, Yavuz Saltık hakkında yurt dışı çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol talebinin kaldırılmasını talep etti.
BASIN DURUŞMAYA ALINMADI
Karar için verilen aradan sonra duruşma tekrar başladığında, mahkeme salonuna sanık ile avukatların dışında kimsenin girmesine izin verilmedi. Heyet, basın mensuplarını da gerekçe sunmadan duruşma salonuna almadı.
MAHKEME BAŞKANI ŞERH KOYDU
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Yavuz Saltık hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol şartının kaldırılmasına oy çokluğuyla karar verdi. Mahkeme başkanı, çoğunluğun bu görüşüne katılmayarak karara muhalefet şerhi koydu. Dava, tanık dinlenilmesi ve eksik hususların giderilmesi için 29 Mart 2023 tarihine ertelendi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***