ABD’de “İran yaptırımlarını ihlal etmek” iddiasıyla yargılanan Halkbank, hakkında açılan davayı düşürmek için Yüksek Mahkeme’de yaptığı savunmada dikkat çekici bir detay yer aldı.
Sözcü’nün haberine göre Halkbank, savunmasında 2016’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile üniversiteden ihraç edilen sosyalist akademisyenin makalelerini kullandı.
Halkbank avukatları, önceki gün yapılan temyiz duruşması öncesinde Yüksek Mahkeme’ye sundukları savunma dilekçesinde, KHK’lı Dr. Ali Rıza Güngen’in makalesine atıf yaptı.
Sosyalist akademisyen Ali Rıza Güngen’in Thomas Marois ile birlikte 2013 ve 2016 yıllarında kaleme aldığı Türkiye’deki kamu bankaları üzerine yazılan iki makalede kullanılan “Türkiye Halkbank’ı Türk egemenliğini tesis ederken kıt yerli kaynakları kapitalist dönüşüm için seferber etmek için kurdu” ve “Halkbank, ulusal kalkınma ve devlet inşası süreçlerinin finansmanında aktif ve etkili bir rol oynadı” ifadeleri dilekçede yer aldı.
KHK’lı akademisyen Güngen, Halkbank’ın savunmada makalelerine atıf yapmasına ilişkin Twitter’dan açıklama yaptı.
abd yüksek mahkemesindeki savunmayı “halkbank türkiye’dir”le başlatıp yabancı devletlerin dokunulmazlığını öne sürmeleri beklenir. ama tarafların dinlenmesi öncesindeki dilekçede makalelerimi kullanmaları yine de ilginç :)) zaman bulunca meseleyi yazacağım.
— ali rıza güngen (@argungen) January 18, 2023
Güngen, “ABD Yüksek Mahkemesi’ndeki savunmayı ‘Halkbank Türkiye’dir’le başlatıp yabancı devletlerin dokunulmazlığını öne sürmeleri beklenir ama tarafların dinlenmesi öncesindeki dilekçede makalelerimi kullanmaları yine de ilginç” ifadelerine yer verdi.
Güngen mesajında “Egemenlik ve devlet bankasının kamusallığından bahsetmeleri gerekince bu işi ciddiye alan benim gibi bir sosyalist akademisyeni (ve meslektaşlarımı) alıntılamaktan kaçamamışlar. Otorite olarak alıntıladıkları bana, aynı devletin başka birimleri terörist yaftası yapıştıradursun…” dedi.
Serbest Görüş:
ALİ RIZA GÜNGEN KİMDİR?
Siyaset bilimci, araştırmacı ve çevirmen olan Güngen, doktorasını ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’nde tamamladı. Türkiye’de borç yönetimi, devlet bankaları, küresel Güney’de finansallaşma ve devlet kuramı alanlarında yayımlanmış çalışmaları bulunuyor.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden görev yaparken 2016’da 677 sayılı KHK ile ihraç edilen Güngen, araştırmalarına Kanada’daki York Üniversitesi’nde devam ediyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***