– Rusya’nın Ukrayna’ya geçen yıl savaş açmasının ardından ABD öncülüğündeki NATO ittifakına İsveç ile beraber katılma talebi yapan ancak Türkiye’nin “terörizm bağlantılı kişilerin iadesi” engeliyle karşılan Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ABD’de Biden yönetiminin Türkiye’nin istediği F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitlerinin satmasının ülkelerinin NATO üyeliği sürecine olumlu katkı yapacağını söyledi.
İsviçrenin Davos kasabasındaki Dünya Ekonomik Forumu’nda Reuters’a özel bir mülakat veren Haavisto Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile yarın yapacağı görüşmeye değinerek satışta mutabık kalınmasının ülkelerine “olumlu bir sinyal” göndereceğini belirtti.
‘YEŞİL IŞIK YAKILIRSA UMARIM NATO ÜYELİĞİNE YARDIMCI OLUR’
Haavisto “ABD tüm sorunları çözemez ancak Türkiye ile ABD’nin planladıkları bu askeri paket üzerinde anlaşmaya varmaları olumlu bir işaret olur. Bu pakete yeşil ışık yakılırsa, umarım İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğine yardımcı olur” ifadelerini kullandı. Haavisto ayrıca NATO üyeliği konusunda Türkiye ile uzman seviyesinde yapılan görüşmelerin “iyi gittiğini” ancak konu hakkında “hala hararetli tartışmaların sürdüğünü” söyledi.
ÇAVUŞOĞLU’NUN KRİTİK ABD ZİYARETİ
Çavuşoğlu, bugün Ankara’da İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı ağırladıktan sonra ABD’ye hareket edecek. Dışişleri Bakanı’nın yarın ABD’li mevkidaşı Blinken ile bir araya gelmesi, iki ülke arasında Nisan 2022’de başlatılan Stratejik Mekanizma Toplantısı’nın bakanlar düzeyindeki ikinci toplantısına katılması planlanıyor.
Temaslarda, birbiriyle bağlantılı çok sayıda konu ele alınacak. Masada öne çıkan konulardan biri de Türkiye’nin ABD’den F-16 alım süreci. Ankara’nın ABD ve Rusya ile ilişkilerinde kurmaya çalıştığı dengeyi kendi lehine çevirmek isteyen Joe Biden yönetiminin, bu satışı yapmak istediği biliniyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın F-16 satışıyla ilgili kararını ön inceleme için Kongre komitelerine ilettiği, resmi açıklamanın ise Çavuşoğlu’nun ziyareti sırasında yapılabileceği belirtiliyor.
ABD tarafının ayrıca İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine onay verilmesi için Türkiye’ye baskı yapması, Rusya yaptırımlarını da gündeme getirmesi bekleniyor. Türkiye ile Suriye arasında 11 yıl sonra Rusya’nın arabuluculuğunda başlatılan normalleşme sürecinin ve Ankara’nın Suriye’de planladığını açıkladığı yeni kara harekâtının de ele alınması planlanıyor. Washington, Türkiye’nin harekât planlarına ve müttefiklerinin Beşar Esad yönetimiyle ilişkilerini normalleştirmesine karşı olduğunu açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)
Çavuşoğlu’nun kritik ABD ziyareti: Masada neler var?
İsveç Erdoğan’ın sözünü ettiği 130 kişiyi ‘bulamadı’
İsveç, protesto eyleminde Erdoğan’ın kuklasının asılmasını soruşturmayacak
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Suriye’ye operasyon, bir seçenek olarak masada duruyor
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***