UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen Diyarbakır’ın tarihi surlarında restorasyon çalışmaları esnasında, Roma dönemine ait olduğu düşünülen bin 700 yıllık taş döşemeler ortaya çıkarıldı.
Sur ilçesinde Büyükşehir Belediyesince “Surlarda Diriliş” sloganıyla sürdürülen İçkale’den Keçi Burcu’na giden bölgede, 5’inci Etap çalışmaları çerçevesinde, Yeni Kapı’da yürütülen kazılarda ortaya çıkarılanlar tarihe ışık tuttu.
Diyarbakır’a ait bazalt döşemenin taşların üzeri hafif şişkin “Bosaj”, kenarlarının ise “Lesbos” tipine sahip hafif eğrisel olduğu tespit edildi. İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığınca yapılacak çalışma ile taş döşemelerin eksik kısımları aslına uygun olarak doldurulacak.
Serbest Görüş:
İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, keşfedilen döşeme taşlarının Roma Dönemi veya daha öncesine ait olabildiğini söyledi.
“TARİHİ BİR YOL”
Restorasyon çalışmaları devam eden Yeni Kapı’da ortaya çıkan döşeme taşların tarihi bir yol olabildiğini ifade eden Yıldız, “Diyarbakır Surları’nın restorasyonu çerçevesinde yapılan kazı çalışmalarında Yeni Kapı’da çıkan veriler, burada tarihi bir yol olduğunu gösteriyor. Yeni Kapı, Diyarbakır surlarının 4 kapısından biridir. Diğer 3 kapı olan Mardin Kapı, Urfa Kapı ve Dağkapı’dan sonra yapıldığı için buna da Yeni Kapı ismi verilmiştir” dedi.
“KAPILAR ŞEHİRLER İÇİN ÖNEMLİ BİR YAPI”
Döşeme taşlarının yer aldığı bölgenin M.Ö. 9. yüzyıla dayanan Hevsel Bahçelerine ve Dicle Nehri’ne açıldığını söyleyen Yıldız, şunları kaydetti:
Serbest Görüş:
“Kapılar şehirler için önemli bir yapıdır. Şehirlerin dışarıyla olan bağlantısını sağlayan birer geçit konumundadır. Bu yolların yapımında kum taşı özelliğini gösteren dere taşları kullanılmıştır. Özellikle ana arterlerde büyük taş bloklar tercih edilmiştir. Diğer ara yollarda ise daha küçük taşlar kullanılmış. Tarihi olarak baktığımız zaman en geç Roma Dönemi’ni tarihlendiriyoruz. Ortalama 1700 ve üzeri tarihe tarihlendirebiliriz. Çünkü Diyarbakır Surlarının günümüzde yaklaşık 5000 yıllık bir tarihi var.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***