Artı Gerçek – Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi olan Heybeliada Sanatoryumu’nun “İslami Eğitim Merkezi” kurulmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisinin iptali, kesinleşti. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü Dava Dairesi, kararı temyiz yolu kapalı olmak üzere kesinleştirdi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1924’te Heybeliada’da kurulan, Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi de olan Heybeliada Sanatoryumu, 2005’te Sağlık Bakanlığı tarafından kapatılmıştı. Mülkiyeti Hazine’ye ait olan arazi, “İslami Eğitim Merkezi” kurulacağı gerekçesiyle Eylül 2020’de Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilmişti.
İstanbul Tabip Odası (İTO), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, İstanbul Barosu ve Türk Toraks Derneği, “kamu yararına ve hukuka aykırı” olduğunu belirterek konuyu mahkemeye taşımıştı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İstanbul Valiliği’ne dava açılan davada, İstanbul 14’üncü İdare Mahkemesi 14 Haziran günü tahsisin iptaline karar vermişti. Kararda, arazinin Sağlık Bakanlığı’na tahsisinin kaldırılarak, eğitim merkezi olarak kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisinden önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan görüş veya izin alınmadığı, hukuka uyarlık bulunmadığı vurgulanmıştı.
Davalıların istinafa taşıdığı bu iptal karar, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü Dava Dairesi tarafından kesinleştirildi.
‘DOĞRUDAN MÜLK TRANSFERİ YAŞANIYOR’
İptal kararını Cumhuriyet’e değerlendiren TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen, “Devredilmemesi için açtığımız davayı kazandık. Vakıfların, Kültür ve Turzim Bakanlığı’na bağlanmasından sonra pek çok mülkiyet Diyanet’e devredildi. Doğrudan doğruya mülk transferi yaşanıyor” dedi.
Köymen, “Biz, kamuya ait bir hastanenin devam etmesi ve kullanılması için davayı açtık. Adada sağlık merkezine ihtiyaç var” ifadelerini kullanarak, “İhtiyaçların ötesinde, doğrudan seçilmiş bir kuruma buraların tahsis edilmesi sağlıklı bir yaklaşım değil. Daha önce de Bomonti’de de depo binaları Diyanet’e devredilmişti. Kamunun ihtiyaçlarına bakılmadan Diyanet’e mülkiyet transferi yapılmamalı” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***