– Suriye’de Beşar Esad hükümeti karşıtlarının kontrolündeki son bölgede görev yapan insani yardım kuruluşu çalışanları Birleşmiş Milletler’in Türkiye sınırı boyunca uzanan bu bölgede yardımları durdurmak zorunda bırakılması halinde bölgedeki kolera salgınının yayılmasından endişe ediyor.
İdlib, kolera salgınının eylül ayında başlamasından bu yana 14 binden fazla şüpheli kolera vakası kaydetti. Halep’te ise aynı tarihten beri 11 binden fazla kolera vakası olduğu belirtiliyor. İçmek ve ekinleri sulamak için Fırat Nehri’nden gelen suya bel bağladıkları ve Esad karşıtı muhalefetin kontrolündeki bölgede sağlık sektörü on yıldan fazla bir süredir savaş nedeniyle hırpalanmış olduğu için özellikle savunmasız durumdalar. Suriye hükümetinin itirazlarına rağmen 2014’teki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı uyarınca bölgede zor durumda yaşayan yaklaşık dört milyon kişi sınırdan yapılan gıda ve ilaç yardımına muhtaç durumda.
RUSYA’NIN YARDIMLARI VETO ETMESİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR
BMGK’de pazartesi günü yapılacak oylamada sınır ötesi yardımların altı ay uzatılıp uzatılmaması belirlenecek. İdlib ve Halep’in bazı bölgelerinde görev yapan sağlık görevlileri Suriye hükümetinin müttefiki Rusya’nın yardımları veto etmesinden ya da daha fazla kısıtlama istemesinden endişe ediyor. İdlib Sağlık Müdürlüğü’nün başındaki isim Dr. Züheyr El Kurat, Reuters’a yaptığı açıklamada “Sağlık sektörünün kapasitesi zaten çok zayıf ve kronik şekilde ilaç, tıbbi malzeme ve serum sıkıntısı. Sınır ötesi yardımın durdurulmasının bölgedeki kolera salgını üzerinde çarpan etkisi olacaktır” dedi.
RUSYA: SON KARAR PAZARTESİ GÜNÜ VERİLECEK
Diplomatlar Rusya’nın Suriye’ye sınır ötesi yardımların sürmesi konusundaki kararı veto etmeyeceğinin işaretini verdiğini ancak belirsizliklerin sürdüğünü belirtiyor. Rusya’nın BM Daimi Büyükelçisi’nin yardımcısı Dmitry Polyanskiy de Reuters’e yaptığı açıklamada temmuz ayında kabul edilen mevcut kararın uygulanmasının “beklentilerinden uzak” olduğunu ve Moskova tarafından pazartesi günü nihai bir karar verileceğini söyledi. Ancak aralarında Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Başkanı Martin Griffiths’in de bulunduğu üst düzey BM yetkilileri, sınır ötesi yardımların sona erdirilmesinin “felaket” olacağı konusunda uyardı.
TEMİZ SU SORUNU
BM izni, yardım kuruluşlarının 200’den fazla yatağı olan sekiz kolera tedavi merkezine hijyen kitleri, suyu dezenfekte etmek için klor tabletleri ve ekipman getirmesine izin veriyor. Sivil toplum grupları da evlere güvenli içme suyu taşıyor. Reuters’e konuşan üç yardım görevlisi, bu olmadan uluslararası STK’lerin uluslararası yasal koruması olmayacağını ve ihtiyaç duyulan yardımın hızına ve miktarına ayak uyduramayacağını söyledi.
Suyu dezenfekte etmek için kullanılan klor, özel bir zorluk teşkil ediyor. Yardım çalışanları, kimyasalın Suriye’de bir savaş silahı olarak kullanıldığını ve bağışçıların bu nedenle, kolera tedavisi için BM dışındaki insani yardım kuruluşları tarafından bu maddenin tedarik edilmesinin yavaşlayacağı konusunda endişeli olduğu vurgulanıyor. (DIŞ HABERLER)
İsrail’de kolera tespit edildi: ‘Kaynağı muhtemelen Suriye’
Suriye’nin kuzeyindeki kolera salgını için Türkiye’ye çağrı: Derhal son verin
Suriye’deki kolera salgını Türkiye sınırına ulaştı: En az 29 kişi öldü
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***