– Çin resmi medyası ülkedeki “Sıfır vaka” stratejisinin terk edilip katı Covid-19 tedbirlerinin sonlandırılmasının ardından ülkede COVID-19 enfeksiyonlarındaki artışın ciddi düzeyde olmadığını savundu. Katı önlemlerin terk edilmesiyle birlikte resmi rakamlara yansımasa bile ülkedeki Covid-19 vakalarının arttığı, hastane ve cenaze evlerinde yoğunluk yaşandığı uluslararası medyaya yansımış, bazı uzmanlar bu yıl ülkede en az bir milyon kişinin virüs nedeniyle ölebileceği tahmininde bulunmuştu.
PAZARTESİ GÜNÜ ÜLKEDE SADECE ÜÇ COVID-19 ÖLÜMÜ AÇIKLANDI
Çin Komünist Partisi’nin resmi yayın organı Halkın Günlüğü gazetesi Çinli uzmanların görüşlerine yer vererek ülkedeki Covid-19 vakaların çoğunun hafif seyrettiğini iddia etti. Pekin’deki Chaoyang Hastanesi başkan yardımcısı Tong Zhaohui gazeteye verdiği demeçte, “Şu anda Pekin’deki belirlenmiş hastanelere kabul edilen enfekte hastaların yüzde üç ila yüzde dördünü ciddi ve kritik hastalıklar oluşturuyor” dedi. Sichuan Üniversitesi Batı Çin Tianfu Hastanesi başkanı Kang Yan ise son üç hafta içinde toplam 46 hastanın yoğun bakım ünitelerine kabul edildiğini söyledi. Reuters haber ajansına konuşan bir görgü tanığı ise Şangay’daki Zhongshan Hastanesi’ndeki acil durum bölümünün salı günü hastalarla dolu olduğunu söyledi. Bu hastaların kaçının COVID-19 olduğu bilinmezken görgü tanığı hastaların bazılarının koridordaki yataklarda serum tedavisi görürken, onlarcasının sıraya girerek doktor görmeyi beklediği aktarıldı.
Çin pazartesi günü ülkede COVID-19 kaynaklı sadece üç ölüm yaşandığını açıkladı. Resmi rakamlara göre pandeminin başlamasından bu yana ülkedeki virüs kaynaklı ölü sayısı sadece 5 bin 253. Çin, aralık ayından bu yana ise yalnızca 22 COVID-19 ölümü kaydetti ve bu tür ölümleri sınıflandırmak için kriterleri önemli ölçüde daralttı.
ÇİN DIŞİŞLERİ: MÜTEKABİLİYET İLKESİNE GÖRE KARŞI ÖNLEMLER ALACAĞIZ
Pekin yönetiminin, 8 Ocak’tan itibaren Sınır Sağlığı ve Karantina Yasası uyarınca uygulanan kısıtlamaların kaldırılacağını ve sınırlarını dış dünyaya açacağını ilan etmesinin ardından çok sayıda ülke Çin’den gelen yolculara yönelik tedbir alacağını açıklamıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı ise çok sayıda ülkenin Çin’den gelen yolculara test zorunluluğunu hayata geçirmesini “bilimsel temelden yoksun” ve “tek kelimeyle mantıksız” diye niteledi. ABD, Kanada, Fransa ve Japonya’nın aralarında olduğu çok sayıda ülke Çin’den gelecek yolcuların varışlarından önce negatif PCR testi sonucu göstermesi zorunluluğunu hayata geçirmişti. Avrupa Birliği ise korrdineli bir yanıtı ele almak üzere çarşamba günü konuyla ilgili ir toplantı yapacak.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning “Dünya ile iletişimi geliştirmeye hazırız. Ancak salgın önleme ve kontrol önlemlerini siyasi amaçlarla manipüle etme girişimlerine kesinlikle karşıyız ve farklı durumlarda mütekabiliyet ilkesine göre karşı önlemler alacağız” ifadelerini kullandı.
DSÖ- ÇİN TOPLANTISI
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Çinli sağlık yetkililerini COVID-19 verilerini gerçek zamanlı olarak ve sistematik şekilde kendileriyle paylaşması için uyardı. Bugün taraflar arasında yapılan teknik danışma grubu toplantısında DSÖ, Çinli bilim insanlarını virüs genom dizileme hakkında ayrıntılı veriler sunmaya davet etti. Ayrıca Çin’den hastaneye yatışlar, ölümler ve aşılarla ilgili verileri paylaşmasını istedi. Bugün öğleden sonra Çin’de ve küresel olarak dolaşan varyantlar hakkında Çinli bilim insanlarının DSÖ’ye bir sunum yapması ve ayrıntılı bir tartışmanın da yapılması da bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
Çin sınırları açtı, ülkeler birbiri ardına test zorunluluğunu devreye sokuyor
Çin’in sınırlarını açması diğer ülkeleri endişelendirdi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***