Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne, ülkesinin Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz bölgesinde artan gerilim sonrası arabulucu görevi üstlenmeye hazır olduğunu dile getirdi.
Kanadalı bakan Türkiye’nin Ayasofya çıkışıyla kendilerini şaşırttığını dile getirerek, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan gerilimde üçüncü ülkelerin konuya müdahil olmamaları gerektiğini, bu ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğunu da sözlerine ekledi.
Yunanistan Başbakanı Kirgios Miçotakis ile görüşmesi öncesi Yunan basınına dikkat çekici açıklamalar yapan Kanadalı siyasi, iki ülkenin de Kanada’nın müttefiki olduğunu ve Ottava yönetiminin bu konuda adil bir çizgide olacağını da sözlerine ekledi.
Yunanistan’da muhafazakar medyanın önemli yayın kuruluşlarından biri olarak bilinen Ekathimerini Gazetesi’ne konuşan Philippe Champagne, Kuzey Atlantik İttifakı NATO’nun bölgedeki varlığı ve bölgedeki refah seviyesinin korunması konularına vurgu yaptı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile konuyu ele aldıklarını ifade eden Kanadalı siyasi, Avrupa’da 70 yıldır devam eden istikrarın bölgedeki refah seviyesini artırdığını dile getirerek, “Elimizden ne geliyorsa arabuluculuk için hazırız. Bölgede ivedi bir şekilde istikrar sağlanmalı. İşte bu sebeple her iki ülkeye de destek vermeye hazırız. Her iki ülkenin devlet adamlarıyla da konuyu görüştüm. NATO’nun tansiyonun düşürülmesi konusundaki görevi çok önemli.” diye konuştu.
Bölgedeki tansiyonun düşürülmesi için gayret gösteren tek ülkenin Kanada olmadığını belirten Champagne, “Kanada’nın konu üzerindeki görevi belli. Biz G7 ve G20 ülkesiyiz. Türkiye’nin ve Yunanistan’ın da dostuyuz. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Denidas ile konuyu daha önce ele almıştık. Yunanistan’ı ilgilendiren konular, Kanada’yı da ilgilendirir. Kanada’nın gelişiminde Yunan göçmenlerin katkısı çok büyük. Bu durum, neden bizim şu anda burada olduğumuzun en büyük nedenlerinden biridir.” ifadelerine yer verdi.
“Türkiye’nin Ayasofya çıkışı bizi şaşırttı”
Kutuplaşmış bir dünyada sorunların karmaşayla değil diyalog yoluyla çözülebileceğinin altını çizen Kanadalı bakan, insan haklarına vurgu yaparak demokrasi ve özgürlük kavramlarına değindi.
Kanadalı bakan Türkiye’nin Ayasofya çıkışıyla kendilerini şaşırttığını dile getirerek konuyu UNESCO yetkilileri ile görüştüğünü ifade etti. Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan gerilimde üçüncü ülkelerin konuya müdahil olmamaları gerektiğini belirte Champagnen, bu ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğunu da sözlerine ekledi.
30 sene aradan sonra Atina’ya görüşmeye giden ilk Kanadalı Dışişleri Bakanı olan François-Philippe Champagne’in salı günü öğleden sonra Yunanistan Başbakanı Kirgios Miçotakis ile görüşmesi bekleniyor. Kanada’nın Yunanistan Uluslararası Havaalanı ve Kanada merkezli madencilik şirketi Eldorado Gold’un 11 milyon nüfuslu ülkedeki yatırımları dikkat çekiyor. Kanada, Yunanistan ile yıllık yaklaşık 2 milyar euroluk ticaret hacmine sahip.