HABER MERKEZİ – Edebiyat Dergisi Destar, İran ve Süleymaniye’de katledilen Jîna Emînî ve Nagihan Akarsel’in fotoğrafını “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla kapağına taşıdı. Dergi, dönemin özgün ve devrimci Kürt edebiyatı dönemi olduğuna dikkat çekiyor.
“Destarê Kurd-î Hûr Dihêre (Kürtçe Destar’ı İnce Öğütüyor)” şiarıyla yayın hayatına başlayan Destar Dergisi, 3 aylık periyotlarla ve kitap formatında yayınlanıyor. Derginin 176 sayfadan oluşan 6’ncı yani sonbahar sayısı da yine birçok farklı edebi bölümden oluşan yazılarıyla Kürtçe edebiyatı alanındaki yerini aldı.
42 YAZAR VE ŞAİR
Destar dergisinin bu sayısında, tüm Kurdistan, Avrupa ve Kafkasya’dan 42 Kürt yazar ve şair, derginin “Destarê Kurmancî”, “Destarê Kirmanckî” ve “Destarê Soranî” bölümlerindeki araştırma, inceleme, değerlendirme ve teorik analizlerin bulunduğu bilimsel ve düşünsel edebi yazılarıyla edebiyat alanında önemli tartışmaların açığa çıkmasına öncülük ediyor. Bu yazıların yanı sıra dergide, “Edebi Eleştiri” bölümünde bir edebiyat dalı olan şiirin, tahlili ve değerlendirmesi; “Sözlü Edebiyat” bölümünde dengbêj geleneği ve Kürt atasözlerinin analizi; “Şiir” bölümünde ise bu alana dair teorik-düşünce ve çözümlemelerle birlikte birçok önemli şairin yaşamı ve eserleri yeniden değerlendirilip yorumlanıyor. Dergi ayrıca öykü, deneme, anı ve çeviri bölümlerinde de Kürt edebiyatındaki çeşitliliğin, içeriğin ve zengin anlatımın verdiği tadı okuyucuya sunuyor ve Kürtçe dilinin derinliğiyle Kürt edebiyatı tarihini de geniş bir çerçevede ele alarak değerlendiriyor.
EMÎNÎ VE AKARSEL’E İTHAF
Destar Dergisi, 6’ncı sayısını İran ve Süleymaniye’de katledilen Jîna Emînî ve Nagihan Akarsel şahsında Kurdistan ve özgür yaşam fedaisi olan tüm Kürt ve dünya kadınlarına ithaf ettiğini belirterek, bu sayısında sembol haline gelen iki kahraman kadının fotoğrafını “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla kapağına taşıdı. Derginin başyazısında ise Kürt kadınlarına ve Kürt halkına dönük saldırılara ve buna karşı gelişen direnişe değinilerek, Jîna Emînî’nin katledilmesiyle, başta Doğu Kurdistan olmak üzere, İran’ın tüm kentlerine yayılan, daha sonra dünya çapında da etki yaratan devrimci başkaldırı ve atılımı edebi bir bakış açısıyla ele alarak şu değerlendirmelere yer verildi:
“… Gelişen bu devrimci mücadele, başkaldırı ve atılım dalgası ne kadar toplumsal ve politik ise o kadar da edebidir. İşgalciler, vahşi iktidarlar ve onların gerici işbirlikçileri, devrimci edebiyatçıların, yazarların ve aydınların toplumun temel dinamikleri olduğunu bildikleri kadar önemli bir güce sahip olduklarının da bilincindedirler. Ki bu edebiyatçı, aydın ve yazarların kadın olması onların korkularının onlarca kat daha artmasına yetiyor. Bu sebeple en korkunç şekilde ve vahşice yöntemlerle onlara karşı saldırılar gerçekleştirilmektedir… Bu durum, gazeteci, yazar, aydın ve özgürlük mücadelecisi olan Nagihan Akarsel‘in Kurdistan’ın güneyinde vahşice katledilmesi örneğinde bir kez daha görüldü…”
‘DEVRİMCİ KÜRT EDEBİYATI DÖNEMİDİR’
Dergi bu sayısında “Dönem Özgün ve Devrimci Kürtçe Edebiyatı Dönemidir” şiarıyla Kürtçe edebiyat çizgisinin ne olması gerektiğini tanımlayarak, yeni dönem edebiyatı için “nasıl bir edebiyat?” sorusuna cevap veriyor. Dergide, Kürtçe edebiyat alanının da Kürt halkının direniş, başkaldırı, mücadele ve atılım alanlarından biri olduğuna vurgu yapılarak, Kürtçe dil kırımı ve edebiyat kırımına karşı Kürtçe dil ve edebiyatının korunması, geliştirilmesi ve yeniden inşası için devrimci bir mücadele ve atılım çağrısı yapılarak, şu ifadelere yer verildi: “Biz biliyoruz ki özsel ve evrensel edebiyat kırımına karşı, her türlü özkırımcı egemen, modernist, sermayedar ve popülist edebiyat anlayışlarına karşı ‘Dönem Özsel ve Evrensel Kürtçe Edebiyatı Dönemidir’, ‘Dönem Demokratik Modernite Kürtçe Edebiyatı Dönemidir.’”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***