ANKARA – Sağlık emekçileri, pandemi dönemi ödemelerini 2 yıl geciktiren Hacettepe Üniversitesi’nin promosyon ödemelerini de geciktirdiğini belirterek, haklarını talep etti.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), promosyon ödemelerinin güncellenmesini talep etmek amacıyla Hacettepe Üniversitesi Personel Yemekhanesi önünde açıklama yaptı. “Bankalar Kazanırken Emekçiler Kaybediyor” yazılı pankartın açıldığı, “Diğer değil sağlık hizmetinin öznesiyim”, “Ateşe baca kitaba hoca Hacettepe’ye ‘rektör’ lazım” yazılı dövizlerinin taşındığı açıklamada, “Promosyon hakkımız söke söke alırız” ve “Yaşamak yaşatmak istiyoruz” sloganları atıldı.
AYLIK 53 TL’YE DENK GELİYOR
Hacettepe Üniversitesi’nde görevli sağlık emekçilerinin 5 yıl için 3 bin 180 TL promosyon ödemesi aldığı bilgisini paylaşan SES İşyeri Temsilcisi Sabiha Akdeniz Günay, “Sağlık emekçilerinin aldığı promosyon ödemeleri ile güncel promosyon ödemeleri arasında 18 kat olan fark enflasyon ile de daha da açılmaktadır. Devam eden promosyon anlaşmalarının enflasyon kapsamında revize edilmesi ve bir an önce kayıplarımızın giderilmesi gerekmektedir. Ancak bugüne kadar yürütülen çalışmaların sonuçları ya da görüşmelerin içeriğine dair hastane yönetimi tarafından çalışanlara bilgi verilmemiştir” dedi.
‘ŞEFFAF BİLGİ PAYLAŞIMI YOK’
Anadolu Üniversitesi emekçilerine 3 yılda 41 bin 500, Eskişehir Üniversitesi sağlık emekçilerine 3 yılda 35 bin 200 TL promosyon ödemesi yapıldığını aktaran Günay, “Hacettepe Yönetimi promosyon güncellenmesini yılan hikayesine döndürdü. Çalışanlardan para almaya gelince ışık hızında davranırken, çalışanlara para ödemeye gelince kağnı hızıyla hareket etmekte. Tüm görüşme, yazışma ve uyarılarımıza rağmen, şeffaf bilgi paylaşımında bulunmuyor” diye konuştu.
‘ADALETSİZLİK DERİNLEŞTİRİLDİ’
Sağlık emekçilerinin ötekileştirdiklerini dile getiren Günay, şöyle konuştu: “Kısıtlı özlük haklarımızı da elimizden almaya çalışmaktadırlar. Hacettepe yönetimi çalışanların Kovid-19 paralarını da iki yıl gecikmeli ödemiş, teşvik ödemeleri ile çalışanlar arasında adaletsizliği derinleştirmiştir. Bir de çalışanlarından tetkik ve tedavilerde ek ücret uygulamasıyla mağduriyetimizi daha da artmıştır. Tüm bunlar için yönetimi sorumluluk almaya çağırıyoruz. Yanlışların bir an önce fark edilerek çalışanların lehine çözülmesini talep ediyoruz.”
YETKİLİLERE ÇAĞRI
Son olarak Sağlık Bakanlığı’nı, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanını ve rektörleri göreve çağıran Günay, “Her gün eriyen maaşlarımıza kalem kalem iyileştirme değil, tek kalemde yoksulluk sınırı üzerinde maaş istiyoruz. Banka promosyonlarının bir an önce enflasyon farkı gözetilerek, 2 yılı aşmayacak şekilde güncellenmesini ve sürecin her aşamasının çalışanlarla paylaşılmasını talep ediyoruz” diye seslendi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***