YUSUF DERELİ | HABER İNCELEME
Türkiye’de gerçekleri eğip-bükmek, çarpıtmak ve manipüle etmek devlet kurumları için sıradan işler haline geldi. Neredeyse bütün devlet kurumları kamuoyundan bilgi ve belge saklıyor. TÜİK’in enflasyon ve işsizlik rakamları ciddi tartışma konusu. Geçtiğimiz günlerde MB’nın bürokratları Meclis’te vekillerin ‘KKM’de ne kadar kamu kaynağı kullanıldığına dair soruya “Bilgi veremem.” şeklinde cevap vermişti.
Sosyal Güvenlik Kurumu da ‘sefaleti’ gizlemekle suçlanan kurumlardan biri. SGK, asgari ücretin altında aylık alan emekli sayısına ilişkin bilgi vermiyor. Prof. Dr. Aziz Çelik, önceki gün ‘kaç emeklinin asgari ücretin altında maaş aldığı’ konusunu yargıya taşıdığını duyurdu.
Aziz Çelik, sorunla ilgili sosyal medya paylaşımında, “SGK, bilgi edinme hakkı kapsamında talep ettiğim asgari ücret altında emekli aylığı ve geliri alanların sayısına ilişkin bilgileri vermeyi reddetti. Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu da aynı yöndeki başvurumu reddetti. Bunun üzerine bugün idari yargıda dava açmak zorunda kaldım. Milyonlarca emeklinin asgari ücret altında aylık ve gelir aldığı biliniyor. Emekli aylıkları giderek asgari ücret altına düşüyor. Ancak anlaşılan o ki SGK bu bilginin ayrıntılarının ve kesin sayının öğrenilmesini istemiyor.” yazdı.
SGK NEDEN BİLGİ SAKLIYOR?
SGK, böyle bir bilgiyi neden gizler? Türkiye’de 13,7 milyon emekli var. Bu emeklilerden kaç milyonunun asgari ücretin altında maaş aldığının ortaya çıkması SGK’yı neden rahatsız ediyor?
En düşük emekli aylığı 3 bin 500 TL’ye çıkarılmıştı. Peki kaç milyon emekli 3 bin 500 TL maaş alıyor? Bunu da bilmiyoruz; zira SGK buna ilişkin soruları da cevapsız bırakıyor.
ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLARIN ORANI ARTIYOR
SGK verilerine göre 2017 yılında yüzde 35 olan asgari ücretli çalışan sayısı 2021 yılına gelindiğinde yüzde 48’e ulaştı.
2022 Ocak ayında asgari ücret neredeyse yüzde 50’lik bir artışla 4 bin 253 liraya yükseltildi. Temmuz ayında yüzde 30’luk bir bir zam daha yapılarak, rakam 5 bin 500 liraya çıkarıldı. Söz konusu zamların ardından asgari ücretlilerin toplam çalışanlar arasındaki payının yüzde 60’ı bile aştığı tahmin ediliyor. Ancak bu konuyla ilgili de SGK’dan şu ana kadar bir açıklama yapılmadı.
DİSK-AR’ın geçtiğimiz yıl sonunda açıkladığı rapora göre asgari ücret civarında çalışanların sayısı yaklaşık 10 milyondu. Bugün tüm ücretli çalışanlar içinde asgari ücretle çalışanların sayısının 12 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. AKP’nin yanlış ekonomi politikasıyla asgari ücret artık ortalama ücret haline geldi.
TÜRKİYE, AVRUPA’NIN ZİRVESİNDE!
Türkiye’de en iyi ihtimalle asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 50. Yani iki kişiden biri asgari ücrete mahkum. Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran yüzde 10’un bile altında. DİSK-AR’ın çalışmasına göre Almanya’da asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 5’lerde… Hollanda’da yüzde 3, Fransa’da yüzde 8 civarında. AB ortalaması ise yüzde 9.
RAKAMLARLA ALIM GÜCÜ!
2016’da 1300 lira olan asgari ücret 442 dolara karşılık geliyordu. 2022 Temmuz ayında 5 bin 500 liraya çıkarılan asgari ücret bugün 295 dolara denk geliyor. Türkiye’de asgari ücretle çalışan bir işçinin günlüğü sadece 11,5 dolar! Bu arada özellikle Anadolu’da, küçük şehirlerde 5 bin 500 TL’nin altında maaşa çalışan yüzbinlerce insan olduğu biliniyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***