ANKARA – Gar Katliamı’nın yıldönümüne ilişkin düzenlenen “Gelmeyen Adalet” panelinde konuşan KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, AKP-MHP iktidarının Kürt sorununu çözümünde umudun yükseldiği bir süreçte katliamlar yaptığını belirterek, “AKP iktidarı şimdi de insanların katledildiği Sur’da festival yapıyor. Öfkemiz büyüyor” dedi.
Ankara Gar Meydanı’na barış talebiyle toplanan halka yönelik DAİŞ’in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında yaşamını yitiren 104 kişi, katliamın 7’nci yılında Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen “Gelmeyen Adalet” paneliyle anıldı. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim- Der) tarafından gerçekleştirilen panele, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Tabipler Birliği’nin de (TTB) aralarında olduğu çok sayıda emek, meslek örgütü, siyasi parti temsilcisi ve hayatını kaybedenlerin aileleri katıldı.
Panel sinevizyon gösterimiyle başladı.
‘DAVA BARIŞ UMUDUMUZDUR’
Panelde ilk olarak dava avukatlarından Senem Doğanoğlu konuştu. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen yargılama süreci hakkında bilgi veren Doğanoğlu, “Olup bitenden herkes haberdar. Dava devam ederken, duruşma periyotlarıyla sürece odaklanmaya çalıştık. 10 Ekim 2015’e dönmek tam da bu panelin ismidir. Dava biz bitti demeden bitmeyecek. 10 Ekim Davası bir dava değil, bir kavga. Biz AYM’nin önünde bu kavganın bitmeyeceğini söyledik. Devletin sorumluluğu meselesini dile getirirken, kamu görevlilerinin yargılanması gerektiğini tekrar tekrar hatırlattık. İstinafa başvurduk. Sonrasında süreç Yargıtay’a geldi. Ama sonuç alacak mıyız bilmiyoruz. Bu dava barış umudumuzdur” dedi.
‘KENDİ BEKALARI İÇİN YAPTILAR’
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu kamu görevlilerinin yargılanmadığını hatırlatarak, sürece dair verdikleri mücadeleye değindi. Kerestecioğlu, “Öfkeliyiz, konuya yönelik soru önergesi sunduk ama önergemiz Meclis tarafından reddedildi. Yargıtay açıkça gösterilen belgeleri, kabul etmedi. Geride kalanlar olarak açıklamalar anmalar yaptık, her seferinde devlet eliyle baskı ve tepkilerle karşılaştık. Niye böyle yaptılar? Çünkü onların parmağı vardı. Bu ülkede barışın tesis edilmesini savunan insanlar olduğu için yaptılar. Kendi bekaları için bunu yaptılar” diye belirtti.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ve Gazeteci Erk Acarer ise panele online olarak katıldı.
‘SEÇİM SÜRECİNİN GÖSTERGESİYDİ’
Acarer, sürecin devlet eliyle örtüldüğünü belirterek, “Katliam Türkiye’de IŞİD’ in nasıl örgütlendiğini ve seçim sürecinin bize ne mesaj verdiğinin göstergesiydi. İnsanlarda çok ciddi öfke var. Diyorlar ki ‘Güvenlik tedbirleri almıştık.’ Ankara Katliamında ,62 İstihbarat Raporu vardı. Aramıza IŞİD bombaları koyarak bizleri patlattılar. Seçimden önce Diyarbakır’da yapılan katliam da bunun önemli göstergesiydi. IŞİD savaşı bir silah ticaretiydi” dedi.
TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de katliamı gerçekleştirenlerin ve seyredenlerin aynı kişiler olduğunu söyledi. Katliamda devletin sorumluluğu olduğunu belirten Kadıgil, “Dönemin Başbakan’ı Ahmet Davutoğlu, ‘Oylarımız çoğaldı’ dedi. 10 Ekim anmasını bile yasakladılar. Tüm bunları üst üste koyduğumuzda, siyasi bir dava olduğunu açık ve net bir şekilde görüyoruz. Sonuna kadar bu davanın takipçileri olacağız” ifadelerini kullandı.
MÜCADELE VURGUSU
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, 10 Ekim’de yaşadıklarını anlatarak, “Sorumlulukları olan bu olayın üstünü örtmeye devam edenlerin politik tutumunu teşhir etmeye devam edeceğiz. Umutsuzluğa kapılmayacağız. Mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
‘ŞİMDİ DE SUR’DA FESTİVAL YAPIYORLAR’
KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik de çok büyük bir katliamla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “2013-2015 süreci, Türkiye’nin temel sorunu olan Kürt sorununun çözümüne dair umudun başladığı bir dönemdi. Bunun üzerine AKP-MHP’nin eliyle gerçekleşen birçok katliam yapıldı. Cizre’de Sur’ da çatışmaların yaşandığı süreçlerdi. AKP iktidarı şimdi de Sur’ da insanların öldürüldüğü katledildiği yerde festival yapıyor. Öfkemiz büyüyor, gerçek bir adaletle karşı karşıya kalmadık. Bugün tek adam sürecinin giderek kurumsallaştığı yargıda bile ciddi bir kriz yaşanıyor.”
Panel, “Yoldaşça Türküler” grubunun seslendirdiği ezgiler ve şiir dinletisi ardından sona erdi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***