YORUM | TUFAN CAN
Akın Öztürk, Erdoğan’a emsal olur mu?
Hava Kuvvetleri eski komutanı olan Akın Öztürk; hakkındaki yargılamanın Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’nde görülmesi gerekirken Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüp sonuçlandırılması nedeniyle kanuni hâkim güvencesinin ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Mahkeme’nin Birinci Bölümü geçtiğimiz 21 Eylül’de yaptığı toplantıda; Başvurunun Genel Kurul’da görüşülmesine karar verdi. Buna göre; Akın Öztürk’ün Yüce Divan’da yargılanıp yargılanmayacağına Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu hükmedecek.
Akın Öztürk hakkında verilecek karar; başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Bakanlar kurulu, Kuvvet Komutanları ile Anayasa’da belirtilen Yüksek Yargı mensuplarını doğrudan etkileyecek. Zira Anayasa’da sayılan bu kişilerin görevleriyle ilgili suçlarda Anayasa Mahkemesi tarafından Yüce Divan sıfatıyla yargılanacağı hüküm altına alınmış.
Ancak; Eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve Yüksek Askeri Şura Üyesi Orgeneral Akın Öztürk’le ilgili yargılama Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Öztürk bunun üzerine avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.
Daha önce eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un ‘Ergenekon davası’ kapsamında yargılandığı davaya bakan İstanbul 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Başbuğ’un da aralarında olduğu 19 sanığın dosyasını ‘Yüce Divan’ sıfatıyla yetkili ve görevli Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) göndermişti.
Mahkeme, bu kararına gerekçe olarak, ‘Genelkurmay Başkanının sadece Yüce Divan’da yargılanabileceği’ni göstermişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Başbuğ’la ilgili yargılama izni vermediğinden dava düşmüştü.
Bu bakımdan Anayasa Mahkemesi ilk defa hangi suçların görev suçu kapsamına girdiği konusunda bir karar vermiş olacak. Bu durum da kimlerin Yüce Divan’da yargılanacağına emsal oluşturacak.
Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesinde; “Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcı vekilini, Hâkimler ve Savcılar Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla yargılar. Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanırlar. Yüce Divanda, savcılık görevini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya Cumhuriyet Başsavcı vekili yapar.” ifadeleriyle Yüce Divan’ın görevleri sayılıyor.
Darbe suçlaması da sadece güvenlik güçleri tarafından işlenebilen bir suç olması nedeniyle doktrinde görev suçu olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin aksi yönde karar vermesi durumunda görev suçları konusunda emsal oluşturacak ve Anayasa’da sayılan diğer kişilerin de ağır ceza mahkemesinde yargılanmasının önü açılacak.
Bugüne kadar Yüce Divan’da yapılmış yargılamalarda görevi kötüye kullanma ve yolsuzluk suçlarından yargılama yapılmıştı. Yolsuzluk Yüce Divan’ın görev alanında sayılmıştı.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***