ANKARA – “Kürt dili üzerindeki asimilasyonu durdurun” şiarıyla 12 Eylül’de birçok merkezde açıklama yapacaklarını belirten HDP MYK üyesi Ömer Öcalan, “Yüzyıldır Kürt dili üzerinde süren asimilasyona karşı ‘Kürtçe dilinde eğitim istiyoruz’ diyeceğiz” dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) 12 Eylül’de başlayacak yeni eğitim ve öğretim yılına ilişkin birçok merkezde eş zamanlı açıklama gerçekleştirecek. HDP Eğitim Politikaları Komisyonu ile Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu, “anadil de eğitim” talebiyle İstanbul, Diyarbakır, Van, Yüksekova, Cizre, Mardin, Urfa, Batman, Bingöl, Dersim, İzmir, Adana ve Mersin’de “Asimilasyona karşı anadilinde eğitim” şiarıyla açıklamalar ve eylemler gerçekleştirecek.
HDP Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eş Sözcüsü ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Ömer Öcalan, Kürt dili üzerinden uygulanan asimilasyon, anadil de eğitimin önemi ve yapacakları eyleme dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de yüzyıldır Kürt dili üzerinde sistematik bir asimilasyon politikası uygulandığını dile getiren Öcalan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun kodlarında tekçi anlayışın olduğunu vurguladı. Tek dil, tek din üzerinden kurulan cumhuriyetin kuruluşunda faşizm olduğunu ifade eden Öcalan, “Türkiye’nin kuruluşunda da farklı dillere, kimliklere, halklara düşmanlık öne çıkarıldı” dedi.
‘BİR ULUSU, ULUS YAPAN DİLİDİR’
Öcalan, “Bir ulusu, ulus yapan dilidir. Ulus olmanın, toplumsallığın temelinde dil vardır. Bir insan doğduğunda annesiyle, etrafındaki insanlarla bütün ilişkisini konuştuğu dille kuruyor. Bu yüzden onun maneviyatı, kişinin gelişiminde etkisi önemlidir” diyerek, Kürt dilinin önemine vurgu yaptı. Türkiye’de eğitim dilinin sadece Türkçe olduğunu, Almanca, Fransızca, İngilizce gibi yapancı dillerde de eğitim olduğunu ancak milyonlarca kişinin kullandığı Kürtçenin eğitim dili olmadığına dikkat çeken Öcalan, “Her zaman Kürt dilinin ortadan kaldırılması, yok olması için çaba harcanmış. Bugün içinde bulunduğumuz dönemde kısmen Kürt dili özgürce konuşabiliyor, Kürt halkı artık diline, kültürüne sahip çıkıyor. Ama geçmişe dönüp baktığımızda Kürtçe dili yasaklanmış, dil olarak görülmemiş” ifadelerini kullandı.
KÜRT HALKININ YÜZYILLIK MÜCADELESİ
Kürtçenin yok olması için Kürt halkının geçmişte Kürdistan’dan göçe zorlandığını, birçok Kürt iline farklı halkların yerleştirilmesine kadar bir politika uygulandığını hatırlatan Öcalan, “Kürt halkı kendisine dayatılan bu politikaya karşı yüz yıldır, mücadele yürütüyor. Bir halkın konuştuğu dil resmiyette kabul görmediği sürece, okullarda okutulmadığı takdirde unutulma ile yüz yüze kalır. Devletin resmi kurumlarında ya da okullarında Kürtçeye yasak koyulur ve gelişmesi engellenirse, bu dil asimilasyona maruz kalıyordur” dedi.
AKADEMİK EĞİTİM VERİLMELİ
Türkiye’de bugün asimilasyonun anaokullarında başladığına belirten Öcalan, hatta birçok ailenin de kendi kendine çocuğunu asimile ettiğini, asimilasyonun artık evin içine kadar geldiğini söyledi. Bunun sebebinin de Kürtçenin resmi olarak kabul edilmemesinden kaynaklandığını ifade eden Öcalan, şöyle devam etti: “Kürdün adı, dili, kimliği kabul görmüyor. Kürtlerden bahsediyorlar, özellikle seçim zamanlarında Kürtçe dilinden de bahsediyorlar, İçişleri Bakanı Diyarbakır’da Kürtçe müzik eşliğinde halay da çekiyor ama resmiyette Kürt dili görülmüyor. Bu gerçekliği görmemiz lazım. Bir yandan dilin yasaklanacak, yüzyıldır bir asimilasyon politikası senin dilin üzerinde yürütülecek, bir yandan da bazı partiler, siyasetçiler iktidar olmak için sembolik işler yapacak. Kürt dili sadece halay çekmek için, Kürtçe müzik dinlemek için yoktur. Kürt dilinin akademik olarak eğitiminin verilmesi gerekir. Kürt dilinin gelişmesi için eğitim dili olması gerekir.”
POLİTİK MÜCADELE ÇAĞRISI
Kürtlerin mücadelesinin en önemli ayağının da Kürt dili üzerindeki asimilasyona karşı olduğuna dikkat çeken Öcalan, “Bazıları çıkıp, ‘bizim siyasetle işimiz yok, sadece Kürt dilinin gelişmesini istiyoruz’ diyorlar. Böyle bir şey yok. Bu cümleler kendini, kandırmadır. Anadil de eğitim istemenin kendisi politik bir taleptir, politik bir duruştur. Bunun için de politik bir mücadele yürütmek gerekir. Bugün HDP’nin yürüttüğü mücadele budur. HDP olarak anadil de eğitime çok büyük bir önem veriyoruz. Anadil de eğitimin yapılması için mücadele edeceğiz. Biz de komisyon olarak bu çalışmayı yürüteceğiz” dedi.
‘KURUMSALLAŞMASI GEREKİR’
“Kürtçe eğitim dili olmadığı sürece kaybolma tehlikesiyle karşı karşıyadır” diyen Öcalan, “Sadece evde, sokakta, düğünde, cenazede Kürtçeyi kullanmak yetmiyor. Bunun kurumsallaşması gerekiyor. Kürdün kimliği kabul edilmeden dili de kabul görmez. Kayyımlar atandığında ilk olarak Kürt diline saldırdılar. Kürt diline düşmanlık bazen açık yapılıyor bazen de sistematik olarak gizli yapılıyor. Şimdi seçmeli Kürtçe dersler var. ‘Kürt yoktur, dili yoktur, dili medeniyet dili değildir’ diyenlere karşı Kürt halkı mücadelesiyle bu hakkı kazandı. Milyonlarca Kürdün yaşadığı Türkiye’de Kürt halkına dili sadece seçmeli ders olarak layık görülüyor. Bu devlet için bir ayıptır. Bizim için bir kazanım olsa da resmiyeti yok. Yarın devlet bir mevzuat ile kaldırabilir. Kürtçe seçmeli dersler seçilse bile bu sefer ‘öğretmen yok, seçenler az, ya da başka bir ders seçemez’ gibi engellemelerle karşı karşıya kalınıyor. Seçmeli dersler seçilmemesi için birçok oyunlar oynanıyor, teşvik yapılmıyor. Her millet, her halk kendi anadilinde konuşmalı ve eğitim görebilmelidir” şeklinde konuştu.
‘KÜRTÇE KONUŞUP YAZALIM’
“Kürtler artık kendi diline sahip çıkmalıdır. Asimilasyon devam etse de yaşamın her alanında çocuklarımızla Kürtçe konuşmalıyız, yazmalıyız” diyen Öcalan, “Kürdistan topraklarında nasıl bir sömürgecilik anlayışı yürütülüyorsa, Kürt dili üzerinde de benzer politikalar yürütülüyor. Erdoğan, Almanya’ya gittiğinde binlerce Türkün orada yaşadığını, Almanya’da Türkçe dilinde eğitim olması gerektiğini söylüyor ama Türkiye’de milyonlarca Kürt çocuğu asimile ediliyor. Bu Kürtler için önemli bir örnektir. Kürtler bunun üzerinde iyi düşünsün, Erdoğan bile ‘anadil olmadan bir ulus ayakta kalamaz’ diyor. Bu ne demokrasiye ne insanlık değerlerine ne de İslam dininde kabul edilemez” dedi.
EYLEM VE ETKİNLİKLERE DAVET
Öcalan, 12 Eylül’de birçok merkezde “anadilde eğitim” talebiyle yapacakları açıklamaya Kürt halkını davet ederek, sözlerini şöyle noktaladı: “12 Eylül’de yüzyıldır Kürt dili üzerinde süren asimilasyona karşı ‘Kürtçe dilinde eğitim istiyoruz’ talebiyle, ‘Kürt dili üzerindeki asimilasyonu durdurun’, diyeceğiz. Tüm halkımızı açıklamamıza davet ediyoruz. Kürt dilinin, kültürünün gelişmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
MA / Berivan Altan
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***