2022-2023 eğitim öğretim yılında yaklaşık 9 milyon öğrenci üniversite eğitimi görecek. Bu öğrencilerden 1 milyon 5 bin 409’u bu yıl yapılan sınav sonucu üniversitelere yerleşti.
Bu öğrenci grubunun yaklaşık üçte birine denk gelen 502 bini yaşadıkları şehirlerden farklı kentlerdeki üniversitelerde öğrenim görecek. Bu durum geçen yıl baş gösteren öğrenci yurdu sorununu yeniden gündeme getirdi.
Her ne kadar Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun bağlı olduğu Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, 415 bin 305 öğrencinin bakanlık bünyesindeki yurtlara yerleştirildiğini söylese de özellikle İstanbul’daki üniversiteleri kazanan birçok öğrenci sosyal medyada yurt sorununun sürdüğünü dair paylaşımlarda bulunuyor.
En fazla yurt sorunun yaşandığı il İstanbul
Türkiye’nin en büyük kenti olan İstanbul, üçte biri il dışından yaklaşık 2 milyon öğrenciye ev sahipliği yapıyor.
Resmi rakamlara göre İstanbul’da 21’i devlete 604’ü özel kişi ve kurumlara ait toplam 625 yurt bulunuyor. Bu yurtların toplam kapasitesinin 120 bin civarında olduğu belirtiliyor.
Boğaziçi Üniversitesi, 18 Ağustos’ta internet sitesinden yaptığı duyuruda, ‘‘tüm puan türlerinde ilk 10’dan 6 aday, ilk 100’den 68 aday, ilk 500’den 387 aday, ilk 1000’den 773 aday Boğaziçi Üniversitesi diploması almak için tercihte bulundu’’ açıklaması yapmıştı.
Boğaziçi’nde yurt krizi
Ancak bu yıl Boğaziçi Üniversitesi’ni kazanan öğrencilerin büyük bölümü okul yurtlarında yer bulamadı. Eleştirilerin odağındaki Boğaziçi Üniversitesi, Bebek’teki okulun Kuzey ve Güney kampüslerinde bulunan yurtlar dışında Kandilli ve Kilyos’taki yurtlarda toplam 3 bin 320 öğrencinin kaldığını açıkladı.
Boğaziçi Üniversitesi hazırlık okulları Bebek’teki Kuzey kampüs ve Kilyos kampüsünde bulunuyordu.
Ancak bu yıl Şubat ayında Anadolu Hisarı’nda bulunan Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi kampüsü Boğaziçi Üniversitesi’ne tahsis edilince rektörlük hazırlık okullarını burada toplama kararı aldı.
Bu akademik yıldan başlayarak Boğaziçi Üniversitesi’ni kazanarak hazırlık okuluna gidecek öğrenciler bu kampüste eğitim görecek. Ancak Boğaziçi Üniversitesi’nin beklentisi doğrultusunda Anadolu Hisarı’nda bulunan KYK yurdu üniversiteye tahsis edilmeyince yurt krizi daha da büyüdü.
Bu sene Boğaziçi Üniversitesi’ni tercih eden yaklaşık 1000 öğrenci okul yönetimi tarafından yanıltıldıklarını söylüyor.
Onlardan biri de Manisa’da yaşarken Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü’nü kazanan bir öğrenci.
‘‘Açıktan kaldım B planım yok’’
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencisi ismini açıklamaktan çekindiğini söylüyor:
Öğrenci, ‘‘Tercih dönemi Boğaziçi Üniversitesi’ne gittim ve yetkililerle görüştüm. Bana açıkta kalma gibi bir durumun söz konusu olmadıklarını söylediler. O yüzden de ben de kendimi güvende hissederek ne Kredi Yurtlar Kurumu’na ne de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yurtlarına başvurdum. Şimdi açıkta kaldım. İstanbul’da ev tutmak zaten çok pahalı. Bu sorunun mutlaka çözülmesi gerekiyor. Çünkü benim B planım yok. Ev kiralamam mümkün değil, özel yurtlar da çok pahalı kaldı ki o yurtlar da dolmuş durumda. Birçok arkadaşım gibi ben de açıktayım ve çözüm bulmaya çalışıyoruz’’ dedi.
‘‘Sancaktepe’den Anadolu Hisarı’ndaki hazırlık okuluna gitmek saatler alacak’’
Ankara’da açık liseyi bitirdikten sonra dereceyle Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni kazanan Eren Pala da Boğaziçi yurtlarına yerleştirilmemiş.
VOA Türkçe’nin konuştuğu Pala, ‘‘Ham puanda Türkiye’de ilk yüze girdim. Ancak okul puanı devreye girince ilk yüzün biraz altında kaldım. Kesinlikle Boğaziçi yurtlarına yerleştirileceğimi düşünüyordum. Çünkü annem ve babamın görünen bir gelirleri yok. Ancak bana okul yurdu çıkmadım. KHK yurdu da Sancaktepe’de çıktı. Sancaktepe’den Anadolu Hisarı’ndaki hazırlık okuluna gitmek her gün saatler alacak. Okula gerekçesini sordum, e-posta attım. Fakat hiçbir yanıt alamadım. Büyük bir şaşkınlık yaşıyorum’’ dedi.
‘‘Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz’’
Annesi öğretmen olan Bodrum’lu Deniz Süzen de özel bir okulda burslu okuduktan sonra üniversite sınavında kazandığı puanla Boğaziçi Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni tercih etmiş.
VOA Türkçe’nin ulaştığı Süzen, ‘‘Sonuçlar açıklandıktan sonra tanıtım günlerine gittik. Bize şehir dışından gelecekleri asla açıkta bırakmayacaklarını söylediler. Buna inanan bazı arkadaşlarımız İBB ve KYK yurtlarına başvurmadı bile. Şimdi birçoğumuz okulun yurtlarında kalamıyor bana da Güngören’de yurt çıktı. Beylikdüzü’ndeki yurtlara yerleştirilenler bile var. Yaklaşık 900 kişi mağduruz. Ama aralarından İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi birçok üniversiteden arkadaşlarımız da benzer sorunla karşı karşıya. Benim annem öğretmen. Devlet memurunun kazandığı gelir belli. Benim bir özel yurtta ya da evde kalmam mümkün mü? Her gün saatlerde yol gideceğiz okula ulaşmak için. Ben bu sorun nedeniyle kaydımı dondurmayı dahi düşündüm. Bunu yapmayı planlayan arkadaşlarım da var. Bize birçok vakıf üniversitesi burs ve ücretsiz yurt imkanı sundu ama biz 160 yıllık bir geleneği seçtik. Ben de bu kültürün bir parçası olmak istedim. Ama şimdi büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz’’ dedi.
Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu’ndaki hazırlık sınıflarında 28 Eylül’de ders başı yapılacak.