ANKARA – “Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir” diyen İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Fatin Kanat, Roboski’nin, devletin ve iktidarın sınavı olduğunu belirtti.
Roboski İçin Adalet Girişimi, Şırnak’ın Roboski köyünde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin katledilmesinin 128’inci ayında bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan açıklamada, “Katiller Bulunsun! Roboski Bir Daha Asla” pankartı taşındı.
Açıklamada konuşan İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Fatin Kanat, “Zaman acının yükünü hafifletmiyor, yara hala ilk günkü gibi kanıyor” vurgusu yaptı. 10 yıl, 128 ay, 557 hafta, 3 bin 896 gündür adalet arandığını belirten Kanat, “Yaşama hakkının umarsızca yok edilmesinin, ailelerin ve mücadele verenlerin adalete ulaşamamasının, bitmeyen, bitmeyecek sonsuz bir acının, Ankara’nın koridorlarında gezen katliamcıların cezasızlığının üzerinden bugüne kadar geçen, an’ın donduğu zamandır bu sayılar” dedi.
‘GERÇEĞİN PERDESİ ARALANMIYOR’
Ailelerinin geçimini sağlamak ve kardeşlerinin eğitimi için akrabalarıyla sınır ticareti yapan 19’u çocuk 34 sivil insanın 28 Aralık 2011 gecesi katledildiğini hatırlatan Kanat, Meclis’te kurulan Araştırma Komisyonu’nda kısa sürede rafa kaldırıldığını ifade etti.
Kanat, “Roboski Katliamı; tüm gerçekliğiyle yaşanmış, aydınlatılmamış ve bilinmeyen hiçbir yanı kalmamışken, sistemin yürütücü ve yöneticilerine ucu değeceği için, cezasızlık politikasına ve devletin ‘araştırılmasın’ sınırlarına takılan bir yaradır. Katledilmelerinden bugüne bir sis yaratılmış ve o sisin içine saklanmış durumda katliam failleri. Aileler, bir köy, bir halk, tüm toplum hep birlikte adaleti arasa da bu sisi oluşturanlar, toplumun katledenleri bilmesini istemiyor, gerçeğin perdesi aralanmıyor” diye belirtti.
‘DEMOKRASİNİN SINIRI ROBOSKİ’
Roboski Katliamı’nın öncesi ve sonrasında da bu topraklarda çok sayıda acının yaşandığına dikkat çeken Kanat, “1990’larda işlenen faili meçhul cinayetlerde olduğu gibi herkes sistemin sorumluluğunu biliyor ama tüm cinayetler ve katliamlarda gerçeğin üstü hep örtülü. Roboski faillerinin yargılanması, bu acıların bir daha yaşanmaması için bir eşiktir ve coğrafya kader değildir. Sınırlara inatla karşı çıkmanın ve barışın yolu da Roboski İçin Adalet’tir. Tarihin, zamanın, insanın, sınırın, ağacın, suyun, canlının, hayatın ve acının eşiğidir Roboski Katliamı. Devletin, demokrasinin, çözümün sınırıdır Roboski Katliamı” ifadelerini kullandı.
‘YARGI EGEMENDEN YANA’
Devletin, Roboski Katliamı’ndan “çözüm süreci”ne, bölgede yaşanan katliamlardan bugüne, adalet için adım atmadığını belirten Kanat, şöyle dedi: “Yargı, ezilenlerden, katledilenlerden, mağdurlardan değil, egemenlerden ve sistemden yana oldu. Roboski ve tüm katliamların ardından gelişen adaletsizlik ve cezasızlığı bitirebilmemizin yolu; bir araya gelme, mücadele, unutturmama ve halklar için kurgulanmış bir sistemle mümkün. Cinayet ve katliamlara ortam sağlayan sistem ve benzerleri değiştiği gün adalete ulaşmak mümkün olacaktır.”
‘KATLİAMLARIN ZAMAN AŞIMI YOKTUR’
Roboski’de insanlığa karşı suç işlendiğini ifade eden Kanat, “Sorumlular mutlaka ortaya çıkacaktır. Her toplumun hafızası vardır, saklama ve inkâr yoluna gidilse de bu hafıza barış ve adaleti talep ediyor. Katliamlar ve soykırımlar tarihsel süreçten gelen devamlılıkla sürekli tekrarlanıyor. Geçmişle yüzleşmek ve hesaplaşmak isteyenler, devlet tarafından ayrıca cezalandırılıyor. Geçmişle yüzleşmeden gelecek inşa edilemez, adaletli bir düzen kurulamaz. Hiçbir katliamın zaman aşımı yoktur” dedi.
“Roboski’ye adalet gelmeden Türkiye’ye adalet gelmeyecektir” diyen Kanat, sözlerine katliamda birçok yakınını kaybeden Ferhat Encü’nün şu sözleriyle devam etti: “Roboski’nin yarası açıktır. Katiller yargılanmadığı sürece, barış, eşitlik, özgürlük ortamı oluşturulmadığı sürece bu yara kabuk bağlamayacaktır. Bu yara kanamaya devam edecektir ve kanadıkça mücadeleye de direnmeye de devam edeceğiz. İnkârcı, faşist, milliyetçi söylemlere karşı da sesimizi yükselteceğiz.”
‘BARIŞIN YOLU ROBOSKİ’DEN GEÇER’
Kanat, son olarak şunları söyledi: “Adalet arayışının, bir arada ve barış içerisinde yaşamanın tarafıyız. Devlet ve iktidar şiddetine karşı Roboski ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına, özgürce bir araya geleceğimiz, adaleti sağlayıp ve sistemin kendi cezasızlığını bitireceğimiz güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da. ‘İnsan olarak ne yapabilirim’ sorusunu soran herkese her ayın 28’inci günü sesleneceğiz, hatırlayacağız, ‘gelin sesimizi birlikte yükseltelim’ diyeceğiz. Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir. Roboski bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***