Sayıştay, Avrasya Tüneli için 2026’ya kadar ödenecek 963 milyon liralık tutarın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı muhasebe kayıtlarına 31 milyon lira olarak geçirildiğini tespit etti.
TBMM’ye sunulan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda kamuoyunda tepkiye yol açan otoyol ve köprülerde geçiş garantisiyle ilgili bir skandal yer aldı. Yap-İşlet-Devret modeli ile gerçekleştirilen Avrasya Tüneli ile ilgili Bakanlıkça verilen talep garantilerinin tam, doğru ve gerçeğe uygun muhasebe kayıtlarına alınmadığı ortaya çıkarıldı.
ÖDENMESİ TAHMİN EDİLEN HESAPLAR YER ALMALIYDI
Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre raporda, “Avrasya Tüneli projesine ilişkin Uygulama Sözleşmesi’nin ‘Garanti Edilen Araç Sayısı’ başlıklı 23. maddesinde, idarece, görevli şirkete işletme döneminin ilk yılında çift yönde yıllık 25 milyon araç geçiş garantisi verildiği ve sayının takip eden yıllarda yüzde 0,5 artış katsayısı ile hesaplanacağı düzenlenmiştir” denildi. Kamu-özel işbirliği modeline dair sözleşmelerin muhasebe edilmesinde idarece ödenmesi tahmin edilen hesaplamaların yer alması gerektiği vurgulandı.
BAKANLIK HESABINDA 31 MİLYON 27 BİN LİRA GÖZÜKÜYOR
Buna göre tünel için verilen talep garantilerinden ödenmesi muhtemel hesaplanmış tutarların her yılın sonunda yapılması gerektiğine işaret edildi. Bakanlık mali tablolarında ‘Verilen Garantiler Hesabı’ başlığında kayıtlı tutarların 31 milyon 27 bin lira görüldüğüne dikkat çekildi. Ulaştırma Bakanlığınca tünele ilişkin muhasebe kayıtlarına esas teşkil etmek üzere hazırlanan kamu-özel işbirliği projelerine dair bildirim formundaki tahminin mali kayıtlara yansımadığı belirtildi.
KAÇAK GEÇİŞLERLE İLGİLİ SORUMLULUK DA YERİNE GETİRİLMEDİ
Raporda, “Bildirim formunda yer alan tahminlerde 2026’dan itibaren garanti edilen araç sayısına ulaşılacağı ve 2019-2025 dönemi için 963 milyon 167 bin 225 lira ödemenin yapılacağı öngörüldüğü halde söz konusu tahminlerin muhasebe kayıtlarına alınmadığı görülmüştür” tespiti yer aldı. Başka bir deyişle Bakanlık, 963 milyon liralık garanti ödemesini mali kayıtlara 31 milyon diye geçirdi.
Sayıştay ayrıca, kaçak geçişlerle ilgili sorumluluğu yerine getirmeyen Bakanlığın, 2019’da 10 milyon lira üzeri ek garanti ödemesi yaptığını da kayda geçti.