Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye rejimiyle diyalog için şart olmadığını ancak diyalogun sonuç odaklı olması gerektiğini söyledi.
Haber Global kanalında gündemdeki dış politika konularıyla ilgili açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu’na “Suriye rejimiyle diyalog ivme kazanırsa, herhangi bir şartımız var mı?” sorusu yöneltildi.
Türkiye’nin Suriye’de siyasi çözüm bulunması için şimdiye kadar birçok inisiyatif aldığını kaydeden Çavuşoğlu, “Diyalog için şart olmaz ama görüşmelerin amacı ne? Ülkenin teröristlerden temizlenmesi lazım, bizim sınır güvenliğimiz önemli, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi bütünlüğü son derece önemli. İnsanların güvenli şekilde ülkeye dönebilmesi önemli. Diyalog için illa bir şart değil ama amacı ve hedefi nedir? Ve sonuç odaklı olması gerekiyor. Bizim yürüttüğümüz Suriye siyaseti de hep çözüm odaklıdır” diye konuştu.
“Erdoğan ile Esad’ın Görüşeceği İddiası Doğru Değil”
Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın gelecek ay biraraya gelebileceği iddialarını da yalanladı.
Mevlüt Çavuşoğlu’na, gelecek ay Özbekistan’da yapılacak Şangay İşbirliği Teşkilatı toplantısında Erdoğan ile Esat’ın görüşebileceği iddiası soruldu.
Bakan Çavuşoğlu soruya, ”Doğru değil, böyle bir şey yok. Esat da oraya davetli değil” diyerek yanıt verdi.
İran’ın yarı resmi haber ajansı Tasnim, Erdoğan ile Özbekistan’da yapılacak Şangay İşbirliği Teşkilatı toplantısında biraraya gelebileceğini, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Özbekistan’da 15-16 Eylül’de yapılacak toplantıya Esat’ı da davet ettiğini iddia etmişti.
“Filistin de İsrail’le ilişkilerimizin normalleşmesini istiyor”
Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi konusunda ise Çavuşoğlu, İsrail’e büyükelçi atamasının birkaç güne yapılacağını söyledi.
Dışişleri Bakanı, “Kapsamlı bir kararname hazırlıyoruz. Arkadaşlarımızla çalıştık, Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Hangi ülkeye göre hangi isim olabilir ona bakıyoruz. Birkaç isim var” dedi.
Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye İsrail ilişkilerindeki normalleşmenin Filistin sorununa olası etkisini de değerlendirdi. Çavuşoğlu, “Gerek Hamas gerekse Filistin tarafı bizim İsrail’le ilişkilerimizin normalleşmesini istiyor. Bu diyalog sayesinde Filistin davasını daha iyi savunacağız. İsrail’le iyi ilşkiler Filistin davasında bakış açımızın değiştiği anlamına gelmez” değerlendirmesinde bulundu.
“Kasıt görüyoruz, gerekli uyarılar yapılacak”
Çavuşoğlu’na, ABD ve bazı Batı ülkelerinden Türk vatandaşlarına verilen vize süreleri de soruldu.
ABD ve bazı Batılı ülkelerin, Türkiye’deki birçok vize başvuru sahibinin randevularının bekleme süresini çok uzun tutmasında “kasıt gördüklerini” söyleyerek, “Eylül başında bu Batı ülkelerinin büyükelçilerini Bakanlığa arkadaşlarımız çağıracaklar, gerekli uyarıları yapacaklar. Eğer bundan sonra da düzelmezse biz de karşı tedbirler alacağız” dedi.
Türk vatandaşlarına ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden vize almalarının zorlaştırıldığına ilişkin soruya Çavuşoğlu, “Maalesef ABD ve bazı Batı ülkeleri, AB ve AB üyesi olmayan Batı ülkeleri vatandaşlarımıza randevu süresini 1 yıl sonraya, 6 ay, 7 ay, 8 ay sonraya veriyorlar. Aynı şekilde ret oranını da yükselttiler. Şimdi bu, planlı ve kasıtlı” yanıtını verdi. Çavuşoğlu, vatandaşların da bunun farkında olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“En son Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile İstanbul’da yaptığımız görüşmede, büyükelçileri de oradaydı, ona da söyledim. New York’ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la ABD Ankara Büyükelçisi Jeffry Lane Flake oradaydı, ona da söyledim. Yani biz burada kasıt görüyoruz. Halkımız da böyle görüyor. Seçim öncesi AK Parti iktidarını zorda bırakmak için yapılan adımlar olarak değerlendiriyoruz. Önümüzdeki günlerde, şimdi birçoğu tatilde, Eylül başında bu Batı ülkelerinin büyükelçilerini Bakanlığa arkadaşlarımız çağıracaklar, gerekli uyarıları yapacaklar. Eğer bundan sonra da düzelmezse bu sefer biz de karşı tedbirler alacağız, kısıtlayıcı tedbirler.”
Bu durumun “kasıtlı” olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Personel, yok COVID’miş… Bu bahanelere inanmıyorum. Bunların çözümleri var. Çözümleri kendilerine de söyledik” dedi.
Çavuşoğlu, söz konusu ülkelerin büyükelçiliklerinin yerel personeli arttırabileceğini ya da çalıştıkları vize şirketlerinden takviye personel alabileceklerini belirterek, “İsteseler çok rahat çözerler. Burada kasıt var. Kesinlikle kasıt var. Biz bunu görüyoruz ve Eylül’ün başında arkadaşlarımız, bakan yardımcılarımız çağıracaklar, zaten bazılarıyla da görüştüler ABD’li ve diğerleriyle…Yani bu çok kolay çözülecek bir konu” diye konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, belgesi yetersiz ve istenilen şartları karşılamayan başvuruların reddedilmesinin anlaşılır olduğunu, ancak her türlü şartı yerine getiren ve gittikten sonra ülkeye döneceğinin garantisini sunan başvuruların reddedildiğini de gördüklerini anlattı.