Örneğin, mantar bulaşmış bal arılarına, kekik bitkilerinden elde edilen bir fitokimyasal olan timol içeren şurup vermek, mantar sporlarının sayısını yarıdan fazla azaltıyor.
Journal of Applied Microbiology’de geçen yıl çıkan bir yazıda, kafein, gallik asit, p-kumarik asit ve kaempferolün, bal arısı bağırsak mikroplarının çeşitliliğini ve miktarını iyileştirdiği vurgulanıyordu.
Bal arıları hasta olduklarında kendilerini iyileştirecek bal çeşidini bile seçebilirler.
Bunun üzerine çalışan Almanya’daki Julius Kühn-Institut’ten entomolog Silvio Erler ve ekibi, parazit bulaşmış bal arılarına dört bal türü sunduğu deneyi şöyle anlatıyor:
“Onlara sadece bir seçenek sunduk, hasta arılar enfeksiyon için en iyi ilaç olan ve en yüksek antibiyotik seviyesine sahip olan ayçiçeği balını tercih ettiler.”
Bal arısı, kendini iyileştir mi?
Balın bağışıklığı güçlendirmesine ve tüm diğer faydalarına rağmen arıların başı hâlâ dertte.
Sivil toplum kuruluşu Bee Informed Partnership tarafından yapılan ankete göre, ABD’deki arıcılar Nisan 2020 ile Nisan 2021 arasında arı kolonilerinin yüzde 45’ini kaybetti.
Araştırmalar, siyah akasya ağacı çiçekleri, ayçiçekleri veya bir çiçek karışımı üzerinde yiyecek arayan arılardan elde edilen balların, farklı bakteri türlerini savuşturduğunu gösteriyor.
Erler, bu çeşidi içinde her tür tedavi ilacının bulunduğu bir eczaneye benzetiyor.
Ancak, 2021 Annual Review of Entomology’de çıkan makalelerden birinde bu balın sayı ve çeşitlilik olduğu kadar yetişme mevsimi de uygun olduğunda üretilebildiğini söylüyor.
ABD Tarım Bakanlığı Bal Arıları Sağlık Laboratuvarı’ndan entomolog olan Arathi Seshadri, çiçek çeşitliliğini artırmanın arıları daha sağlıklı hale getirdiğini söylüyor.
Bal eczanesi
Arıların daha iyi beslenmesi, arıların karşılaştığı tüm sorunları çözmeyecektir.
Ancak Erler bal arılarının, kendi ilaçlarına erişebilmesinin yardımcı olacağını vurguluyor.
Berenbaum da, sonunda bu konuya biraz dikkat çekildiğini görmekten memnun olduğunu belirtiyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***