ENSAR NUR | TR724
Türkiye kıyılarından yola çıkan mülteci dolu tekne dün Yunanistan açıklarında alabora oldu. Yunan sahil güvenliği 29 mülteciyi kurtarırken, yaklaşık 50 mültecinin Ege sularında kaybolduğu bildirildi. Atina, Ankara’yı göç baskısını arttırmakla suçluyor.
10 Ağustos Çarşamba günü Türkiye’den Yunanistan’a geçmeye çalışan 80 kadar mülteciyi taşıyan tekne şiddetli dalgalar nedeniyle alabora oldu. Denizin ortasında ölüm kalan mücadelesi veren mültecileri kurtarmak için seferber olan Yunan sahil güvenliği kaza bölgesine helikopterler ve devriye botları sevk etti.
Çoğunluğu Afgan, İranlı ve Iraklı erkeklerden oluşan 29 kişi kurtarılarak yakın adalarda bulunan mülteci kamplarına götürüldü. Kurtarılanların ifadelerine göre teknede yaklaşık 80 kişi bulunduğu tespit edildi. 50’ye yakın kişinin Ege sularında kaybolduğu bildirildi.
Yunan makamlarına göre, tekne kapasitesinin çok üzerinde göçmen taşıyordu ve teknede bulunanların can yeleği yoktu. Yunan makamlarına göre tekne, Antalya’dan İtalya’ya gitmek üzere yola çıkmıştı.
Birleşmiş Milletler geçen yıl boyunca Akdeniz ve Ege’de 3 bin 231 göçmen ve mültecinin, bu yıl ise şu ana kadar 945 kişinin öldüğünü ya da kaybolduğunu kaydetti.
Son yıllarda Frontex’in güçlendirilmesi ve geri itme pratiklerinin artmasıyla, mültecilerin Ege’den geçişi daha da zor hale geldi. Forensic Architecture araştırma grubu, Ege Denizi’nde Mart 2020-Mart 2022 tarihleri arasında 1018 geri itme tespit etti ve bunları belgelendirdi.
Denize itilen ya da Yunan adalarında alıkonulduktan sonra motorsuz filikalarla Türkiye’ye zorla geri gönderilen göçmenler, Yunan sahil güvenlik görevlileri tarafından sık sık soyulduklarını ve kötü muameleye maruz kaldıklarını bildiriyor.
Geri itme uygulaması açıkça uluslararası hukuka ve Mültecilerin Statüsüne ilişkin Cenevre Sözleşmesine aykırı olmasına rağmen daha da sistematik hale geliyor. STK’lar ve medya tarafından yapılan araştırmalara ve baskılara karşı, Yunanistan geri itmelere başvurduğunu reddetmeye devam ediyor.
Kuzey Ege Denizi’ne ulaşmanın zorluğu karşısında, Türkiye’deki yerleşik kaçakçılar yeni bir rota kullanıyor. Bu rota ise oldukça tehlikeli ve uzun. Türkiye’den yola çıkan tekneler, güneydoğu Ege Denizi, Kiklad adaları ya da Girit ve güney Mora Yarımadası üzerinden İtalya’ya varmaya çalışıyor.
Aralık 2021’de turistik Kiklad adalarinda meydana gelen üç tekne kazasında en az 32 göçmen hayatını kaybetmiş, günler boyunca cesetler çevredeki adaların sahillerine vurmuştu.
Atina, birkaç aydır Ankara’yı yine göç baskısını kullanmakla ve kaçakçıların ceza almadan faaliyet göstermesine izin vermekle suçluyor. Mart 2016 tarihli AB-Türkiye anlaşmasına göre Türkiye, Avrupa’dan alacağı mali yardım karşılığında topraklarından çıkışları sınırlandırmak zorunda.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***