Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Direnişi’nde polis ve bir grup tarafından darp edilerek öldürülen Ali üniversite öğrencisi İsmail Korkmaz ile ilgili kararını açıkladı. Eziyet yasağının ihlal edildiğini vurgulayan AYM, polisin kendisine hukuken sağlanan otoriteyi açıkça kötüye kullandığını belirterek yeniden yargılanmasına hükmetti.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan Anayasa Mahkemesi’nin kararında, yapılan inceleme sonunda şu değerlendirmelerde bulunuldu:
“Ali İsmail Korkmaz, olayda polis memuru H.E.’nin cop kullanarak uyguladığı maddi güç nedeniyle, Ali İsmail Kormaz’ın eylemi bunu kesinlikle gerekli kılmadığı halde yaralanmıştır.
Anayasa’nın 17. maddesi, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde yakalamayı gerektiren durumlarda ve gösteriye katılanların kendi tutumundan dolayı güç kullanımını kesinlikle yasaklamaktadır.
Ali İsmail Korkmaz, diğer bazı polis memurlarının ve bu memurlarla birlikte ortak iradeyle hareket eden diğer kişilerin ağır nitelikteki darbına maruz kalmasının ardından saldırı sırasında aldığı sert darbelerin etkisindeyken olay yerinden uzaklaşmaya çabaladığı sırada kaçtığı yönde bekleyen bu memurun copla gerçekleştirdiği bir saldırıya daha maruz kalmıştır.”
AYM: POLİS AÇIKÇA GÖREVİ KÖTÜYE KULLANDI, EZİYET YASAĞI İHLAL EDİLDİ
“Polis memuru memuriyet görevinin kendisine sağladığı otoriteyi açıkça kötüye kullanmıştır.
Polis memurunun gerçekleştirdiği yaralama eylemi ile Ali İsmail Korkmaz’da yarattığı fiziksel etkilerin yanında ruhsal etkileri ve ayrıca olayın gerçekleşme koşulları da göz önünde bulundurularak, Anayasa’nın 17. maddesinin üçüncü fıkrasıyla yasaklanan eziyet yasağının ihlal edildiği değerlendirilmiştir.
Polis memurunun sabit görülen suçundan dolayı disiplin yönünden bir soruşturmaya tabi kılınmaması da ceza muhakemesinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı verilmiş olması nedeniyle oluşan cezasızlığın etkisini daha da ağırlaştırmaktadır.
Ayrıca HAGB kararı verilmesiyle failin kasten işlediği kötü muamele teşkil eden suçtan dolayı hapis cezasına mahkumiyetinin bir kanuni sonucu olarak memuriyet gibi belli haklardan yoksun kılınması da söz konusu olmamıştır.”
67 BİN 500 TL MANEVİ TAZMİNAT ÖDENMESİNE HÜKMEDİLDİ
Polisin yeniden yargılanmasına hükmeden Yüksek Mahkeme, kararın bir örneğinin Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine ve Ali İsmail Korkmaz’ın yakınları olan başvuruculara da 67 bin 500 TL manevi tazminatın ödenmesini kararlaştırdı.
Oy birliğiyle alınan kararda şöyle denildi:
“Ali İsmail Korkmaz’ın yakını olan başvurucuların eziyet yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddialarının kabul edilebilir olduğuna,
Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan eziyet yasağının maddi ve usul boyutlarının ihlal edildiğine,
Kararın bir örneğinin eziyet yasağının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için polis memuru H.E. hakkında yeniden yargılama yapılmak üzere Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine,
Ali İsmail Kormaz’ın yakınları olan başvuruculara net 67 bin 500 TL manevi tazminatın müştereken ödenmesine, tazminata ilişkin diğer taleplerin reddine oy birliğiyle karar verildi.”
AYM, Korkmaz’ın ailesinin başvuruyla ilgili “Yaşam hakkının ihlal edildiği”, “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği” ve ‘başvurucuların kötü muamele yasağının kendileri bakamından ihlal edildiğine’ ilişkin iddialarını ise ‘kişi bakımından yetkisizlik’ gerekçesiyle oy birliğiyle kabul edilemez buldu.
ALİ İSMAİL KORKMAZ 38 GÜN KOMADA KALDIKTAN SONRA VEFAT ETMİŞTİ
2 Haziran 2013’te Eskişehir’de Gezi Parkı protestolarına destek amaçlı düzenlenen yürüyüşe katılan ve polisin müdahalesinden dolayı ara sokaklara kaçan Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği 1. sınıf öğrencisi Ali İsmail Korkmaz, polis ve eli sopalı gruplarca darp edilmişti. Beyin kanaması geçiren Korkmaz 38 gün boyunca komada yaşam mücadelesi verdikten sonra 10 Temmuz 2013’te vefat etmişti. Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şehap Korkmaz, annesi Emel Korkmaz ile kardeşleri Gürkan Korkmaz, Melike Çakırkaya ve Aylin Taktuk, olaya ilişkin “etkili ceza soruşturması yürütülmemesi, öldürülme biçimi ile ölümünün öncesi ve sonrasında yaşanan olumsuz gelişmeler sonucunda yakın akrabaların yaşadığı ıstırap nedeniyle yaşam hakkı, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ile kötü muamele yasağının ihlal edildiği” gerekçesiyle AYM’ye başvurmuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***