Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan günü birlik ziyaret kapsamında Rusya Federasyonu’nun Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.
Yaklaşık dört saat süren görüşme öncesi her iki lider basına açıklamalarda bulundu.
Görüşmenin yapılacağı Sanatoryum Rus’un kapısında Erdoğan’ı karşılayan Vladimir Putin, Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin aracılığı sayesinde Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından sevkiyatıyla ilgili sorunun çözülmesi ve sevkiyatın başlamasından dolayı Erdoğan’a teşekkür etti. Putin, Türkiye’nin Rusya ile doğalgaz işbirliğinden Avrupa ülkelerinin yarar sağladığını dile getirdi.
Rusya Cumhurbaşkanı, ‘‘Bir süre önce inşaatını tamamladığımız Türk Akım doğal gaz proje hattı, Rus doğalgazını Avrupa’ya sevk eden önemli hatlardan biri haline geldi. Türk Akımı, diğer yönlere doğal gaz sevk eden hatlardan farklı olarak düzenli ve eksiksiz şekilde çalışmaya devam ediyor. Sadece Türkiye’ye doğalgaz sevk etmiyor, Avrupa’ya da tüketicilere de gazımızı aktarıyor. Avrupa, Rusya’dan kesintisiz doğal gaz akışı dolayısıyla Türkiye’ye minnettar olmalıdır’’ dedi.
Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret Ukrayna savaşına rağmen artıyor
Bu görüşme öncesi ekonomiden sorumlu bir Rus heyetinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetiyle ikili işbirliğinin tüm önemli boyutlarını görüşmek üzere Türkiye’de temaslarda bulunduğunun altını çizen Rusya lideri, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl yüzde 57 arttığına, 2022’nin ilk beş ayında ise bir önceki yıla göre iki kat büyüdüğüne dikkat çekti.
Putin ve Peskov’dan Suriye mesajı
Putin ayrıca, ‘‘Suriye krizi başta olmak üzere bölgesel konuları da ele alacağız. Türkiye ile Rusya, buradaki durumun normalleşmesine ciddi katkı sağlıyor’’ diye konuştu.
Bu arada görüşmeden önce Rus gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da ‘‘Türkiye’nin güvenlikle ilgili meşru endişeleri var ve bunları dikkate alıyoruz. Ancak Suriye’deki durumu istikrarsızlaştıracak aynı zamanda toprak ve siyasi bütünlüğüne tehdit oluşturacak eylemlere izin verilmemesi gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.
Erdoğan: ‘‘Suriye’deki gelişmeleri ele almamız inanıyorum bölgeye rahatlama getirecektir’’
19 Ekim 2019 ve 29 Eylül 2021’den sonra son üç yılda üçüncü kez Rusya’nın Soçi kentinde Putin’le görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan da Suriye’deki gelişmelerin ziyaretin gündem maddelerinden biri olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı, ‘‘Suriye’deki gelişmeleri bu vesileyle özellikle ele almamız inanıyorum ki bölgeye ayrıca rahatlama getirecektir. Terörle mücadelede dayanışmamız büyük önem arz ediyor ve bu konuyla ilgili olarak da atacağımız adımlar, yapacağımız görüşmelerle inanıyorum ki bir güç kazanacaktır. Yine bugün tabii dünyanın gözü Soçi’de. ‘Acaba Soçi’de ne görüştüler, ne yaptılar?’ Burayı takip ediyorlar. Bizim de yapacağımız bu görüşmelerden sonra da bunlara verilecek olan cevaplar onları belli istikamette yönlendirecektir’’ dedi.
‘‘Baş başa görüşme inanıyorum ki Türkiye-Rusya ilişkilerinde çok farklı bir sayfayı da açacaktır’’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’in de atıfta bulunduğu iki ülke ekonomi heyetleri arasında Türkiye’de yapılan görüşmenin Türk-Rus ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasına vesile olacağını söyledi.
Erdoğan, “Siyasi, ekonomik ve ticari alanlarda birçok konuları ele aldılar ve şimdi de bizim bu konulardan sonra buna bir adeta nokta koymamız inanıyorum ki Türkiye-Rusya ilişkilerinde çok farklı bir sayfayı da açacaktır. Gerek enerjide gerek Karadeniz hattının tarımda, tahılda buradan atılan adımlar, turizmde yapılan görüşmeler, ulaşımla ilgili olarak atılan adımlar ki bütün bunlarla beraber bölgedeki bazı adımların atılması, bunlar gerek heyetlerimizin yaptığı ama bizim de bugün başa baş ikili bu görüşmeyi yapmak suretiyle Türkiye ve Rusya’nın bölgede oynadığı rolü ortaya koyması bakımından çok önemli’’ diye konuştu.
Her iki lider Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali’nin görüşmenin en önemli maddelerinden biri olduğunu da vurguladı.
Soçi’de Erdoğan ve Putin’in baş başa görüşmesine ilaveten heyetlerarası görüşmeler de yapıldı.
Cumhurbaşkanı ve beraberindekiler bu akşam Türkiye’ye dönecek.