MARDİN – Bakanlığın “tasarruf” adı altında elektrik şirketlerinden kesintilere gitmesini istemesine tepki gösteren Çiftçiler Dernek Başkanı Mikail Erbeyi, bunun çiftçinin mahsulünün kuruması demek olduğunu söyledi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından enerji şirketlerine yapılan bir bildirimde enerji kullanımında “tasarruf” uygulanması için kademeli kesintiler yapılması istendi. Bunun üzerine Diyarbakır, Urfa, Mardin, Şırnak, Batman ve Batman’da elektrik dağıtım işini yapan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), bakanlığın talimatı doğrultusunda kademeli kesintilere gidileceğini çiftçilere bildirdi. Bölgedeki kırsal yerleşimleri ve tarımsal sulama alanlarını enerji verilen ana trafolar üzerinden bölümlere ayıran DEDAŞ, belirlenen bölgelerde 4’er saatlik elektrik kesintileri uygulanacağını bildirdi.
Elektrik kesintilerinin sabah saat 06.00’dan başlayarak, kademeli şekilde uygulanacağı bildirilirken, belirlenen saatlerin Mezopotamya Ovası’nda ikinci ürün ekim dönemi ve çiftçilerin sulama saatlerine denk gelmesi tepki ile karşılandı. Kızıltepe Çiftçiler Dernek Başkanı Mikail Erbeyi, yetkililer ile görüştüklerini ve yetkililerin kendilerine “Yukardan emir geldi” cevabını verdiklerini söyledi. Tüketimin aşırı olduğu gerekçesiyle böyle bir uygulamaya gidildiğinin aktarıldığını belirten Erbeyi, “Her sene aynı bahaneler. Bu uygulama yüzbinlerce dekar arazisinin susuz kalması demektir. Çiftçinin ekinini sulayamaması demektir” tepkisinde bulundu.
‘MAHSÜLÜN KURUMASI DEMEK’
Çiftçilerin bin bir emekle üretim yapmaya çalıştığını ancak bu tür uygulamalar ile çiftçilerin ürünlerini sulayamaz hale geleceklerini belirten Erbeyi, “Bir şirketin menfaatine yönelik elektrik kesintilerine gidilmesi kabul edilemez. Tam mısır ve pamuğun gübrelenip sulamaya başlaması lazım. Böyle bir süreçte kesintiye gitmek çiftçinin ürününü kurutmak demektir. Bizler tarafından kabul edilecek bir durum değildir. Burada bir samimiyetsizlik vardır. Ülkenin tahıl ambarına darbe vurulması demektir” dedi. Sadece kesintiler ile değil arızalarla da mücadele ettiklerini belirten Erbeyi, “45 derecelik bu ova sıcaklığında bir taraftan araziler sulanamayacak bir taraftan da evlerde kullanılan klimalar çalışmayacak. Aynı zamanda hasta insanlar var. Cihaz kullanan insanlar var. Bunların düşünülmesi lazım. Bu sadece çiftçinin sorunu değil ülkenin sorunudur. Mahsulün kuruması demektir. Bu girdi maliyetleri arasında çiftçinin batması demektir” dedi.
‘ÇİFTÇİYİ ENERJİSİZ BIRAKMAYIN’
Kesintilerden acilen vazgeçilmesi gerektiğini dile getiren Erbeyi, “Çiftçi en azından bu ay enerji kullanabilirse mahsulün kurtulması demektir. Zaten artan girdi maliyetleri çiftçinin belini bükmüşken bir de çiftçiyi enerjisiz bırakmayın” çağrısında bulundu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***